Polartec Alpha: Aktivt skydd för extrema situationer - barrabes.com
Currency


BLOG | TEKNOLOGI | 31 May 2017

Polartec Alpha: Aktivt skydd för extrema situationer

Ett intelligent material som reglerar kroppstemperaturen vid intensiv aktivitet i kalla klimat.

Materialet Polartec Alpha har designats för att vara ett isolerande material som fungerar i situationer då konventionella material inte presterar. Det är designat för att skydda och ge värme i vinterförhållanden, samtidigt som det ska kunna hantera den värme som kroppen genererar vid intensiv aktivitet.

Ett tydligt exempel på den här typen av omständigheter är de moderna, snabba toppturerna. Vid avancerade stigningar så värms kroppen upp och börjar att svettas rejält och det är därför viktigt att skidåkaren skyddas från kylan så att svetten inte kyls ned vid utförsåkningen.

Klassiska syntetmaterial och dun kan inte hantera den här mängden av värme och svett, vilket leder till fuktiga plagg och överhettning vid stigningarna. Polartec Alpha andas mycket mer än dessa material och lyckas väl med att hålla dig varm, utan att du överhettas och blir fuktig, vid stigningarna och motverkar nedkylning av svett när du stannar eller åker nedför. Du hålls varm och torr istället för varm och fuktig.

HUR FUNGERAR DET?
I stora drag så skapade Polartec ett nät som ligger i mitten av materialet, runt det finns det hydrofobiska fibrer i låg densitet som torkar snabbt. Nätmaterialet och den låga densiteten av fibrer tillåter tillräckligt med luftcirkulation för att effektivt föra bort svett och värme.

Det yttre lagret behöver dessutom kunna andas väl för att kunna släppa ut värmen. Därför används ofta Pertex eller andra lätta material som skyddar på liknande sätt som en softshell, tillräckligt för snö, vind och lätt regn.

Det smarta med det här systemet är att tack vare temperaturskillnaden mellan insida och utsida, så fungerar utsläppet av luft mer effektivt desto mer värme kroppen avger. Kort sagt så kan man säga att plagget värmer bättre vid de tillfällen då vi behöver mer värme, luftcirkulationen minskar rejält när vi stannar jämfört med när vi är i rörelse.

Självklart så har detta material även sina nackdelar. Nätmaterialet håller kvar mindre värme än traditionella material, en fördel för de som ägnar sig åt intensiva aktiviteter, men de som behöver varmare plagg föredrar helt säkert andra material.

Det är ett mångsidigt material, designat för avancerade snabba toppturer och tävlingar. Det kan däremot inte ersätta en vanlig jacka i dun eller syntetmaterial, utan är designat för att lösa de problem som du kan utsättas för vid specifika tillfällen.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom