Videotest: repet Karma från Beal 9,8mm 80m - barrabes.com
Currency


BLOG | TEST | 28 July 2016

Videotest: repet Karma från Beal 9,8mm 80m

Vi har testat det nya enkelrepet Karma från Beals ny repserie ACTIVE. Det är ett mångsidigt och tekniskt avancerat rep som passar både nybörjare och erfarna klättrare.


Den här säsongen har Beal designat om sitt sortiment av rep för sportklättring. Man har haft en mycket intressant idé för sin basserie kallad ACTIVE, vilket innebär att man införlivat samma konstruktion som för de mer avancerade modellerna vad gäller säkerhet, dämpning, hanterbarhet, pålitlighet, lågt fångryck, men utan den kemiska behandlingen, vilket den medelgoda klättraren normalt inte behöver för denna typ av klättring (vattenavstötande behandling, etc.).

Beal har på detta sätt tagit fram ett rep som har mycket hög kvalitet i förhållande till pris, och som förövrigt också är miljövänligt då det inte är kemiskt behandlat. Repet är Bluesign®-märkt och därmed vänligt mot miljön samt ofarligt för de som tillverkar repet och slutkonsumenten.

För några månader sedan testade vi repet Virus, och nu gäller det alltså modellen Karma, på 9,8 mm. Det tillverkas i längderna 60, 70 och 80 meter, och det är modellen 80 meter som vi har testat.

Repet är mycket formbart, dock ej lika formbart som modellen INTENSIVE. Vi tror att detta beror på den något hårdare manteln med dess grova struktur, vilket antagligen är ett sätt att kompensera att det inte är kemiskt behandlat.

På grund av denna hårdhet så krusade sig repet vid de första klättringarna, något som emellertid försvann efter ett par användningar. Den grova strukturen försvann även den efter några klättringar och repet blir efter en kort tid mjukt och formbart. Se upp vad gäller knoparna; innan repet har mjuknat så måste man kontrollera dem och dra åt dem ordentligt.

Det passar bra för alla typer av repbromsar som vi har testat, speciellt Grigri, där repet löper fint och bromsar perfekt. Detta tillsammans med priset är en fördel för nybörjaren. En annan fördel för denna målgrupp är det låga fångrycket, något vanligt förekommande hos Beal, vilket garanterar mjukare fall.

Repet är mycket lätthanterligt trots dess diameter. Det glider bra genom karbinerna, något som är en fördel för de mer erfarna klättrarna, som vanligtvis brukar välja tunnare och lättare rep, men som vill använda repet när de testar nya leder, och spara de tunnare repen till de mer seriösa försöken.

Det är ett hållbart och bekvämt rep med rimlig diameter (bra förhållande mellan säkerhet och hanterbarhet) som man säkrar bra med och som trots att det saknar kemisk behandling har en mycket hög kvalitet i förhållande till priset. Det är ett utmärkt val för dem som utför sportklättring där denna typ av behandling inte är nödvändig (särskilt vad gäller vattenavstötning).

Beal Karma 9.8 mm x 70 m

KÖP NU

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom