Kilian Jornet, Bruchez och Montaz, extremskidåkning på Everest - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 10 October 2016

Kilian Jornet, Bruchez och Montaz, extremskidåkning på Everest

Ingen bestigning av Everest denna gång, men däremot så blev det skidåkning nedför en topp på 6 900m, 800 höjdmeter, med 55º lutning.

Den röda linjen visar deras nedfärd från toppen på 6900m.
Varken Kilian Jornet eller hans kamrater var sysslolösa i baslägret på Everests nordsida, där de förberedde sig för att göra en nonstop-bestigning och nedstigning av världens högsta berg från klostret Rongbuk, den sista bebodda platsen innan man når Mount Everest.

De gjorde snabba räder i bergen, upp till 8000 meters höjd, för att kunna acklimatisera sig på bästa sätt. Däremellan hade de även perioder av vila på lägre höjd.

Teammedlemmarna var mycket aktiva även under ”vilopauserna” och när de på grund av väderomständigheterna övergett bestigningsprojektet av Mount Everest, bestämde sig Vivien Bruchez, som förutom guide även är extremskidåkare, Seb Montaz och Kilian Jornet att åka skidor nedför en bergssida i området. Bergssidan, som är 6900 m hög, 800 höjdmeter och med en lutning på 55º, fanns i deras blickfång under tiden i baslägret. De hade på avstånd studerat bergssidan och nu var det dags att ta sig an den.

“När jag kom upp till slutet av bergssidan var jag livrädd för all den snö som samlats där”, bekräftar Vivien, “medans Seb befann sig vid en serac inte mindre skräckslagen han. Detsamma gällde även Kilian, men tack vare sin mentala styrka fortsatte han till slut ensam upp för att bestiga toppen, medans Seb och jag väntade under en serac.”

“Detta är ingen kritik, bergen är ett fritt område där var och en tar sina egna beslut och bestämmer sin egen väg. Att utsätta sig för risker är ett beslut och tack vare de många ensambestigningar som Kilian gjort, så har han utvecklats till en expert på området.”


När Kilian senare mötte upp med de andra, hade de en nedfärd framför sig, som enligt Vivien “i sig var en stor utmaning för de allra flesta skidåkare, men som för Kilian var en vanlig dag på jobbet. Den enda skillnaden var att han nu delade den med sina kamrater.”

Viven Bruchez facebook

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom