Video: Edu Marín, första upprepningen av WoGü, 8c, 250m, Rätikon - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 24 October 2016

Video: Edu Marín, första upprepningen av WoGü, 8c, 250m, Rätikon

Edu Marín klättrar en av världens svåraste multipitch-leder, bultad av Beat Kammerlander år 1997 och klättrad för första gången av Adam Ondra år 2008.


Den spanske klättraren Edu Marín lyckas göra den första upprepningen av WoGü, 8c och 250 m, en av världens svåraste multipitchleder. Leden finns i Rätikon, Schweiz, och bultades år 1997 av Beat Kammerlanderen till Wolfgang Güllichs (WoGü) ära, som strax tidigare hade avlidigt i en trafikolycka. Leden klättrades för första gången elva år senare, år 2008, av Adam Ondra när han endast var 8 år gammal.

Replängderna tillåter ingen vila och är extremt krävande, graderade enligt följande, 8c, 8a, 8b+, 8b+, 8b+, 8a+ och 7c+.

Leden kräver stor teknisk förmåga, men förutom det är det även viktigt att invänta rätt tidpunkt för att klättra den, beroende på det alpina klimatet. Det tenderar att regna konstant under sommaren och det är därför inte helt lätt att hitta ett tillfälle då förhållandena tillåter klättring. Förutom regnet så kan goda förhållanden ofta leda till en alltför hög värme, på grund av solen som steker mot väggen. Därför är klättrarna ofta tvungna att börja klättringen först klockan 17:00 på eftermiddagen, så att väggen hinner kylas ned.

Han spenderade flera veckor med att klättra leden replängd för replängd, vid tredje försöket lyckades han genomföra den första upprepningen av leden. Han tog två fall under klättringen och nådde toppen klockan 21:30, i ljuset av sin pannlampa.

Video: Mammut

Edu Marín på WoGü

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom