Kilian Jornet skjuter upp sin bestigning av Everest - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 26 September 2016

Kilian Jornet skjuter upp sin bestigning av Everest

Den stora mängden snö som fallit på Everest har gjort att Kilian Jornet beslutat att skjuta upp sitt försök att bestiga berget nonstop utan syrgas.

Kilian Jornet acklimatiserar sig i Langtang
Det dåliga vädret och den stora mängden snö som fallit i området har gjort att Kilian Jornet och hans team, efter tre veckors acklimatisering i området, beslutat att skjuta upp försöket att bestiga Everest utan syrgas, nonstop, på mindre än 24h.

”Under de första veckorna kunde vi acklimatisera oss bra under goda väderförhållanden, men när vi började vara redo för toppförsöket slog vädret om. Det drog in stora snöfall och mängden snö ökade dramatiskt, så även om vi var fysiskt väl förberedda var det farligt och lavinrisker var stor. Det var därmed omöjligt att bestiga berget under optimala och säkra omständigheter”, bekräftar Kilian Jornet i ett uttalande.

”Det är en frustrerande situation. Vi är bra acklimatiserade och allt känns mycket bra, men vi skulle ha utsatt oss för alldeles för stora risker om vi gjort ett toppförsök. Trots det är vi nöjda, det har varit en positiv erfarenhet där vi lärt oss mycket. Vi var ensamma på Everest i och med att det inte fanns några andra expeditioner på plats, vilket var en fantastisk upplevelse. Nu återvänder vi hem för att återhämta oss och planera för framtiden. Jag tror absolut att vi kommer tillbaka, säkert kommer vi att ändra på några detaljer, men vi tar med oss mycket erfarenhet och kunskap hem, som kommer till användning till nästa gång.”

Kilian och hans kamrater i projektet Summit of my life, UIAGM-bergsguiden Jordi Tosas, guiden och extremskidåkaren Vivian Bruchez och fotografen Sébastien Montaz, återvänder hem fast beslutna att fullfölja projektet i framtiden. Då med all den erfarenhet och kunskap de fått om Everest och hög höjd under denna expedition.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom