La Sportiva Legends Only 2015 - barrabes.com
Currency


BLOG | REPORTAGE | 16 December 2015

La Sportiva Legends Only 2015

Bouldertävlingen La Sportiva Legends Only, en av världens mest prestigefyllda tävlingar, äger rum årligen. Varje år alterneras det mellan kvinnliga och manliga deltagande och i år var det de kvinnliga klättrarnas tur att göra upp på Klättercentret Telefonplan i Stockholm.


Utvalda deltagare till lördagens tävling var Anna Stöhr, Janja Garnbret, Julian Wurm, Mélissa Le Nevé och Shauna Coxsey.

Tävlingen blev ännu ett exempel på den nya generationen klättrares extremt höga kapacitet och hur svårt det är att veta hur långt de kan nå, med tanke på svårighetsgraden på de problem som de redan klättrar.
Janja Garnbret, 16 år gammal från Slovenien, utklassade totalt sina äldre och mer erfarna motståndare.

Varken tyskan Juliane Wurm (nuvarande världsmästarinna och europamästarinna) eller österrikiskan Anna Stöhr (tvåfaldig världsmästarinna och europamästarinna, samt vinnare av 22 världskuppsdeltävlingar) kunde nå upp till nivån som den unga slovenskan uppvisade. Till nämnda klättrares försvar kan nämnas att Juliane tidigare meddelat att hon ska sluta att tävla och Anna håller på att återhämta sig från en skada i ett finger (hon hade dessutom, pågrund av väderproblem på Innsbrucks flygplats, en dag färre att förbereda sig).

Tävlingsformatet liknar mest en bouldersession med vännerna och är betydligt mer avslappnat än en världskuppstävling. Klättrarna får provklättra problemen före tävlingsdagen och under tävlingens gång turas de om att prova ett boulderproblem och även hjälper även varandra med betor.

Det gick direkt, från och med det första problemet, att se vinnaren Janja Garnbrets överlägsna styrka. Hon avklarade alla tävlingsproblemen och satte tre av dessa på första försöket. Den enda tävlande som kunde följa det unga stjärnskottets framfart var brittiskan Shauna Coxsey, hon behövde dock fler försök för att klara problemen. Under tävlingens sista minuter tog krafterna slut, men Shauna kämpade sig till en väl värd andraplats.

Under de tre första problemen alternerade Anna Stöhr och Juliane Wurm mellan tredje och fjärde plats, detta då de inte klarade problemen men ändå kom långt på dem. Fransyskan Mélissa verkade något nervös och hade inte klarat något problem förrän hon, på sista försöket, satte det fjärde problemet och därmed placerade sig på en tredjeplats.

Oberoende av motståndarnas problem var den unga slovenskans prestation spektakulär och hon kan helt klart räknas som framtiden inom bouldering på världsnivå.

Tävlingen direktsändes och ni kan ovan se den kompletta videon från evenemanget. Klättringen börjar cirka 23 minuter in i videon.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom