José Mijares och Pablo Besser: 30 dagar i Patagoniens vildmark - barrabes.com
Currency


BLOG | REPORTAGE | 16 December 2015

José Mijares och Pablo Besser: 30 dagar i Patagoniens vildmark

Chilenaren Pablo Besser och spanjoren José Mijares är båda gamla bekanta för läsare av www.barrabes.com, och behöver därför ingen längre presentation. Det är inte heller första gången de ger sig ut på äventyr tillsammans: För några år sedan försökte de bestiga, även då i Campo de Hielo Norte, Monte San Valentín, men fick ge upp på grund av det okuvliga patagoniska klimatet.

De är nyss hemkomna från en extraordinär resa runt Campo de Hielo Norte i det chilenska Patagonien. De tillbringade 30 dagar på sjöar, floder, hav och berg, i fullständig ensamhet, utan att träffa en människa.

José Mijares och Pablo Besser, under den nyligen avslutade resan
"Det tog 30 dagar. Under den tiden färdades vi 400 km från Rio Exploradores till Caleta Tortel. Vi har färdats uppför sju floder, över sex sjöar, passerat genom fem dalar och två bergspass, och paddlat över sex fjordar. Och under hela denna tid, har vi inte sett en enda mänsklig varelse. Däremot har vi haft sällskap av sälar, valar, och pingviner.

Under större delen av resan passerade vi platser som få tidigare besökt. Vi har inte varit de första besökarna på någon plats (förutom omvägen för att försöka nå Glaciar Steffen), men på några av de ställen vi passerat kan man räkna de som tidigare varit där på ena handens fingrar.

Packraften tillåter den här typen av resor, som hittills inte kunnat genomföras av logistiska skäl."


Detta berättar José från sitt hem i Nordkap, där han precis har landat efter att ha rest från en ände av planeten till en annan.

PACKRAFT
Sedan några år tillbaka har det dykt upp ett nytt redskap för älskare av de stora vildmarkerna i deras utforskande av avlägsna platser på jordens såsom Alaska, Lappland, Patagonien eller liknande: Packraft.

Det handlar om ultralätta uppblåsbara små båtar på knappt 2 kilo, men väl uppblåsta är de mycket resistenta och tillåter till och med färder nedför forsar av viss svårighetsgrad. De kan transporteras i ryggsäcken, och när man kommer till något av världen alla vattendrag, kan man med lätthet ta sig över det.

Dessa båtar erbjuder enorma möjligheter för älskare av orörda vildmarker som söker sig till avlägsna obefolkade områden, utan vägar eller stigar med komplex geografi.

En resa likt den som Pablo och José precis gjort, och som de för en knapp vecka sedan återvänt från, skulle inte vara möjligt utan denna uppfinning.

JOSE MIJARES KURSER. VINTERTEKNIK, FOTOGRAFERING, WILDERNESS
På den lediga tid han tillåts få mellan sina aktiviteter och expeditioner, organiserar José några kurser. (Arktisk polar teknik, norrskensfotografering, wilderness – under en resa på 140 kilometer, med lätt packning, lär man sig de bästa sätten att hålla ihop ett team, vad man ska ha med sig, hur man klär sig, hur och vad man ska laga för mat i naturen, hur man slår läger, orientering etc, inklusive två dagars flodfärd med packrafts ned till havet.)

Det är en utmärkt introduktion för dem som vill ta steget mot självständighet och oberoende i vildmarken både under den arktiska vintern och resten av året. På hans hemsida kan ni få mer information om de kurser som erbjuds av Norwegian Polar Academy.

http://www.josemijares.com/en/

30 DAGAR I CAMPO DE HIELO NORTE

Av José Mijares

Foto: Pablo Besser och José Mijares


Pablo Besser och jag känner mycket väl till Campo de Hielo. I Pablos fall, förutom att ha tagit sig över området på alla möjliga sätt, har han gjort vinter expeditioner, i första hand bestigning av toppar i inlandet. I mitt fall så har jag rest över det vid flera tillfällen, både från öst till väst och nord till syd. Jag har nog nästan tillbringat 90 dagar av mitt liv där. Det här är inte första gången vi tillsammans ger oss in i området, för några år sedan försökte vi bestiga berget San Valentine.

Hittills har turerna i området begränsats av terrängen: hav, sjöar, floder, skogar, glaciärer, berg ... en riktigt magisk naturlig labyrint nästan helt utan spår av civilisation. Du kunde välja att navigera längs kusten. Eller tränga in med bergsklättringsutrustning bland glaciärerna. Eller prova en vandring genom skogen (något som är mycket svårt. I de flesta fall är det största problemet för expeditioner på Campo de Hielo att komma fram till området.). Men den komplexa terrängen har gjort det svårt att genomföra längre kombinerade expeditioner.

Jag säger hittills eftersom tillkomsten av Packraft har medfört att det öppnats oändliga möjligheter att ta sig fram i vildmarken. Och Pablo och jag tyckte båda att den här fantastiska lilla gummibåten var det som tidigare hade fattats för att kunna genomfära en lång resa utefter Campo de Hilo med hela dess komplexitet.

Under resan
Navigera på havet, paddla över en sjö eller uppför en flod... detta är möjligt med en kajak eller andra typer av båtar. Ta sig genom en skog, över ett pass, ett berg ... detta är möjligt till fots. Men med en Packraft, kan allt detta kombineras.

Och Patagonien har visat sig vara den perfekta spelplanen för våra båtar. Och våra drömmar.

Vy från resan

Logistik, eller vår speciella uppfattning av lätt packning

Vi tillbringade 30 dagar fullständig oberoende av omvärlden och var helt självförsörjande. Därför var vi tvungna att ha med oss mycket packning.

En sådan resa, under mottot “lätt packning”, innebär att du har med dig många saker som väger väldigt lite ... men som tillsammans blir till en ansenlig vikt. Vi bar var och en 45 kilo, mer eller mindre. Det är en kall plats, mycket fuktig, och man måste ha med sig bra kläder och sovsäck, mat för en månad, en Packraft ... allt adderas. Det är sant, en resa av den här typen kan endast genomföras tack vare att det finns ultralätta tält, lätta kläder, allt minimalistiskt (om inte, skulle det vara omöjligt, vikten skulle skjuta i höjden) ... men i slutändan ser du i alla fall ut som en packåsna.

Med tanke på vikten, var vi tvungna att avstå från bergklättringsutrustning. Något som förlängde resan: som man kan se på kartan, tog vi oss in i en oupptäckt dal där vi hade som mål att bestiga Glaciar Steffen, men vi insåg att utan utrustning var det omöjligt; så vi fick återvände och fortsätta mot vårt mål via en lång omväg.

För att orientera oss använde vi satellitfoton som tillhandahölls av chilenaren Camilo Rada (NB: Även han är en gammal bekant för Barrabes läsare. Vi har publicerat ett antal av hans artiklar och reportage både på webben och i vår papperstidning Cuadernos Technicos. En del av dessa resor har gjorts tillsammans med Pablo Besser.

Camilo är en betydande forskare vid ett universitet i Kanada (där han nu bor), och han arbetar kring frågor om världens geografi och glaciologi).


Resan

Det tog 30 dagar. Under den tiden färdades vi 400 km från Rio Exploradores till Caleta Tortel. Vi har färdats uppför sju floder, över sex sjöar, passerat genom fem dalar och två bergspass, och paddlat över sex fjordar. Och under hela denna tid, har vi inte sett en enda mänsklig varelse. Däremot har vi haft sällskap av sälar, valar, och pingviner.

Paddling på fjorden
Under större delen av resan passerade vi platser som få tidigare besökt. Vi har inte varit de första besökarna på någon plats (förutom omvägen för att försöka nå Glaciar Steffen), men på några av de ställen vi passerat kan man räkna de som tidigare varit där på ena handens fingrar.

Den mest kända platsen på rutten är Laguna San Rafael, eftersom hit kommer turistkatamaranerna. I själva verket skedde vår enda kontakt med omvärlden just där i Laguna, när vi i fjärran skymtade en av dessa båtar.

Från Laguna San Rafael inleds rutten mot Istmo de Ofqui. Det är en plats med en intressant historia. Patagonien ursprungsbefolkning kände till detta pass (det finns arkeologiska lämningar som vi inte kunde se). I början av nittonhundratalet planerades ett orealistiskt drömprojekt som syftade till att öppna en farbar kanal genom näset som skulle ansluta Magallanes med Chiles västkust. Men det stannade vid just detta: en chimär.

Det har bjudits oförglömliga stunder. Vissa är uppenbara och kan ses på bilderna: navigera mellan sälar, valar, på dessa fjordar och sjöar, den vilda naturen, glaciärerna, 30 dagar avskilda från omvärlden i orörd vildmark .... en fantastisk resa.

Andra mer subtila. Som när vi gav oss ut till havs och plötsligt möttes av en 25km lång orörd öde strand. Denna strand gav oss problem: vi var tvungna att transportera utrustningen över stranden i tre resor, vilket innebar att vi gick 75km för att ta oss över den.

Annars var det skogarna som förorsakade våra största problem.

Patagoniens skogar

I Patagonien, det första nybyggarna gjorde när de anlände dit var att bränna vissa skogsområden, eftersom de är oframkomliga. Men där vi har gått, har människan inte påverkat naturen. Vi möttes av några urtida, gamla, nästan oframkomliga skogar.

För att du ska förstå hur de är: Det tog i genomsnitt en timma att ta sig fram 300 meter. Under en lång dag av mycket slit kunde vi tillryggalägga 5 km. Vi insåg att om det inte ens var 10 km mellan två vattendrag, så var vi ändå tvungna till att övernatta mitt i skogen.

Inte bara det att de är oframkomliga, det är inte ens möjligt att gå på marken i skogarna. Fukten fäller träden och de bildar ett halvmeter tjockt skikt på marken, som man måste gå över. Dessutom är det inga platta skogar; de är ofta kuperade med branta lutningar.

Det vore otänkbart att ta sig igenom dem bärande på en kajak. Men med Packraft är det möjligt att genomföra den här typen av resor (och många andra typer också) som hittills inte kunnat göras på grund av logistiska skäl.

Packraft

När jag upptäckte Packraft, genom min vän Hilo Moreno, blev jag fascinerad av alla de möjligheter som öppnades i mitt sinne, som sedan decennier ständigt varit upptaget med att utforma någon form av räder in i vildmarken, i polarområdena, eller till vilken bergskedja som helst på planeten.

Jag började använda den i mitt nya “hemland”, Lappland. Efter de första turerna förvandlades de redan stora möjligheter som alltid hade erbjudits i området, nu till oändliga. På ett naturligt sätt förenades med lätthet vattenområden och landmark till en enhet.

Detta stora äventyr, genomfört tillsammans med Pablo Besser, har varit kulmen på en resa som jag inledde för några år sedan för att upptäcka Packraft. Många hinder har övervunnits, de gamla lederna är redan historia.

En ny väg, som jag anar erbjuder många nya möjligheter för att kunna uppfylla gamla drömmar, öppnar sig framför mig.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom