Hur du väljer isyxa 2017 - barrabes.com
Currency


BLOG | TIPS | 03 April 2017

Hur du väljer isyxa 2017

Många olika typer av isyxor har presenterats sedan den första modellen kom ut på marknaden. För att hitta den isyxa som passar oss så krävs att man gör ett noggrant och genomtänkt val.

Isyxan kommer att finnas med dig under fina omständigheter, men även i komplicerade och tuffa situationer. Det kan till och med vara så att att ditt liv hänger på isyxan eller att den räddar ditt liv vid en farlig situation.

En isyxa håller i många år, ibland till och med hela livet, det är därför viktigt att vi tycker om och kan lita på den. Alla isyxor är inte likadana det finns ett stort antal modeller som är anpassade till olika aktiviteter. Vad som är viktigt att tänka på är att inte ha ett flertal exemplar av samma typ, utan kompletterande modeller. Den här texten är skriven för hjälpa dig att hitta den isyxa som passar dig och för att underlätta ditt val.

ISYXANS DELAR
Utseendet på isyxans delar bestämmer vilken typ av isyxa det är och vad den bör användas till, vi går därför igenom isyxans delar nedan.

Huvud (fast eller utbytbart)

 • Spets (positiv, neutral eller negativ)
 • Blad (tandat, snedfasat, typ B och T)
 • Huvudets centraldel
 • Adze eller skovel (normal eller inverterad)
 • Hammare


Skaft (tubformat eller smitt, typ B eller T)

 • Skaft
 • Leash (klassiskt, runner/elastiskt eller tekniskt)
 • Handtag/Grepp (tubformat, i gummi, ergonomiskt)
 • Stöd eller rest (första, andra, flyttbar, avtryckare)


Nedre spets (konisk eller plan)

ANVÄNDNING ISYXA
FÄSTE, ENLIGT ANVÄNDNING FÖR PROGRESSION

 • ISYXA STÖD/VANDRINGSSTAV < 45º
 • ISYXA BROMS 45º – 60º
 • ISYXA DOLK 60º – 70º
 • ISYXA DRAG > 70º

ANNAN ANVÄNDNING ENLIGT FUNKTION

 • “SNOW STAKE”: självsäkring i snö eller bland sten, ankare eller standplats, “lycko-ankare” i snön, eller för säkring mot kängan.
 • HORISONTELL ISYXA: ankare eller infästningspunkt.
 • SJÄLVARREST
 • HAMMARE: fastsättning av kilar, hållfasthetstest av klippa och isrengöring.
 • SKOVEL: för formgivning av snö och is, rengöring av sprickor och avsatser, formning av steg.

KATEGORIER
Varje typ av isyxa är anpassad till sin egen disciplin, vilket gör att isyxor anpassade till olika användningsområden skiljer sig mycket åt. Det gör att t.ex. en klassisk isyxa kan fungera för isklättring, men den fungerar troligtvis inte så bra. Vi delar därför upp isyxorna i olika kategorier där den aktivitet som vi ska utföra indikerar vilken typ av isyxa som kan passa. Kom ihåg att det finns isyxor som är mångsidiga och anpassade till ett flertal aktiviteter, och som därför skulle kunna placeras i flera olika kategorier.

ISYXOR
 • 1.KLASSISKA

  • 1.1 Friluftsliv och lättare bergsbestigning
  • 1.2 Skidåkning
  • 1.3 Alpinism

 • 2. TEKNISKA

  • 2.1 Teknisk alpinism
   • 2.1.1 Med leash
   • 2.1.2 Med flyttbart handstöd
  • 2.2 Klättring
   • 2.1.3 + 2.2.1 Med fast handstöd
   • 2.2.2 Ergonomiska

NORMER
En av de första klassificeringarna som vi möter är de typgodkännanden och de normer som de olika isyxorna uppfyller. Dessa är ger konsumenten mer kunskap om produkten och de är bra mått på vad utrustningen tål.

Ett bra exempel på detta är typgodkännandet för isyxor av typ T och B.

B (Bas) och T (Teknisk)

Den här typen av kategorisering kan förvirra då den inte är baserad på användning utan på hållfasthet. De styrs av normerna EN-13089 och UIAA-152, som indikerar den kraft de står emot i kN och de exakta laboratorietester som både skaft och blad måste klara av.

 • Typ B: Isyxa av enklare modell eller för vandring, hållfasthetskraven är lägre.
 • Typ T: Teknisk isyxa, anpassad för generell användning, med krav om högre hållfasthet när det gäller drag mot skaft, skaftets hållfasthet och bladets flexibilitet.

Därför kan man tro att ett blad av typen T borde vara det bästa valet till en teknisk, modulär isyxa anpassad till isklättring? Det behöver dock inte alltid vara så, ett blad av typen T är nämligen generellt tjockare, än blad av typen B, och penetrerar därför inte isen lika bra. Många tekniska isyxor används därför med blad av typen B, då vridningar inte uppstår vid isklättring och bladet därmed uppfyller kraven mer än nog. Skulle samma isyxa sedan användas till alpinism eller mixklättring så byts bladet mot ett typ T-blad som därmed klarar av vridningar och blockeringar i sprickor m.m.

På senaste tiden så har tillverkarna även börjat att tillverka blad anpassade till isklättring som är av typen T. Ta dig gärna en titt på normerna och använd dem som hjälp när du väljer din nästa isyxa, det är helt klart att rekommendera.

KLASSISKA ISYXOR

1.1 KLASSISK ISYXA FÖR FRILUFTSLIV/VANDRING

Den här kategorin innehåller isyxor som kan användas för friluftsliv, glaciärvandringar samt lättare bergsbestigningar mer avancerade vandringar i bergig terräng. 90% av tiden används isyxan som vandringsstav, mindre ofta som isyxa i bromsläge och mycket sällan som dolk eller för drag. Den enda aggressiva användningen av denna typ av isyxa är för självarrest.

Isyxorna i denna kategori har därför ett bekvämt grepp vid den centrala delen av huvudet. Bladets spets kan vara “negativ” eller neutral, vanligtvis utan slipning eller slipad till 90º. Tänderna brukar försvinna nära den centrala delen av huvudet för bättre fäste. Den negativa spetsen underlättar självarrest men ger däremot ett dåligt fäste i is.

En klassisk isyxa för friluftsliv har ett rakt skaft, eventuellt med en lätt böjning, och om den har en skovel så är en större att föredra. Skaftet bör vara långt för bekvämlighetens skull så att vi inte behöver kröka ryggen alltför mycket. Den bör nå ungefär till fotleden när vi står upprätt och håller om huvudets centraldel. Ju längre isyxa, desto mer bekväm och praktisk att använda i lättare sluttningar, men inte lika praktisk i brant terräng. En längre isyxa har däremot nackdelen att de är svårare att transportera och riskerar att fastna i trädgrenar som vi passerar längs med leden.

Designen prioriterar lätthet framför robusthet då de inte är tänkta att användas som aggressiva isyx. De används ofta med ett elastiskt “runner”-leash, ett band som är fäst i en ögla som kan förflyttas över skaftets övre del. “Runner”-leash är bekväma att använda, men deras hållbarhet för användning som självsäkring är ytterst begränsade, då de är tillverkade av plast.

1.2. KLASSISK ISYXA FÖR TOPPTURER

Inom toppturer är isyxan lika grundläggande som hjälmen. Vi pratar nu inte om skidalpinism, där skidorna endast används för att ta sig fram till klättringen och där klättringen utförs med ergonomiska isyxor, utan om skidturer där svårare eller farliga partier kräver användning av isyxa. En isyxa för toppturer bör vara både lätt, liten och robust. Den bör vara liten och lätt för att kunna packas lätt och inte orsaka skada vid ett eventuellt fall.

Isyxan bör även vara tillräckligt tålig för den typ av användning som den kan komma att användas till. Generellt så är dess användningsområde endast i branta partier, som ankare, hacka, i dolk- och dragläge. Den används generellt sällan, men användandet kan vara intensivt.

1.3. KLASSISK ISYXA FÖR ALPINISM

En isyxa som ska användas för alpinism bör vara slagtålig och resistent, därför letar vi efter en isyxa av typen T. Isyxor anpassade för alpinism är designade att klara av aggressiv användning i brant terräng med hård is och stenar, de bör även kunna användas till flera olika saker t.ex. vertikalt läge och för att forma is och snö om det skulle behövas.

Den här typen av yxor har generellt både blad, nedre spets och centraldel av huvudet tillverkade i smitt stål, till skillnad från isyxor för friluftsliv och vandringar som ofta är tillverkade i plåt. Spetsen är generellt neutral eller positiv, slipad 90º eller vassare. Skaften är ofta böjda och helt eller delvis gummibeklädda. Det böjda skaftet är funktionellt och säkerställer att vår hand hålls ifrån den hårda snön när vi använder isyxan i dolkläge, mycket användbart i frusna och långa branta sluttningar. De finns både med och utan leash och generellt så är det leash av typen autosäkring och för isyxa i dragläge.

URVAL AV BARRABES KLASSISKA ISYXOR 2017

GRIVEL

Vem har sagt att en klassisk isyxa inte kan vara teknisk? Här nedan hittar du Grivels utbud:

G Zero är den billigaste isyxan i den här kategorin. För mindre än 700 kronor så kan du få en isyxa från Grivel som väger mindre än ett kilo, har leash och ett av de bästa greppen vid huvudets centraldel. En riktigt fin isyxa i vandringsstavsmodell.

Grivel G-Zero
Lägger vi ut en slant till så kan vi köpa Nepal SA, med eller utan gummibeklätt skaft, en teknisk isyxa för användning på långa snöbeklädda sluttningar. Den är lätt, har slätt skaft för enkel placering i snön, en negativ spets, leash, samt en stor skovel och en rejäl nedre spets. Dubbel nitning i huvudets centraldel, som hos alla Grivels isyxor, säkerställer att isyxan håller ihop väl.

Grivel Nepal SA
G1, som finns med eller utan gummibeklätt skaft, är den enda ultralätta isyxan med ett helt huvud som är smitt i en ergonomisk form för perfekt grepp och prestationer. Neutral justerbar spets, väl tandad och ett handtag som är riktigt bra. Med sina 475 g är det den bästa isyxan i sin klass, med inkluderad lätt leash som är anpassad för självsäkring.

Grivel G1
Grivel erbjuder modellen Haute Route för toppturer, en isyxa med negativt spets, leash och alla detaljer. Minimalistiskt designad för minskad vikt (318 gr) och för att man utan problem ska kunna bära den med sig. En ännu lättare modell, Ghost, är på gång med en vikt på endast 264 gram.

Grivel Haute Route
Air Tech:är en klassiker bland alpina isyxor och har funnits på marknaden i olika former under 30 år. Neutral och justerbar spets, aggressivt tandad och med ett helgjutet huvud. Den är mycket lätt för att vara av typen T och den kan användas till det mesta, finns i versionerna Racing (406g), Evolution och lyxversionen Carbon. Den klassiska leashen kan bytas ut mot en Easy Slider, vilket gör att den med enkelhet kan klassificeras under rubrikerna 1.2, 1.3, 2.1.1 och 2.1.2.

Air Tech Evolution
Vi avslutar Grivels kollektion med att lyfta fram den enda isyxan i trä som klarar av standardnormerna (askträ med kompositlaminat), modellen Monte Bianco. Det är en ”extraklassisk” isyxa som är mycket funktionell och utan egentliga negativa egenskaper. Den har däremot ett antal positiva egenskaper: ett lätt träskaftet som är tåligt, elastiskt och isolerande utan den kalla känsla som metallen ger. Neutral justerbar spets och ett bra grepp på det helgjutna huvudet, den har även en av de sista koniska nedre spetsarna man kan hitta på marknaden. Monte Bianco är inte enbart vacker, det är en riktigt bra isyxa.

Grivel Monte Bianco
CAMP

Det italienska märket CAMP är en referens på marknaden för alla alpinister. De fortsätter att sälja sina prestigeprodukter under det legendariska märket Cassin, samtidigt som de är aktiva inom forskning och utveckling av utrustning. Vikten ett ständigt återkommande tema när det pratas om utveckling. Om du letar efter en klassisk och lätt isyxa, så är Camp Neve ett bra val.

Camp Neve
En isyxa för skidåkning då? Corsa är isyxan för dig som vill minimera vikten så mycket som möjligt, med sina 205 g är det den lättaste isyxan på marknaden.
Letar du efter en lätt, men något mer teknisk isyxa, då kan vi rekommendera Corsa Nanotec. Den väger endast 300 g, har ett aluminiumblad med en positiv stålspets och en nedre spets av stål för bättre fäste i isen.

Corsa Nanotech
PETZL
Petzl skulle kunna jämföras med Nikon om vi drar paraleller till fotovärlden. Det var länge sedan de uppfann något nytt på isyxefronten, men när de väl gör det så vidgar de gränserna.

När det gäller klassiska isyxor så satsar Petzl på att minimera vikten. Modellen Glacier är extremt lätt, snygg och har en smart och effektiv leash-lösning. Ett utmärkt val om du vill ha en lätt isyxa för vandring.

Petzl Glacier
Modellen Summit, uppföljaren till Charlet Moser Summit, är designad för klassisk alpinism. Den har samma huvud som Charlet Moser Summit, men har ett nytt lättare skaft utan gummigrepp och med platt nedre spets.

Petzl Summit
Summit Evo har ett tubformat skaft med ett fantastisk grepp i gummerad plast där man monterar den nedre spetsen av plåt. För toppturer så finns modellen Ride, vilken är en mer kompakt och lätt version av Summit.

Petzl Summit Evo
BLACK DIAMOND

Black Diamond minskar inte på pålitligheten för att kunna erbjuda klassiska yxor med låg vikt och deras produktserie Raven är rättvist nog ledande vad gäller försäljning. Isyxorna har tillsammans med G-Zero de bekvämaste huvudena på marknaden, men med ytterligare några fördelar. En rundad stålkonstruktion, vilket skapar bra förutsättningar för säkring med isyxa mot känga. Förutom det en mycket bra leash, som ger en lätt, hållbar och pålitlig helhet.

Den utmärkande Raven Pro är inte den lättaste isyxan på marknaden, men den är mycket motståndskraftig. Den har alla de fördelar som en isyxa ur Raven serien har, med ett utmärkt grepp och utmärkt funktion vid isyxe/käng-säkring. En teknik som är särskilt användbar vid toppturer då man kanske endast har ett enkelt randonéerep för säkring vid komplicerade passager. Raven Ultra y el Raven Grip.

Black Diamond Raven Grip
DMM

DMM är trogna sina värderingar och uppfyller kraven på att inte isyxorna skagå sönder. Klarar av att ha sönder en DMM-yxa med livet i behåll så kan du kontakta dem. Vem vet, du kanske kan bli sponsrad! Hos oss hittar du modellen Cirque, en isyxa för klassisk alpinism som håller livet ut. Modellen Raptor har ett likadant skaft men med ett justerbart huvud för attäven kunna användas till mer teknisk alpinism.

DMM Raptor
SINGING ROCK

Det unga tjeckiska företaget har skapat sig ett utrymme på marknaden tack vare sin goda kvalitet och sina utmärkta priser. Merlin är en klassisk, lätt och robust isyxa som kostar endast cirka 660 kr.

Singing Rock Merlin
Modellen Wizard är samma isyxa men med böjt skaft.

Singing Rock Wizard
2.1. ISYXA FÖR TEKNISK ALPINISM

Alpinister definierar generellt alpinism som teknisk alpinism när deras aktivitet kräver två isyxor. Ett enkelt sätt att identifiera en isyxa designad för teknisk alpinism är att modellen finns både med skovel och med hammare. Rent funktionellt så kan de särskiljas i tre typer av isyxor: med leash, med reglerbart stöd och med fast stöd. De finns ofta i olika storlekar och på vissa kan både klassiska och inverterade blad monteras.

2.1.1 MED LEASH FÖR HANDLEDEN

Den här typen av isyxa är oumbärlig när du ofta behöver använda skaftet för infästning och sällan behöver släppa isyxan, som till exempelvis i snökorridorer.

2.1.2 FLYTTBART HANDSTÖD

Den största rörelsefriheten får du med ett flyttbart handstöd. Stödets flyttbarhet gör att du kan fästa skaftet väl och röra dig bekvämt med isyxan i dolkläge när det flyttas uppåt. När stödet flyttas nedåt så kan vi använda isyxan i dragläge utan leash runt handleden, i dessa fall är det bra att ha en leash fäst i selen, enkel eller dubbel. Det är ett system med extra fördelar och en kategori som fungerar perfekt för ett första ”allt-i-allo-kit”.

2.1.3 OCH 2.2.1. FAST HANDSTÖD : ISYXOR FÖR TEKNISK ALPINISM OCH KLÄTTRING

Den här typen av isyxa var till en början endast tänkt för klättring, speciellt anpassad för tävling och höga svårighetsgrader efter att det ergonomiska greppet blev populärt. Modellen är tack vare sin mångsidighet långt i från att plockas bort från marknaden. Den här designen av isyxor gör det möjligt att klättra höga svårighetsgrader, samtidigt som skaftet, trots handstöden, kan fästas i snön. Det är helt klart det bästa alternativet då man måste klättra i snö, och vid komplicerade, branta traverser.

Det är intressant att man fortfarande kan hitta modeller med handledsleash på marknaden, något som känns ganska föråldrat. Att klättra utan handledsleash är mycket enklare, mer avslappnat och ger mer flyt. För att inte riskera att tappa isyxorna, eller vid en eventuell tillfällig säkring, behöver vi bara vänja oss vid att använda en leash fastsatt i selen (som t.ex. X-Gyro eller Spinner Leash).

Bladet är inverterat och har en vässad positiv spets, där den första tanden är mycket viktig. Den är plan och lång för is, och skarp eller konkav för mixklättring. Efter den första tanden följer kortare vassa tänder före ett antal större tänder. Nära korset blir tänderna mindre och vassa igen, men trots den skada detta kan ge på handskarna när man greppar huvudet, så är de till stor hjälp för att greppa större strukturer på den led som vi klättrar.

Den övre och undre avfasningen är fundamental då det vid vertikal klättring är lika viktigt att få ett bra huggfäste som att lätt kunna lösgöra isyxan ur isen. Det är viktigt att huvudet är utbytbart då slipningen och tandningen är av så stor betydelse. Bladen för isklättring skiljer sig från de som är designade för mixklättring, mixklättringsblad är grövre, inte lika vasst slipad och har en annan typ av första tand. Isyxor med fast blad för klättring hör även de numera till historien.

Skaften är sedan långt tillbaka rejält böjda, med några få undantag, vilket tillsammans med bladets tandning underlättar för att få fäste i håligheter och olika is- och bergsformationer. För att kompensera det böjda skaftet är bladen inte lika vinklade mot huvudet som tidigare. Den minskade vinkeln har som mål att ge en effektiv, rät huggvinkel och därmed även en maximal penetration.

Skaftets handtag är oftast gummerat för bästa möjliga grepp och på dagens isyxor har de alltid ett handstöd. Ytterligare ett stöd sitter högre upp på skaftet, som hjälp vid byte av hand och för användning i brantare terräng. Vissa modeller har även en typ av ”avtryckare” för pekfingret. Trots att det kan verka onödigt, så siktar man betydligt bättre med ”avtryckare” när man vant sig vid den.

Slutligen bör vi nämna att modeller utrustade med nedre spetsar och karbinfästen har återkommit på marknaden efter att de varit frånvarande en tid då man monterade handstödet över dem.

2.2.2. ERGONOMISKA

Vi har nu kommit fram till de moderna ergonomiska isyxorna för klättring, där man offrat skaftets möjlighet att fästa i snön till fördel för bättre grepp vid tekniska moment.

För bladen gäller detsamma som vi nämnt i det föregående stycket och ofta saknas skovel och hammare från huvudet. Det finns sportiga, mer tävlingsinriktade, modeller helt utan dessa element och även mer mångsidiga där de ingår.

Skaftet är böjt och den mest slående detaljen är greppet. Den övre handpositionen är numera alltid gummerat och den här typen av isyxor har ofta hela skaftet täckt med ”grip”. Skaftet kan vara med eller utan nedre spets, med eller utan ”avtryckare” och ibland justerbar i storlek och vinkel. Det som uppnås med dessa så utmärkande grepp, är ett effektivare hugg när vi är fullt utsträckta (något som sker vid mer teknisk klättring med alternerande tag) och en förenklad möjlighet att lösgöra isyxan.

URVAL AV BARRABES TEKNISKA ISYXOR 2017

GRIVEL

The Light Machine är designad för att fungera väl i korridorer och teknisk alpinism av typen ”nordsidor”. Grivel erbjuder oss med denna modell kategorins bästa fäste, tack vare sitt justerbara huvud och de aggressiva bladen Ice och Mix, som ingår i serien. Montera leashen Easy Slider för att kunna använda handstödet och isyxan som dragkraft, eller fäst skaftet i snön och låt leashfästet sitta fast utan att du behöver flytta på karbinens position.

Grivel Light Machine
En ännu lättare isyxa, designad för samma typ av klättring, är Jorasses 2.0 som har det senaste fasta inverterade bladet som finns på marknaden. Med det så har de skapat en ultralätt och extremt teknisk isyxa där Easy Slider ingår.

Grivel Jorasses 2.0
The North Machine Carbon är den mest spektakulära av dagens moderna isyxor för teknisk alpinism och klättring. Den har ett skaft i kolfiber, närmare bestämt aluminium täckt av kolkomposit, och ett huvud med möjligheten att montera bladen Ice eller Mix. med skovel eller hammare. Den är ultralätt och ger oss stor precision.

Grivel The North Machine
The Tech Machine tillhör kategorin med ergonomiska grepp och Grivel erbjuder oss här ett gummigrepp med extremt bra fäste. Den har en ”avtryckare” vars form möjliggör olika typer av grepp beroende på klättermoment och förutom det så har isyxan Grivels typiska elasticitet. För dig som vill gå ännu ett steg så finns modellen i kolfiber.

Grivel Tech Machine
Modellen Tech Machine 3.0 passar perfekt till drytooling eller tuffare mixleder, med bdåde skaft och huvud smidda i ett stycke Ni-Cro-Mo, där man kan montera bladen Ice eller Mix. Modellen har elastiskt gummigrepp och en nedre spets.

Slutligen, för den avancerade klättraren med begränsade ekonomiska resurser eller för dig som vill upptäcka nya sensationer för strax över 2 000 kronor, så kan vi rekommendera X-Blade. Isyxan har ett fast blad, den är ultrateknisk för all typ av klättring och som tack vare sin plana profil har en fantastisk prestanda på is, berg och snö. Ett annat alternativ är den fantastiska X-monster som även den har en plan profil, med ett utbytbart blad och som finns med skovel eller hammare.

Grivel X-Blade
CAMP

Camp har inte inte lika många modeller som Grivel, men de som de erbjuder under sitt märke Cassin är av högsta klass. X-light är en mycket bra isyxa, både lätt och mångsidig.

Camp X-light
I klassen ergonomiska isyxor är det värt att ta en extra titt på modellen X-Dream, den mest tekniska klätterisyxan på marknaden. Ultralätt och balanserad med tre utbytbara blad och ett tredje handstöd. Greppet har allt som man kan be om, både justerbar vinkel och storlek. På modellen Alpine kan man även montera skovel och hammare.

PETZL

De tekniska isyxorna från Petzl är inte bland de mest innovativa, men de är de mest sålda modellerna och vi ska förklara varför.

Sum'tec är inte den mest tekniska i sitt segment och den är inte heller som helhet den bästa isyxan, men när det gäller att fästa skaftet i snön är den i en klass för sig. Tack vare sitt grepp, det släta skaftet och sin nedre spets är den en favorit bland många bergsguider. Den finns i olika längder och i en kort version med hammare och utan nedre spets.

Petzl Sum'tec
Quark är med all rätt en god referens bland denna typ av isyxor. De negativa detaljer som kan hittas hos tidigare modeller har försvunnit hos Quark. Huvudets centraldel är mindre och mycket funktionellt, den första tanden på spetsen är utmörkt och det finns möjlighet att fästa en karbin i den nedre spetsen. Förövrigt har den en unik nyhet, ett andra flyttbart stöd med ”avtryckare” som kan förflyttas utan verktyg.

Petzl Quark
En annan referensisyxa är Nomic. Den har ett justerbart ergonomiskt grepp med karbinfäste, tandad nederkant istället för nedre spets, med ett hål för infästning av en leash. Den har samma kompakta och funktionella huvud som Quark där man kan fästa blad för is- och mixklättring, en skovel, två olika typer av hammare eller ingenting. Den är mycket hållbar trots att den är relativt lätt.

Petzl Nomic
BLACK DIAMOND

Venom är en isyxa med leash för teknisk alpinism. Den finns i olika storlekar och med utbytbart blad, klassiskt eller böjt inverterat. Ett huvud i stål, en fast skovel eller hammare och ett för Black Diamond typiskt bra grepp.

Black Diamond Venom
Den nya isyxan Viper verkar följa i kölvattnet av Quark, men med ett förbättrat grepp och ett justerbart andra stöd som kan justeras utan verktyg och enkelt tas bort. Den har ett huvud i stål, de typiska skruvarna som kan flyttas för användning av annan typ av blad vid exceptionella tillfällen, ett tubformat skaft och limfogar. Något som ger säkerhet i alla situationer.

Black Diamond Viper
Fusion är en hållbar ergonomisk isyxa med huvud i rostfritt stål och en liten fast hammare. Den har ett vridstyvt hydroformat skaft, justerbar storlek på greppet och en avtagbar nedre spets.

Black Diamond Fusion
Slutligen vill vi nämna Fuel som är en variant av Fusion, men som saknar hammare för att uppnå bättre balans.

Black Diamond Fuel
DMM

Du som är extra hårdhänt och ställer höga krav kan lita på Fly, en isyxa för teknisk alpinism och den enda modell som bevarat ett blad som kan hamras på plats.

DMM Fly
Den mycket böjda Apex är även den en isyxa att lita på, anpassad för all typ av klättring. Med Apex följer tillräckligt mycket grepptape av hög kvalitet för att kunna täcka skaftet och om du räknar så är förhållandet pris-kvalitet mycket bra. Brutala Switch är isyxan för dig som vill nå till det yttersta, tidigare märkt att alla andra modeller har gått sönder innan säsongen är slut.

DMM Apex
SINGING ROCK

Edge är en isyxa av typen 2.1, en teknisk isyxa med leash anpassad för korridorer och bestigningar av typen ”nordsidor”. Den är motståndskraftig, både huvud och skaft är av Typ T, med utmärkt grepp runt huvudets centraldel. Den är justerbar och ergonomisk med ett inverterat blad, positiv spets och teknisk leash, allt till ett unikt pris.

Singing Rock Edge
För klättring erbjuder det tjeckiska märket modellen Bandit som har ett identiskt huvud monterat på ett böjt skaft av typen T med grepp och två stöd. En lätt och tålig isyxa till ett bra pris.

Singing Rock Bandit

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom