Dunkläder. En nyrenoverad klassiker med oöverträffad prestanda - barrabes.com
Currency


BLOG | TEKNIK | 14 December 2015

Dunkläder. En nyrenoverad klassiker med oöverträffad prestanda

Dunklädernas popularitet har haft sina upp- och nedgångar genom åren. Under de senaste åren har de återvänt till strålkastarljuset främst beroende på två faktorer: utvecklingen av dess design, vilket har lett till en betydande ökning av deras redan i sig höga prestanda; och insikten om att, när detta förbättrats, kombinationen värme/vikt/komprimeringskapacitet hos dessa plagg är till dags dato ouppnåelig för kläder i syntetmaterial.

Chaqueta de Arc'teryx, tjock, anpassad för extrem kyla
Klicka här, alla Barrabes dunjackor, man Klicka här, alla Barrabes dunjackor, dam
Ny design, nya funktioner
Traditionellt var dunkläderna, särskilt jackorna, lätta plagg men voluminösa med begränsad rörelsefrihet just på grund av denna volym, som vanligtvis användes som ett tredje skikts-plagg vid vila eller aktiviteter som krävde lite rörelse. Den här typen av kläder används fortfarande, då det är nödvändigt, och då är de oslagbara. Vi tänker framförallt på dunoveraller för expeditioner.

Men för några år sedan började man designa en ny typ av jackor. Tighta, atletiska, inte alls så voluminösa. De var tänkta som ett andra skikt, som ersättning av fleecejackor. Men som ofta händer; klättrare, alpinister och skidåkare som använde dem fann omedelbart nya användningsområden. Och så kom det sig att dunfyllda friluftskläder återuppstod.

Klättrarna var de första att inse att dessa jackor var extremt bekväma att bära: att de är väldigt lätta, komprimerade och upptar mycket liten plats, att man kan ha dem på dig för jämnan då de inte stör din rörelsefrihet, att när man kommer till standplats gör de livet mycket skönare, att det gäller ett plagg med mycket bättre värmeförmåga än ett syntetplagg med samma vikt.

Säkring med en dunjacka. Mycket varm, minimal vikt och volym.
Snart började även alpinister att använda dem. Men de insåg, tack vare den nya designen, att plaggen fungerade även mycket bra under själva klättringen när väderförhållandena så tillät, och att de fyllde sin funktion mycket bra både som andra och tredje lager.

Varumärkena reagerade genom att börja utforska de mest funktionella formerna och snitten på jackorna, hur man på bästa sätt fördelar dunet i plagget genom olika system av kanaler samt hur man kan förbättra yttertyget och göra det smidigare.

Idag har dess prestanda, design och komfort gjort att dessa plagg, förutom att de används för många olika fritidsaktiviteter, även är vanligt förekommande i vardagsbruk och i städerna.

Exempel på sådana plagg är Cerium LT Hoodie Arc'teryx, Rab Micro Alpine Jacket och The North Face Quince Hooded Jacket.

Dun och syntet: Komprimerbara systems
Alla värmande kläder fungerar på samma sätt: deras material behåller värmen vi producerar, förhindrar att den försvinner, och på detta sätt håller plaggen oss varma. Men här tar likheterna slut mellan olika material.

Tänk dig en vanlig jacka: den värmer, men materialet är inte komprimerbart, det upptar alltid samma volym. Detta har två nackdelar för användning i fjällen, i naturen och i snön: tjockleken som krävs för att behålla värmen är fast, plagget är tyngre, är mer obekvämt och är svårt att transportera då det upptar mycket utrymme. Detta är icke komprimerbara plagg.

Dun- och syntetkläder tillhör kategorin komprimerbara plagg. Dess fördelar är många: de kan komprimeras mycket när de inte används, de behöver mindre mängd material, de väger mindre, de är mer flexibla, tar upp väldigt lite utrymme vid transport, och är varmare än de tidigare nämnda eftersom de tack vare expansionen kan behålla mycket värme.

Men syntetmaterial har en mindre expansionsförmåga än dun. Snarare än att skapa ett 3-dimensionellt utrymme där värmen är instängd, som i fallet med dun, är dess sammansättning som ett filtliknande material som kan rullas, vilket också fungerar som barriär. Detta innebär att förutom att värma mindre, har materialet mindre ventilationsförmåga.

Dun kan komprimeras och därefter utvidgas till ett naturligt 3D-utrymme

Primaloft. Expanderar mindre, varvid fibrerna är bundna, skapar barriär
Men den här säsongen har Primaloft och The North Face presenterat vad som kan anses vara det första syntetiska material som, i sin helhet, fungerar och har expanderande egenskaper i 3D likt dun: Thermoball. Det skulle kunna definieras som syntetiskt dun, och de bekräftar att materialet motsvarar dun med mellan 650 och 750 cuin, samt har syntetmaterialets alla fördelar då det gäller fuktbeständighet. Vi testar materialet för tillfället och snart kan ni ta del av resultaten.

Hur fungerar dunet. Typer och kvaliteter
Som redan nämnts, ytterkläder fungerar genom att behålla den värme som vi producerar. Dun behåller denna värme lite annorlunda än andra plagg, som tenderar att skapa en skyddande barriär; dun skapar snarare ett 3-dimensionellt utrymme som innehållande varmluft. Ju större dess förmåga att expandera, desto mer varmluft kan dunet behålla.

Denna förmåga att expandera och binda luft mäts i CUINS vid standardiserade laboratorietester. Ju högre Cuin, desto högre kvalitet och större värmekapacitet på samma vikt och volym.

Cuin-värdet beror i första hand på fjäderkvaliteten. I själva verket, den kvalitetsfjäder som används för dessa plagg är inte fjäder utan dun, som saknar fjäderpennor. Mängden dun i förhållande till fjäder indikeras av siffror som finns märkta i plagget. Den högsta kvalitet är 90/10 (90 procent dun, 10 procent fjäder), även 80/10 och 75/10 är också utmärkta val.

Till samma mängd dun, och samma vikt, med mer CUIN ökar volymen. Foto: Allied Feather & Down, Arc'teryx
Design och uppbyggnad
En annan fördel med dun är att det är mycket anpassningsbart efter kroppen på grund av sin mjukhet. Varumärkena har insett detta, och de nya mer tighta plaggen är verkligen bekväma och sportiga. Få plagg kan nå upp till samma bekvämlighet, både för sin nästan obefintliga vikt och dess anpassning till kropp och rörelser.

Hur plagget är uppbyggt med kanaler eller fack är också viktigt. Ibland kan det tyckas godtyckligt och endast handla om mode, men dess syfte är att eliminera kalla fläckar och maximera dunets egenskaper, förutom att skapa det nödvändiga värmeskyddet för varje zon på plagget.

Det yttre materialet på jackan är också mycket viktigt, både därför att det förbättrar prestandan av plagget (senare förklarar vi varför), och eftersom, om det är bra, minskar mycket av den totala vikten och gynnar dess mjukhet.

Långt från de gamla modellerna, de nya jackorna är plagg framtagna efter forskning och testning för att maximalt optimera prestandan.

Jacka från Rab
Dun eller syntet. Dunets nackdelar: fukt
Hittills verkar det enbart finnas fördelar med dun. Men nej. Dunet har en stor fiende: fukt. Vått dun förlorar nästan alla sina egenskaper; Syntet behåller en del av sin värmekapacitet även i fuktigt tillstånd.

Detta begränsar användningen av dunet till vissa villkor: Om den fysiska aktiviteten är intensiv och vi överhettas och börjar svettas, minskar denna avdunstning dunets prestanda; om jackan blir blöt då den bärs som yttre skikt kommer den att förlora sin användbarhet.

Därför är dunplagg särskilt lämpliga då förhållandena är som värst: då det är mycket kallt, mycket torrt, med eller utan nederbörd så länge det inte handlar om regn. Alltid vid pauser, standplats, etc., dess användning vid fysisk aktivitet begränsas till situationer där vi inte överhettas.

Syntetplagg är ur denna aspekt mer mångsidiga. Men generellt måste tilläggas att nästan inga varma kläder fungerar bra då de är våta; vid vått väder är det vattentäta och ventilerande tredje skikts-plagg som gäller.

En mycket kall och torr dag. En perfekt dag att använda dunjackan. Med tillåtelse från Haglöfs.
Lösningar på dunets problem med fukt
Varje varumärke tillämpar sin lösning på problemet med fukt. Rab och The North Face använder vanligtvis ett lager med specialbehandlat vattenavvisande dun mot utsidan av plagget som i viss utsträckning minimerar detta problem.

Arc'teryx, för sin del, anser att denna behandling förkortar livet av dunplagget (som om det sköts väl kan hålla i många år), och har fler negativa än positiva effekter. De har istället valt ett intelligent hybridsystem där de delar av plagget som är mest utsatta för fukt, såväl från kroppens egna avdunstningar som yttre fuktighet, är fyllda med syntetmaterial av allra senaste modell, medan resten är fyllt av dun.

De etiska problemen med användning av dun. Dun och etik
Dun var mycket ifrågasatt för några år sedan på grund av de metoder som användes när dunet plockades från djuren och de förhållanden under vilka djuren levde: å ena sidan, ibland plockades dunet från levande djur, vilket hävdades ge högre kvalitet; å andra sidan kom en del dun från djur gödda för produktion av foie gras.

De stora varumärkena vidtog åtgärder i frågan, och ingår nu i OIA Sustainability Working Group och European Outdoor Group. Detta är två grupper som har lyckats uppnå en garanti på varifrån medlemmarnas dun kommer ifrån, att det endast är en biprodukt, aldrig från levande djur, och förövrigt att dessa är uppfödda under lämpliga omständigheter. De flesta godkänner ej användningen av fjädrar från Asien, som är svåra att spåra, och de varumärken som Barrabes säljer har undertecknat de internationella avtalen för dessa grupper och använder dun från Centraleuropa, från små certifierade gårdar för att säkerställa att materialet uppfyller de etiska normerna som krävs.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom