“Köld¨-racet” fortsätter på Nanga Parbat - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 30 December 2015

“Köld¨-racet” fortsätter på Nanga Parbat

Vintersäsongen har inletts på Nanga Parbat. I början av året, i slutspurten av säsongen 2014/2015, var en grupp klättrare ledd av Alex Txikon nära att som första expedition klara av en vinterbestigning av berget Nanga Parbat. Men toppen är fortfarande obesegrad under vintersäsongen och “Köld-racet” fortsätter: Nu tävlar fem expeditioner om att bli den första att under vinterhalvåret bestiga dess topp på 8 126 meter – en kamp mot extrema temperaturer, den farliga isen, snön, de brutala vindarna, lavinerna och de alltid så snabbt växlande väderomständigheterna på Nanga Parbat.

Dessa fem lag består av de bästa och mest erfarna alpina klättrare man kan hitta idag. Kommer de att nå toppen denna gång? För att få svar på detta kan vi få lov att vänta mellan två veckor och upp till 3 månader (dvs hela vintersäsongen).

Samtliga lag har nyligen klarat av de förberedande acklimatiseringsperioderna och de befinner sig nu på väg mot berget.

Drömmen om Nanga

Den enda expeditionen som befinner sig på Rupla-sidan har redan nått baslägret. De kom till baslägret i Latabo förra veckan efter att ha tillbringat två veckor i Rakaposhi. De gjorde ett par turer upp till det övre baslägret, men inte förrän den 22 december inledde de uppstigningen till Camp1.

“Vi förbereder oss så att vi är i god form för att möta den första eftertraktade vinterdagen. Fram till nu har vi vårt läger på 4 100 meter (baslägret vid Diamir ligger på 4 200 meter) och på grund av de oskrivna reglerna vad gäller 'en strikt vinterbestigning' fortsätter vi inte bestigningen. Så, fram till dess vilar vi oss och njuter av det fina vädret.” Så skrev Marek Klonowski förra veckan.

Nanga “Light Team”

Elisabeth Revol, Tomek Mackiewicz och Arsalan Ahmed gav sig förra veckan iväg mot bergen. Acklimatiseringen skedde i Astore dalen de innan fortsatte vidare mot baslägret i Diamir. “Tillbaka i Astore efter tre nätter i en övergiven stuga i Rama på ungefär 3 800 meter. Vi kommer till baslägret inom ett para dagar”, informerade laget för en tid sedan.

Det internationella laget

Alex Txikon och Daniele Nardi var förra veckan på väg till Pakistan efter att ha avslutat sin acklimatisering i Sydamerika. I Pakistan mötte de den pakistanske klättraren Ali Sadpara. Under sina två veckor i Anderna besteg Alex och Daniele toppen på Volcán Incahuasi (6 638m), vilken är nästan lika hög som Camp 3 på Kinshoferleden. “På Nanga Parbat ligger Camp 3 på ca 6 700 meter, nästan samma höjd som vi nådde i Anderna. Så som planerat, förbereder vi oss för att resa till Pakistan för att så snart som möjligt kunna ta oss an berget. Tisdagen den 22 december flyger vi från Bilbao.”

Adam Bielecki

Adam Bielecki och Jacek Checa har även de avslutat sin acklimatiseringsperiod i Sydamerika på berget Ojos Salado (6 893m) och är nu preparerade för att bestiga Nanga Parbat i alpin stil. Förra helgen publicerade Adam Bielecki följande på Facebook: “Vi har avslutat den första delen av resan och allt har gått enligt planerna. Vi tillbringade 14 nätter på 4 000 meters höjd eller högre, fem nätter på 5 200 meter, två på 5 800 meter och tre på 6 750 meter. Nu börjar nedräkningen och enligt mina planer har vi tre veckor på oss att i alpin stil bestiga Nanga Parbat.”  

Simone och Tamara

“Äntligen har vi fått vårt tillstånd att bestiga Nanga Parbat, vilket är en riktgt fin julklapp. Efter så många oväntade händelser är det verkligen dags att vi får positiva nyheter. Tack vare vår agentur och Herr Ashraf Aman är vi den första expeditionen som fått tillstånd till att bestiga berget från Diamir-sidan”, bekräftar Tamara Lunger.

Simone Moro och Tamara Lunger kom till Pakistan och reste vidare till Skardu andra veckan i december.

Källa: Altitude Pakistan

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom