Första bestigningen av Siula Grandes östsida - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 23 September 2016

Första bestigningen av Siula Grandes östsida

Den östra sidan av Siula Grande har bestigits för första gången av fransoserna Max Bonniot och Didier Jourdain.

Max Bonniot ser ut över el Pilar och den östra kammen på Siula Grande
Källa: Groupe Militaire de Haute Montagne
Foto: Max Bonniot och Didier Jourdain, GMHM


Siula Grande är ett 6344 m högt berg i bergskedjan Cordillera Huayhuash i de peruanska Anderna. Den första bestigningen av toppen utfördes av ett tyskt replag via dess nordkam den 28 juli 1936. Berget blev legendariskt efter Joe Simpsons och Simon Yates dramatiska bestigning av västsidan år 1985, om vilket Joe Simpson berättar i sin berömda bok “Touching the void”.

I augusti i år lyckades några medlemmar ur den franska organisationen, Groupe Militaire de Haute Montagne, Max Bonniot och Didier Jourdain för första gången bestiga den spektakulära östsidan av Siula Grande.

Leden via Pilar Este och den sydöstra kammen av Siula Grande
De byggde sitt basläger vid Laguna Siula och påbörjade därifrån sitt projekt. Deras första försök misslyckades på grund av dåligt väder, men den 24 augusti lyckades de nå bergets bas efter att ha korsat glaciärkomplexet. De besteg den enorma östpelaren, som har partier i svårighetsgrader upp till 6c, och var tvungna att bygga två bivacker på väg upp till dess topp på 5700m, som har flytt i svårighetsgrader upp till 6c.

En avsats som fick fungera som plats att bygga bivack på, el Pilar

Klättring på el Pilar
När de väl nått toppen av den östra pelaren (el Pilar), firade de sig 100m ned till den sydöstra kammen av Siula Grande. Den 27 agusti började de, oroliga för dåligt väder, att klättra upp mot toppen. Framför sig hade de 750m med upp till 70º lutning. Bestigningen var ansträngande och klockan 23:00 var de utmattade och tvingades att bygga ännu en bivack, på 6200 m höjd.

På den sydöstra kammen av Siula Chico
Fortsatt oroade för eventuellt dåligt väder, valde de att gå upp tidigt på lördagen för att för en gångs skull upptäcka att väderprognosen hade haft fel: “La Cruz del Sur glänste som aldrig förr och leden Lactea såg fantastisk ut. En perfekt dag för att nå toppen”

Klockan 8:00 nådde de Siula Grandes huvudtopp på 6344 m. “Euforin som jag kände när jag nådde toppen frös fast mitt leende, känslan att stå där uppe tillsammans var helt fantastisk. Panoramat var idylliskt, inte en vindpust. Man kan inte be om mer. Där uppe så känner man sig liten och isolerad, med en lång nedstigning framför sig, med den slutliga bergschrundet 1400 m nedanför oss. Det var det här som vi sökte efter när vi bestämde oss för att dedikera vår tid på denna outforskade vägg.”

Glädje på toppen
Firningarna skedde utan problem, trots att nedstigningen var komplex och utfördes på samma led som de klättrat upp på. På vägen ner var de tvungna att bygga ännu en bivack för övernattning och de nådde glaciären klockan 14:00 söndagen den 28 augusti.

Firning på el Pilar
Leden har döpts till “Le Bruit des Glaçons”, (Klirrandet från isen, de refererar till ljudet från de seracs som ständigt lossnande). 1500m av klättring, 750m på berg upp till toppen av el Pilar (6c) och 750 m på snö och is till 70º. Alpin stil, fyra bivacker, fem dagar, ED/1400m/6c/WI5, inga hängare eller bultar har fästs på leden.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom