Kilian Jornet, Everest nonstop utan syre - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 16 August 2016

Kilian Jornet, Everest nonstop utan syre

Efter tre månaders hård alpin träning kommer Kilian att göra sitt nonstop bestigning-nedstigningsförsök av världens högsta berg, utan extra syre och fasta rep.

Langtagn: en välgörenhetsfilm som Kilian Jornet var med i för att samla ihop pengar till Nepal.
Summits of my life startade år 2012, då Kilian Jornet bestämde sig för att påbörja projektet att nonstop bestiga och nedstiga Mont Blanc, Elbrus, Matterhorn, Aconcagua, Denali och Everest i alpin stil. Tanken var att han skulle avklara alla bergen före år 2015.

Han har lyckats med alla sina mål och har satt bestigning-nedstignings rekord i de flesta fall, förutom på Elbrus. Något som inte var alltför viktigt för honom, han har berättat att han njöt till fullo och tog med sig många fina minnen från berget. “Att slå ett rekord är bara viktigt när vi springer, när vi väl nått till tillbaka till foten av berget så bör denna känsla försvinna. På så sätt fungerar det som motivation för att söka och hitta de yttersta gränser av vad du klarar av. Rekorden bör bara vara där för din egen motivation. Det är därför detta projekt inte bara handlar om att slå rekord och bestiga toppar snabbt med lite material. Det handlar om att förmedla värden. Med det så säger jag inte att de är de korrekta värdena, men de är de som jag lärt mig och de som jag vill förmedla till andra” Dessa var hans egna ord under presentationen av projektet.

För ett år sedan, när Kilian var på väg mot Everest, så råkade han ut för jordbävningen som skakade Nepal. Han stannade kvar i landet för att hjälpa till så mycket som möjligt och han har fortsatt att hjälpa till även hemifrån, genom att samla ihop pengar för att kunna återuppbygga landet. Hittills har han fått ihop nästan 60 000 euro som nu används till att bygga hus i Langtang.

EVEREST NONSTOP
Kilian Jornet är un, efter tre intensiva månader med alpin träning i Colorado och Alperna, samt en dubbel bestigning-nedstigning av Mont Blanc nonstop, redo att ta sig an världens högsta berg. Med sig på berget har han bergsguiden (UIAGM) Jordi Tosas, guiden och extremskidåkaren Vivian Bruchez, samt fotografen Sébastien Montaz. De är med Kilian som stöd under stora delar av tiden, men den sista delen av bestigningen kommer han att göra ensam. Beroende på hur vädret och underlaget ser ut så väljer han varsamt tu sin led upp på norrsidan, de som han föredrar att använda sig av är lederna via Norton-korridoren eller Hornbein-korridoren.

Expeditionen är beräknad att ta en till en och en halv månad. Som förberedelse inför bestigningen så kommer Kilian att tvingas acklimatisera sig på kort tid, även om han redan påbörjat acklimatiserngen genom att träna intensivt under tre månader på över 4 000 meters höjd. För att snabbt kunna vänja sig vid höjderna så kommer han att bestiga delar av berget snabbt, på så sätt träna intensivt under kort tid, för att sedan återhämta sig på en plats som ligger så långt ner som möjligt.

En av de delar av projektet som är okänd, och som även är avgörande, är hur Jornet kommer att anpassa sig till att befinna sig på 8 000 meters höjd. Han har ännu bara bestigit toppar som är runt 7 000 m och hans första 8 000 meters topp är den högsta av dem alla, en eventuell orsak till att tvivla på ett lyckat försök.

Den slutgiltiga bestigningen kommer att ske utan vare sig extra syre eller fasta rep och kommer inte att starta från baslägret utan från den närmaste bebodda delen i Tibet, klostret Rongbuk. Det ligger på 5 000 meters höjd, strax nedanför norrsidan, och därifrån har han nästan 4 000 m i relativ höjdskillnad upp till de 8 848 m som är Everest topp. Hans mål är att bestiga och nedstiga på mindre än 24 h.

Prototyp tillverkad speciellt för Kilian Jornets bestigning av Everest
UTRUSTNING
En av de avgörande faktorerna för att slutföra ett nonstop försök på mindre än 24 timmar är lätthet. Han har planerat att endast ha sex kilo i sin ryggsäck och förutom det så är både kläder och skor specialdesignade, av Salomon, specefikt för detta tillfälle. Kängorna är, som ni kan se på bilderna från Jornets Facebooksida, en modell i tre delar med integrerade stegjärn vars vikt har reducerats maximalt.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom