Adam Ondra ger sig på Dawn Wall, El Capitan, Yosemite, 900m 9a - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 31 October 2016

Adam Ondra ger sig på Dawn Wall, El Capitan, Yosemite, 900m 9a

Det är Adam Ondras första besök i Yosemite och han ger sig direkt på ett försök att utföra den första upprepningen av Dawn Wall.

Adam Ondra på Dawn Wall. Foto: Dustin Moore, Black Diamond Equipment
“Jag har funderat på att åka till Yosemite under flera år och till slut kom dagen. Under de senaste tre åren har jag studerat och kunde inte tillåta mig att missa så många lektioner i oktober och november, den period då det är säsong i dalen. Nu när jag har avslutat mina studier, och har min Kandidatexamen i Företagsadministration, så är jag fri och kan åka till Yosemite.”

Det är klättraren Adam Ondras första besök i Yosemite och hans plan är att friklättra The Nose, Salathe och sedan utföra med den första upprepningen av Dawn Wall, världens svåraste bigwall, en 900 m hög 9a med 30 replängder och ett stort antal alpina säkringar.

Han förväntade sig att han skulle behöva anpassa sig till graniten och till sprickklättring, men trots det så berättar han att “den enda träning relaterad till Yosemite som jag utfört, var när jag en dag klättrade några Offwidths i sandsten i Tjeckien. I början så var det tufft, men på den sista replängden som också var den svåraste hade jag lärt mig lite teknik och kunde kontrollera situationen bättre... I början så använde jag alldeles för mycket energi...”

Adam Ondra, första dagen i Yosemite, lidandes i en offwidth
Trots detta så befann han sig, till de flestas förvåning, på Dawn Wall endast två dagar efter sin ankomst till området. Det är imponerande, inte bara då han saknar erfarenhet i sprickklättring, utan även i tradklättring. “Jag har klättrat multipitch i Alperna och på Madagaskar, men jag har väldigt lite erfarenhet i tradklättring... men jag hoppas att jag lär mig.”

“Det är min första big wall dag i Yosemite... och jag går direkt på Dawn Wall!! Galenskap, respektlöshet eller mod? Det kanske inte är något av detta. Dawn Wall har torkat riktigt snabbt efter söndagens regn och är i gott skick. Definitivt skrämmande och riskabel. Små fotplaceringar och koncentrationsfylld klättring, jag mosar mina fötter på Yosemites kristallfyllda granit och förutom detta så har jag endast det dåliga skydd som copperheads, krokar, cams och någon enstaka bult kan ge.”


Hans försök verkar dock gå bra... “efter några fall så lyckades jag klara av den sjunde replängden och fästa in våra rep. Att leda varje led med så mycket rädsla är utan tvekan tufft, men när jag väl fått upp repet och testar igen, så går flytten betydligt bättre.

Dawn Wall är helt klart inte för högt graderad. En stor framgång idag, imorgon hoppas jag på att klättra fem replängder och på så sätt nå upp med repen precis nedanför ledens crux-replängder.”


DAWN WALL
En unik led. 900 m, 30 replängder och graderad 9a. Den bestegs för första gången, redpointad, av Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson efter 8 års arbete av både dem och samarbetspartners.

Det är världens svåraste BigWall, framförallt då ingen av replängderna är särskilt lätt. Svårighetsgraderna är i stigande ordning: 1 replängd 5b, 4 replängder 6b+, 8 replängder 7a+, 2 replängder 7c+, 1 replängd 8a, 7 replängder 8a+, 2 replängder 8b, 4 replängder 8b+, 1 replängd, 8c, och slutligen 2 replängder 9a.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom