Guide: Hur du väljer alpina skidpjäxor för säsongen 16/17 - barrabes.com
Currency


BLOG | TIPS | 01 March 2017

Guide: Hur du väljer alpina skidpjäxor för säsongen 16/17

I den här artikeln hjälper vi dig att välja rätt pjäxor för alpin skidåkning och ger en överblick av 2017 års modeller.

Säsongen 2016-2017, alpina skidpjäxor för alla smaker och behov
INDEX

VAD ÄR EN ALPIN SKIDPJÄXA?
När vi pratar om alpina skidpjäxor brukar vi påpeka att även toppturspjäxor skulle kunna inkluderas i sammanhanget, då vi även de används för utförsåkning i alpin stil med hälen fastsatt i skidan. I den här texten kommer vi emellertid endast att prata om pjäxor anpassade för alpina skidbindningar som uppfyller normen ISO 5335. Vissa freeridepjäxor har ställbara skid- och gålägen, likt toppturspjäxor, dessa inkluderas i normen ISO 5335 och inte ISO 9523 som är normen för topptursbindningar och pjäxor.

Lite historia:

I slutet av 1950-talet satsade skidtillverkarna på att utveckla de första utlösningsbindningarna men de stötte hela tiden på samma problem: kängornas längsgående styvhet och avsaknaden av en gemensam sulstandard hos läderpjäxorna.

I början av 60-talet kom de första plastpjäxorna ut på marknaden, vilka strax därefter följdes av modeller med standardiserad plastsula. De var fortfarande enkla modeller i samma design som läderpjäxorna, men problemet med pjäxans styvhet löstes och standardiseringen resulterade i normen ISO 5335. Den norm som än i dag gäller för alla alpina pjäxor och alpinbindningar på marknaden.

1966 lyckades visionären Bob Lange, trots att hans företag då var litet, med hjälp av en strålande marknadsföringskampanj få tio skidlandslag att använda hans innovativa pjäxor vid årets alpina skid-VM i Portillo, Chile.

Den nya uppfinningen, plastpjäxan, hade ett högre skaft än de tidigare modellerna. Den moderna pjäxan var född, i alla fall nästan.

Bob Lange med sin första prototyp

Bob Langes pjäxa fortsatte att vinna anhängare de följande åren och vid de olympiska vinterspelen i Grenoble 1968 använde sju av tio utförsåkare Lange-pjäxor och fem av dessa tog medaljer. Pjäxorna från Lange, eller “Plastique Fantastique” som de också kallades, innebar starten på en ny era för den moderna pjäxindustrin.

År 1973 lade Nordica grunden till den moderna skidpjäxan när de presenterade sin modell Comp. En ”overlap”-pjäxa (överlappande stängning, ses idag på i stort sett samtliga modeller) med en hel och löstagbar innersko.

Längre fram kommer vi att se att vi gör ett undantag för en pjäxa som tills nu endast berörts av normen ISO 5335 för pistbindningar, men som från och med denna säsong inkluderas i normen ISO 9523 för topptursbindningar. Anledningen till detta är att denna typ av pjäxa ger en indikation om vad som väntar i framtiden, då gränsen mellan toppturs- och pistpjäxor allt mer suddas ut.

Ett sista klargörande och något som vi förklarar i kolumnen här vid sidan, tack vare formen på pjäxornas yttersula så är SAMTLIGA ALPINA PJÄXOR OCH ALPINA BINDNINGAR (ISO 5335) KOMPATIBLA, oberoende av märke.

Yttersulan på alpina skidpjäxor är kompatibel med samtlig typer av alpina bindningar, oavsett märke.
DE MODERNA PJÄXORNA
De moderna pjäxorna har de senaste åren fått en något mjukare flex, i jämförelse med tidigare modeller, och de har förstärkts i sidled som en anpassning till en modern åkteknik där betoning mer läggs på sidorörelse än vertikal rörelse. Förutom detta så har få förändringar skett under det senaste årtiondet vad det gäller prestanda.

En tydlig tendens är att utvecklingen de senaste åren har gått mot mångsidighet, bekvämlighet och personlig anpassning. Det innebär anpassningsbara skal och innerskor, ställbara skaft, sulor med bra grepp, tekniskt avancerade värmeisolerade innerskor, etc.

Uppdelningen i olika kategorier kan verka än mer förvirrande än när man beskriver skidor. Det finns bland andraRace-pjäxor där bekvämligheten offras för att uppnå bästa möjliga prestanda, med smala läster, minimalistiska innerskor och, i de flesta fall, ej utbytbara yttersulor.

En del märken, inte alla, särskiljer modeller för piståkning och all mountain, men skillnaderna brukar generellt inte vara så stora. Hos all mountain-modellerna finns det i vissa fall möjligheten att ställa in skaftet i gå-respektive åkläge och yttersulan är räfflad för bättre grepp, till skillnad mot traditionella pistpjäxor.

VILKA PJÄXOR SKA VI VÄLJA?
Flexindex, storlek och läst är de tre viktigaste faktorerna att tänka på vid val av pjäxor. När man väl gjort ett första urval med utgångspunkt från dessa faktorer så kan man specificera sig och rikta in sig mot detaljer. På så sätt kan du välja efter om du t.ex. föredrar ett par pjäxor mer inriktade på piståkning eller All Mountain, men det valet kommer alltid i andra hand.

Generellt när det gäller skidutrustningar så blir det allt vanligare med specifika modeller för damer, och även bland pjäxorna så finns dammodeller med något lägre skaft, bredare läster, bättre isolerade innerskor och lägre vikt.

Om du har frågor eller funderingar kring ditt val av pjäxor så kan du alltid höra av dig till vår kundtjänst för mer information.

GRUNDLÄGGANDE FAKTORER

FLEXINDEX:

Flexindex, flextal eller flex, anger den kraft som behövs för att böja pjäxan framåt. Det är inget standardiserat värde, därför är det flextal som anges endast vägledande. De faktorer som styr vårt val av flexindex är vår nivå som åkare, åkstil, samt vår längd och vikt. Flexindex i förhållande till vår nivå som skidåkare kan se ut som nedan:

(1) Skillnaden i flex mellan en herr och dampjäxa av samma modell beror på märket. Hos Nordica är skillnaden 15 (en herrpjäxa med flex 130 motsvaras av 115 i dammodellen), medan Atomic och Salomon har upp till 30 i skillnad (en herrpjäxa med flex 120 motsvaras av flex 90 i dammodellen. Vi tycker att 20 är en rimlig skillnad.

En sista kommentar vad gäller flex:

Köp aldrig ett par pjäxor med ett flexindex som överstiger din nivå som åkare. Att kunna variera din tyngdpunkt under åkningen, med hjälp av fotledens flex, är grundläggande för att kunna utvecklas som åkare. Om du är osäker på vilket flexindex som passar dig, så finns det modeller på marknaden där det är möjligt att variera flexen med mellan 10 och 20 flexpunkter.

STORLEK:

Skidpjäxor använder sig av storlekssystemet Mondopoint (MP), vilket anger fotens längd i cm. Om du vill ta reda på din storlek i Mondopoint innan du handlar hos oss på www.barrabes.com så kan du göra det enligt följande instruktioner: Sätt foten (utan skor) på ett pappersark. Markera bak i där hälen slutar, samt längst fram vid slutet av din längsta tå. Mät sedan avståndet mellan dessa markeringar och runda av mot närmaste hel- eller halvtal. Om din fot t.ex. mäter 24,13 cm, så avrundar man till 24, som är din storlek i MP.

Det finns emellertid några saker att vara uppmärksam på när det gäller avrundningsregeln:

 • Åkare med smala fötter, eller som först och främst vill ha bästa möjliga prestanda, bör ALLTID runda av nedåt. 24,13 cm skulle som tidigare bli 24 MP, men t.ex. 27,9, som vanligtvis skulle bli 28 MP, blir i dessa fall avrundat till 27,5 MP.
 • Hel- och halvstorlekar delar storlek på pjäxskal. Skillnaden mellan t.ex. 27 MP och 27,5 MP är egentligen inte större än vad som kan regleras med tjockleken på innersulan. Om du har breda fötter, eller om du har hög vrist, så välj halvstorleken större.

Den här apparaten används för att räkna ut den exakta storleken på dina pjäxor.
OBS, viktigt! Enligt vår åsikt så bör man inte utgå från samma urvalsprincip för storlek av pjäxa som när det gäller din vanliga skostorlek. För de flesta skostorlekar brukar inte en halvstorlek eller helstorlek för stor sko inte spela alltför stor roll, det har snarare blivit en regel när det gäller dagens sportskor. Skulle du däremot välja ett par pjäxor som är en storlek för stor så kan det vara skillnaden mellan ett enkelt fall i backen och en allvarlig skada. En dålig passform ger upphov till sämre kraftöverföring i rörelserna mellan fot och pjäxa. Det påverkar inte enbart vår åkningsförmåga negativt, utan även bindningarnas möjlighet att lösa ut korrekt vid ett eventuellt fall.

Tanken att köpa en något för stor pjäxa är alltid felaktigt, oavsett anledning så som hög vrist, breda fötter, tjocka vader, höga fotvalv etc. En något för lång pjäxa gör att hälen inte sitter fast, något som är FUNDAMENTALT. Var i första hand uppmärksam på hälens och tårnas passform, sedan resten av foten. Har du frågor angående val av storlek så kontakta gärna vår kundservice.

LÄST:

Vanligtvis pratar man om smal, medel eller bred läst, men skillnaderna mellan dessa är inte särskilt tydliga då de varierar beroende på tillverkare. Man kan säga att en läst 100 (d.v.s. 100 mm bred) kan fungera som en referens för en medelbred läst och samtliga mått över och under detta värde kan alltså benämnas som en bred eller smal läst.

Vi kan beräkna bredden på våra fötter genom att mäta den bredaste delen (avståndet mellan det första och det femte mellanfotsbenet) men tyvärr är det är inte alltid så enkelt:

 • De flesta märken uppger endast lästbredden på deras referensstorlek. Om en pjäxa har värdet 100 så innebär det att den är 100 mm bred på dess bredaste punkt för storleken 26,5 MP för en herrpjäxa, och för storlek 25,5 MP för en dammodell. Denna bredd är alltså större på storlekar större än referensstorleken och mindre för mindre storlekar. Hur stor variationen det handlar om är det tyvärr få märken som uppger.
 • Moderna pjäxor med anpassningsbara skal och innerskor har, beroende på modell, alltid en marginal för att öka bredden med mellan 2 och 6 mm.

Det möjligt att hitta alla typer av läster bland dagens modeller, men det dock undantag. Race-pjäxor tillverkas enbart med smala läster och det finns även nybörjar- eller uthyrningsmodeller som endast har breda läster. Pjäxor med breda läster brukar innebära att de är anpassade för breda fötter, d.v.s. även breda hälar och tjocka vader, medan smala läster innebär det motsatta. Det är inte alltid så, det finns undantag och det finns tyvärr inte en pjäxa för varje typ av fot, något som leder oss in på ämnet personlig anpassning av pjäxan.

Det absolut senaste: En pjäxa från Nordica formas med hjälp av infrarött ljus i vår butik i Benasque.
PERSONLIG ANPASSNING: CANTING, SAMT VÄRMEFORMBARA INNERSKOR OCH SKAL
Det finns ett antal olika tekniker och inställningar för personlig anpassning av pjäxan och som gör den unik för just din fot. Om du däremot skulle behöva anpassa pjäxan mer radikalt, så är det bäst att kontakta en expert.

De olika typerna av personlig anpassning är:

 • CANTING:
  Canting innebär att man ställer in sidovinkeln på skaftet beroende på vilken typ av fötter man har. Det kan göras manuellt eller genom att värmeforma skalet eller genom en kombination av båda teknikerna. Du kan också behöva ställa in cantingen på dina pjäxor om du överpronerar, översupinerar, har X-benthet (är kobent) eller O-benthet (är hjulbent).

Cantinginställning på pjäxan Nordica Speedmachine
 • JUSTERING AV FLEXVINKEL:
  Det blir allt oftare möjligt att reglera skaftets framåtlutning och flexens hårdhet, två inställningsmöjligheter är en fördel om du är osäker på vilken vinkel som är bäst för dig och vill ha möjlighet att prova dig fram.

Flexjustering på pjäxan Atomic Hawk Ultra
 • MAKRO- OCH MIKROMETRISKA SPÄNNEN:
  Ideal passform ska kunna uppnås utan att behöva spänna pjäxorna för hårt runt foten, tänk att spännenas uppgift är att hålla ihop pjäxan så att den inte öppnar sig när tyngd läggs mot den. Om foten inte sitter stadigt i ytterskalet och innerskon förrän du har spänt spännena till max, så innebär det antagligen på att pjäxorna är för stora i storlek och/eller läst.

  De flesta pjäxorna på marknaden har möjligheten att variera hakarnas placering på skaftet för bästa möjliga anpassning till olika storlekar på vader (makrometrisk justering). Spännena tillåter även en fininställning genom roteraring (mikrometrisk inställning). Ta dig därför tid att att ställa in dem mikrometriskt, det är värt besväret.
 • VÄRMEFORMBARA SKAL OCH INNERSKOR
  De flesta av marknadens innerskor kan värmeformas. Genom tryck och värme kan de zoner där pjäxan mest trycker på vår fot komprimeras och på så sätt kan man skapa en inverterad bild av foten. Det ger en bekväm innersko med bättre överföring av både kraft och rörelse till skidorna. Ju högre kvalitet på pjäxan, desto större möjlighet till personlig anpassning.

  En av fördelarna med de moderna systemen med värmeformbara pjäxor är att man även kan anpassa skalet till din fot och inte bara innerskon. Det går att göra en mer betydande anpassning och de personer som fram till nu har haft problem med värmeformbara innerskor, t.ex. de som behöver extra skydd runt skadade eller förkalkade fotleder, har nu möjligheten att anpassa pjäxan efter sina specifika behov.

Barrabes butik i Barcelona vintern 2016-2017. Apparater för att värmeforma pjäxor, till vänster: Fischer, höger: Atomic-Salon, och Nordica på golvet.
Det bör poängteras att möjligheten att värmeforma pjäxorna kommer i andra hand när vi väljer de pjäxor som passar oss bäst. Det handlar inte om att kunna välja vilka pjäxor som helst, utifrån andra faktorer än passform och bekvämlighet, för att sedan “göra om” pjäxorna så att de passar oss.

BARRABES UTBUD AV ALPINA PJÄXOR SÄSONGEN 2016-2017
Här nedan följer en presentation av säsongens utbud av alpina skidpjäxor. I vår butik på www.barrabes.com kan du hitta pjäxor från märkena Salomon, Atomic, Fischer, Nordica, Rossignol och Lange. Vi kommer nedan att ge er en länk till de olika modellerna hos varje märke och även i korthet presentera de mest utmärkande pjäxmodellerna.

SALOMON 2016-2017

Länk till Salomons alpina skidpjäxor säsongen 2016-2017

Salomon använder sig av systemet Custom Shell för att personligt anpassa pjäxorna. Det innebär värmeformbara skal som tillåter anpassning av nästan hela lästen, fotleden och skaftet. Lästen kan varieras upp till 6 mm tack vare denna teknik, vilket gör det nästan omöjligt att inte hitta en passform som passar just dig. Canting kan också ställas in med hjälp av denna teknik, vilket innebär att cantinginställningen inte är manuell utan man kan kalla Atomics cantinginställning för en hybridteknik.

Atomics modeller för den breda kundkretsen går under namnet X PRO och Custom Shell verkar vara säsongens trend.

Salomon X Pro 90 Women
 • Modellen XMax 130 är en racepjäxa med en bredd på 98 mm. Tack vare Custom Shell-tekniken finns möjligheten att tänja lästen upp till 104 mm, något som tidigare var otänkbart hos en racepjäxa.

Salomon XMax 130
 • Modellen Quest Pro 120 skulle med tanke på vikten och prestandan kunna kategoriseras som en toppturspjäxa. Det utmärkande, och anledningen till att vi nämner den här, är att dess sula uppfyller normen ISO 5335 och därmed passar vissa topptursbindningar och samtliga alpina bidningar. Pjäxan är ett bra val om du tycker om freeride eller att plocka fram stighudarna och ta dig uppför berget innan liftarna öppnat. Trots dess låga vikt så är det en stadig pjäxa med flex 120.

Salomon Quest Pro 120
ATOMIC 2016-2017

Länk till Atomics alpina pjäxor säsongen 2016-2017

Atomic har ett system för personlig anpassning som heter Memory Fit och är likvärdigt det som Salomon använder. Atomic fortsätter att satsa på den framgångsrika modellen Hawx, pjäxor av typen all mountain som tack vare Memory Fit-tekniken har varierbar läst både i skal och innersko. Hawx finns i de tre modellerna Ultra, Prime y Magna, vilka motsvarar en smal, medium, respektive bred läst. Modellen Ultra utlovas vara 25% lättare än andra pjäxor i samma kategori.

Atomic Hawx Ultra 110

Atomic Hawx Prime 100
 • Hawx Magna 110 är den perfekta modellen för de åkare med breda fötter och breda vader, som vill ha en bekväm pjäxa att ha på sig under många timmar.

Atomic Hawx Magna 110


FISCHER 2016-2017

Länk till Fischers alpina pjäxor säsongen 2016-2017

Fischer är ledande på området specialanpassning av pjäxor tack vare sin teknik Vacuum, som förenar värmeformningen av skal och innersko med vakuumtryck, och ger en total anpassning till foten.

Ett exempel är modellen Cruzar 10 Vacuum CF med ett skal som kan anpassas till lästbredder mellan 103 mm och 110 mm.

Fischer Cruzar 10 Vacuum CF
 • Modellen RC Pro 120 Vacuum och dammodellen RC Pro W 100 är en pjäxa som kan kallas ”en pjäxa för alla tillfällen”. Om din nivå som skidåkare fortfarande kan förbättras något så kan du istället ta dig en titt på modellen RC Pro 100. Lästen kan varieras mellan 95-105 mm på samtliga RC-modeller tack vare Vacuum-tekniken.

Fischer RC Pro W 100, Women
 • Fischer har också modeller anpassade för dem som föredrar freeride- och all mountain-åk. Två exempel är Ranger 11 Vacuum Cf (herr) och Hybrid W 9+ (dam).

Fischer Ranger 11 Vacuum CF
NORDICA 2016-2017

Länk till Nordicas alpina pjäxor säsongen 2016-2017

Nordica använder en teknik kallad Cork Fit för anpassning av passformen. En teknik där man värmer upp den blandning av naturlig kork och harts, som finns integrerad i pjäxan, för att ge en bättre stabilitet runt fotleden än traditionella skum-innerskor. Förutom detta så kan vi lägga till den nya tekniken för formanpassning av skalet med hjälp av infrarött ljus, pjäxorna kan därför anpassas väl till dina fötter. Modellserien SpeedMachine erbjuder även i år pjäxor som kombinerar sportighet och bekvämlighet med innerskor i Primaloft och vi kan erbjuda hela serien.

Nordica SpeedMachine 110
 • Nordica har som alltid ett bra utbud av racepjäxor t.ex. modellerna Dobermann GP 130 (herr) och Dobermann GP 110 (dam). Modellerna ger allra högsta prestanda och är med en läst på 98 mm designade för att ge fullt ös i pisterna.

Nordica Doberman GP 130
ROSSIGNOL och LANGE 2016-2017

Rossignol och Lange skiljer sig från de övriga märkena då det inte erbjuder personlig anpassning av skalen. Det ska däremot lyftas fram att kvaliteten hos båda märkena är obestridlig vad det gäller pjäxor för piståkning och all mountain. De erbjudar framför allt ett brett utbud av modeller med medium-bred läst som, tack vare skalets överlappningssystem, kan anpassas till ett brett spektra av olika typer av fötter. Innerskorna är varma men tunna, för att ge bästa möjliga känslighet vid åkning.

Rossignol

Länk till Rossignols alpina pjäxor säsongen 2016-2017

Rossignol fortsätter även denna säsong att satsa på sina sportigare modeller Alltrack (all mountain) och Allspeed (pist).
 • Modellen Alltrack Pro 130 har varit ett populärt val bland all mountain/freeride-åkarna de senaste säsongerna och de kommer inte att bli besvikna den här säsongen heller.

Rossignol Alltrack Pro 130
 • Ta dig en titt på modellen Hero World Cup, om du har ett par SL eller Race Carverskidor.

Rossignol Hero World Cup
Lange

Langes alpina pjäxor säsongen 2016-2017 Lange fortsätter att leverera god kvalitet bland annat hos två modeller som är perfekta för den medelgode åkaren: Lange Rx 100 och den motsvarande dammodellen Lange Sx 80. När vi pratar om Lange så får vi inte glömma bort pjäxan som närmast blivit en klassiker bland freerideåkarna under de senaste säsongerna, Lange XT 130 Freetour. Vi vill nämna dem här, även om man i år kan köpa dem ISO 9523-anpassade för toppturer med Dynafit-inserts. Modellen kan stå som exempel på en pjäxa som vi säkert kommer att se mer av i framtiden, en modell där gränsen mellan pist- och topptursåkning allt mer suddas ut.

Lange XT130 Freetour, con suela de travesía e inserts Dynafit

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom