Hur du väljer vandringsskor och kängor - barrabes.com
Currency


BLOG | TIPS | 26 March 2018

Hur du väljer vandringsskor och kängor

Vi hjälper dig att välja rätt vandringsskor och kängor.

Vandrare i Sierra Negra, Valle de Benasque.
Det finns ett stort utbud av skor och kängor designade för vandring, utbudet är nästan lika omfattande som de olika typer av terräng som en vandrare kan möta under sina vandringar.

Vandringarna kan vara allt från flerdagarsvandringar, vid vilka vi måste ta oss fram i komplicerad terräng, till endagarsturer om ett par timmar på enklare stigar. För att bäst kunna genomföra de olika typerna av vandringar så har vi ett stort antal kängor och skor att välja mellan. Vi kan välja mellan vandringsskor, höga- eller mellanhöga kängor, med eller utan vattentätt membran och med olika mängd skydd för foten, osv.

Det stora utbudet gör att vi kan välja de som passar våra behov bäst, men den stora variationen av aktiviteter komplicerar också vårt val.

Vi ska därför försöka hjälpa dig i ditt val. Generellt kan man säga att valet av skor beror på en kombination av yttre faktorer (typ av vandring, plats, terräng, väder, ryggsäckens vikt etc.) och personliga faktorer (fysisk form, erfarenhet, form på fötter etc.).

KRAV SOM VANDRINGSSKOR OCH KÄNGOR MÅSTE UPPFYLLA

 • Skydd:

  Vandringsskor och kängor måste skydda våra fötter. När vi vandrar i naturen slår vi lätt emot stenar, rötter, etc. och därför är viktigt att ett par vandringsskor eller kängor har en gummiförstärkt tådel som skyddar våra tår. Det är även viktigt att de även ger skydd för hälarna, fotsidorna, samt fotleden. Vid avsaknad av dessa skydd riskerar vi skador och vi kan inte vandra lika säkert i svår terräng, med andra ord så minskar säkerheten.

  Skydden fungerar även som stöd för foten, vilket är viktigt när vi t.ex. måste passera branta sluttningar horisontellt. Med ett par vanliga skor vrids fotleden nedåt i sluttningens riktning vilket försvårar våra rörelser, ett par vandringsskor eller kängor håller däremot foten stabil, rät och låter oss vandra säkert i all typ av terräng.

  Viktigt: Det skydd som ett par vandringsskor eller kängor ska ge gäller inte enbart foten, utan även fotleden. Därför kan det i många fall vara lämpligt att välja en känga med mellanhögt eller högt skaft. Längre fram i texten kommer vi att prata mer om de olika modellerna skor och kängor med mellanhögt och högt skaft.

Kängan Boreal Klamath. Här ser man de skyddande delarna vid tån, sidorna och hälen.
 • Grepp:

  Alla skomodeller har en sula anpassad efter skornas specifika användningsområde. Men när vi pratar om sulor till vandringsskor och kängor handlar det inte enbart om deras praktiska funktion, utan huvudsakligen om vår säkerhet.

Vibram-sula för alpin vandring, kängor Millet High Route.
Sulan är vår kontakt med underlaget, det är den som gör det möjligt att ta sig fram i svår terräng. Materialen och designen är fundamentala och kräver mycket forskning och tester för att tas fram. Sulan måste dessutom fungera i olika typer av terräng; torr, blöt, lös, med snö, lera, etc. Mönstret är därför ofta designat i flera ritningar vilket gör det möjligt att effektivt ta sig upp för branta backar. Det gör att vi inte halkar och vi kan därför passera sluttningar på ett säkert sätt och bromsa i branta utförsbackar.

Vibram-sula för vandring, känga Bestard Travessa GTX.
Sulan ska också fungera som ett skyddslager och därför kan användandet av löparskor med mjuk sula straffar sig i terräng med t.ex. stenar och bergskammar.

Ett flertal av de framstående varumärkena använder sulor från Vibram till sina sko- och kängmodeller. Men det finns även de som använder sina egna modeller, såsom Five.Ten med sitt Stealth-gummi, Salomon med sin Contagrip-sula och Haglöfs med sitt Asics-gummi.

Det är inte ovanligt att man bland mindre etablerade märken hittar skor och kängor med mindre lämpliga sulor. I dessa fall får vi inte glömma, att i bergen och naturen är alltid kvalitet och prestanda direkt relaterade till säkerhet.

Contagrip-sula, Salomon X Ultra Mid 2 GTX.


 • Ventilering/Vattentäthet:

  Varje gång vi pratar om utrustning för friluftsliv så återkommer vi till förhållandet mellan andningsförmåga och vattentäthet.

  Vi behöver skor som är bekväma, håller oss torra om fötterna och som gör att vi inte blir överhettade, därför behöver vi en sko som andas. Skorna behöver dessutom skydda oss mot de yttre omständigheterna, inte enbart regn och snö, i naturen finns även lera, vattenpölar, bäckar och högt fuktigt gräs, som måste passeras.

  En par skor eller kängor med membran löser till viss del detta problem då ett membran gör dem både är ventilerande och samtidigt vattentätt. Men man måste komma ihåg att trots att membranet är ventilerande så andas det inte lika bra som en sko utan membran. Ett par hårdare, tjockare kängor har generellt relativt dålig ventilering, med eller utan membran, då de är tillverkade i skyddande material.

Gore-tex membran för skor. Membranet placeras mellan innerfodret och yttermaterialet.
Med andra ord så kan vi välja en sko eller känga med mindre skydd, och utan membran, om vi vanligtvis vandrar i varma och torra områden på mindre tekniska stigar. Trots detta så vill vi återigen poängtera att säkerhet och skydd går före alla andra faktorer.

Vid blött underlag, som här på bilden i Pyrenéerna, är ett par kängor med membran något oumbärligt.
 • Säkerhet

  Egentligen handlar säkerheten om allt det vi tidigare pratat om. Skor med bra grepp i all typ av terräng, som skyddar oss mot slag, yttre slitage och väderomständigheter, samt tillåter oss att bära en tung ryggsäck, gör att vi kan vandra säkert i den svåra terräng som vi kan möta i bergen och i skogen.

  Det innebär emellertid att vi ibland får offra något av komforten.
 • Komfort

  OBS! Trots att du bör välja ett par säkra skor så innebär det INTE att du ska använda ett par obekväma skor.

  Det är viktigt att skorna är bekväma, inte enbart för att vi då bättre kan njuta av våra vandringar, utan även för att obekväma skor kan ge skavsår och blåsor, göra att vi går med mindre säkerhet och därmed ökar risken för olyckor.

Vid svår terräng måste kängorna och skorna skydda och ge säkerhet.
När vi ska välja rätt kängor och skor så ska vi inte förväxla bekvämlighet med det vi generellt kallar ett par bekväma skor. Ett par vanliga skor är bekvämare än en känga, och en mjuk känga är oftast skönare än en hård, men varje situation kräver sin typ av sko.

När du väl valt den typ av sko eller känga du behöver, så är bekvämligheten en viktig aspekt. Det är viktigt att alltid välja en kängmodell som uppfyller dina krav och är så bekväma som möjligt, men välj aldrig ett par skor som saknar nödvändigt skydd bara för att de är bekväma.

Förövrigt så kan man inte jämföra dagens moderna vandringskängor med de som fanns förr. Dagens vandringskängor har inte mycket gemensamt med dåtidens modeller som kunde göra vandringen till ett enda långt lidande. Idag är kängorna nästan lika bekväma som ett par sportskor, de gör inte ont och de sitter som en handske på foten.

Det är viktigt att poängtera, i en tid då snabbhet och inflytandet från professionella äventyrare är stort, risken är att begreppet bekvämlighet misstolkas och bortses på bekostnad av säkerhet. Vi måste förstå att dessa proffs är i en mycket bra fysisk form och har en teknik och erfarenhet som de flesta av oss andra saknar. Dessutom så brukar de nästan aldrig behöva bära på en tung packning, vilket gör att de kan använda lättare skor och tävlingsmodeller

Vilket val vi än gör, så måste alltid säkerheten vara den grundläggande utgångspunkten.

VANDRINGSSKOR ELLER KÄNGOR MED MEDELHÖGT ELLER HÖGT SKAFT?

Vandringsskor, i den här kategori räknar vi även in de stadigare trailrunningskorna för ultralopp som t.ex. Ultra Raptor från La Sportiva, är uppenbarligen mycket bekväma och till skillnad mot vanliga sportskor brukar de gå upp till precis under fotknölen. Tack vare att de går upp en liten bit till på foten så ger de stöd åt fotleden, mindre stöd än hos en känga, men ändock ett visst stöd.

Bestard Cami Women, vandringsskor i dammodell från det spanska märket Bestard.
Vandringsskorna har en förstärkt tådel, samt skydd på sidorna och hälen. De har även en sula som är anpassad för vandring i bergen. Trailrunningskor och de lättaste modellerna av vandringsskor har ibland en alltför mjuk sula som därför inte helt och hållet skyddar mot ojämnt underlag.

Tack vare avsaknaden av skaft så har skorna också bättre ventilation än kängor med skaft.

Innebär detta att vi kan använda dem till vandring och trekking? Självklart, de är designade för detta. Innebär det att man kan använda dem i alla situationer? Ett kort svar är nej.

Salewa MT Trainer GTX, vandringsskor i dammodell.
Vandringsskor:

 • De är smidigare och lättare än vandringskängor, både en fördel och en nackdel.
 • Avsaknaden av skaft gör att fotleden är oskyddad. Det har ingen betydelse i enkel terräng eller på kortare utflykter, men under en lång dags vandring när tröttheten börjar göra sig påmind är det stöd som ett par kängor kan ge åt fotleden viktigt. Avsaknaden av skaft gör sig även påmind när vi måste bära på en tyng packning.

  Det är uppenbart att var persons fysiska form och erfarenhet påverkar detta. Det går inte att jämföra ett proffs med en fritidsvandrare i mer eller mindre god form. Innan vi börjar imitera proffsens sätt att utrusta sig, måste vi göra en bedömning om vi verkligen är som dem.
 • Om vi vill vandra i ett par trailrunningskor måste vi vara medvetna om att de har en mjukare sula. Det är bra när man ska vandra på stigar och i jämn terräng, samt för de med stor erfarenhet som gärna vill ”känna” underlaget genom skosulan. För de allra flesta som också går utanför väl upptrampade leder, eller på ojämnt underlag, så är en styvare mer skyddande sula att föredra.

Millet High Route Gtx, en känga som kan användas till alpin vandring och bestigningar av 3.000-meters berg.
Kängor:

 • Vandringskängor är tyngre och inte lika smidiga som vandringsskor, men de skyddar bättre och ger stöd när vi bär på tung packning. Vi får heller inte glömma bort att det finns olika skafthöjd på kängorna. Modeller med mellanhögt skaft är mycket mångsidiga och kan ses som ett mellanting mellan sko och känga.
 • De mest skyddande kängorna, de med högt skaft är även de mångsidiga och vi kan utan problem använda dem till enklare och mindre teknisk alpinism.
 • Skaftet på en känga ger inte bara stöd och skyddar fotleden, skaftet förhindrar även att grus, lera, snö och fukt kommer in i kängan.


NÄR BÖR MAN ANVÄNDA SKOR RESPEKTIVE KÄNGOR?

Som vi tidigare nämnt är, så är var och ens fysiska form, teknik och erfarenhet viktiga faktorer att ha i åtanke vid val av skor och kängor, förutom de yttre omständigheterna. Generellt kan man säga att:

 • Vid kortare vandringar, under goda väderomständigheter och med liten eller ingen packning, kan vi använda vandringsskor.
 • På långa vandringar, vid dåliga väderomständigheter med kyla och väta, ojämnt underlag, flerdagarsvandringar med tung packning, så använder vi kängor.
 • För de som inte vill ha två modeller så är kängor med mellanhögt skaft ett bra alternativ.
 • Salomon X Ultra Mid 2 Gtx, ett perfekt exempel på en känga med mellanhögt skaft.
  Strumpor

  Hur väldesignade ett par kängor eller skor än är, så kommer de aldrig till sin fulla rätt om vi inte använder ett par lämpliga strumpor. Det är strumporna som är i kontakt med vår hud och därför bör de vara tillverkade utan sömmar (med plana sömmar), ha perfekt passform och vara tillverkade i material som avlägsnar svett och reglerar fotens temperatur.

  Vi bör aldrig använda vanliga strumpor med sömmar då vi då riskerar att få blåsor och skavsår.

  BARRABES UTBUD AV VANDRINGSSKOR OCH KÄNGOR ÅR 2017

  Här nedan hittar du vårt breda utbud av vandringsskor och kängor år 2017, för dam, herr och barn:

  VANDRINGSKÄNGOR  VANDRINGSSKOR  STRUMPOR

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom