Stockholms skärgård: Kajakpaddling, klättring och vikingar - barrabes.com
Currency


BLOG | REPORTAGE | 04 January 2016

Stockholms skärgård: Kajakpaddling, klättring och vikingar

Varje fartfylld minut är helt fantastisk, och de lugna likaså. Att lyssna till eldstadens sprakande en stjärnklar natt, och låta blicken växla mellan de orangea flammornas spegelbild i havet och stjärnor på en molnfri himmel. Läsa en bok, sittandes i en kajak, under skinande sol medan havsbrisen smeker din kind.Vila i ett tält. Att sedan vakna och avnjuta en god frukost, grovt bröd med drottningsylt, ger dig kraft att klättra hårdare än någonsin.

Ett småkryps liv, Noret.
Att njuta av en enkel pastatallrik och fylla magen efter en uttröttande klättersession, tillsammans med ett gäng underbara vänner, är något av det mest fantastiska i världen. Att njuta av det vi gör, av var vi är och framförallt av vårt sällskap, är att njuta av livet i sin fullhet. De verkligt viktiga sakerna i livet, enligt mig, är frågorna varför, hur och med vem. Alla dessa tre frågor hade alla helt perfekta svar under denna äventyrliga resa.

När jag fantiserade om hur det skulle vara att att paddla på Östersjön, stanna till på ensliga öar för att äta, vila och klättra, kunde jag inte föreställa mig att äventyret denna augustimånad tillslut skulle bli så fantastiskt. Kajakpaddling och klättring i Stockholms skärgård, i området Dalarö-Tyresö, sydost om Stockholm. En vecka med den perfekta kombinationen av upplevelser, platser, vackra landskap och klättring. Allt i sällskap av goda vänner. Det är väl detta som allt handlar om till slut?

STOCKHOLM OCH VIKINGAR
När Dani bjöd in oss till Sverige och Östersjöregionen, för att få dela upplevelsen av ett paddling- och klätteräventyr, var jag först ytterst tveksam. Tanken på att paddla i kallt östersjövatten var minst sagt avsskräckande för en kille från den torrare delen av världen, men det var länge sedan jag träffade mina fantastiska vänner Jorge Duerto och Dani Cereceda. Det var tillsammans med dem, samt Patricia Fernández och Hélén Elgrund som äventyret skulle utspela sig. Därför accepterade vi utmaningen och började planera resan, det vill säga, delegera allt ansvar till Kapten Cereceda och styrman Hélén. Med två erfarna guider var upplevelsen garanterad!

Ända sedan jag såg Kirk Douglas kända film ”The Vikings” från 1958, har jag fängslats av denna fornnordiska civilisation som främst blev blev känd i Europa efter deras attack av klostret Lindisfarne i norra Storbritannien år 793. Vikingarna levde generellt i något som liknade monarkier och de trodde på asagudar. Deras mest aktiva epok asvslutades på 1200-talet, och kristendomens intåg ledde till att de övergav asatron med dess viktiga och kanske mer intressanta gudar såsom Oden och Tor.

Vikingarna var ett krigarfolk, starka och modiga, med en speciell relation till havet pågrund av ländernas geografiska placering. De använde havet för att transportera sig, navigera och utforska världen i sina långskepp, men även som den främsta källan till mat då de var utmärkta fiskare och jägare.

Det var detta vi hade i tankarna när vi anlände till Stockholm och började planera vår resa genom Dalarö-Tyresös skärgård. Vi passade även på att först besöka Stockholms centrala delar och fascinerades över denna stad, ren och elegant. Med friluftskänsla och mindre än en miljon invånare. Vattnet är alltid närvarande och det är intressant att besöka Stadshuset där Nobelfesten hålls och se djuren och naturen på Skansen.

För de riktigt fanatiska klättrarna så finns Münchenbryggeriet, en liten klätterklippa i centrala Stockholm. Klippan ligger alldeles vid ett före detta ölbryggeri, Münchenbryggeriet, vilket gett namn åt sektorn. Stenen är polerad och halkig granit, med komplicerade och inte alltid helt bekväma moves. En bra första kontakt, med för oss surrelistiska grader, som tvingade oss att ta i rejält pågrund av vår ovana vid klätterstilen och den stora skillnaden mot stilen i våra spanska klätterområden.

Klippan är kanske inte den finaste, men det är en intressant plats, väl värd en visit med tanke på dess centrala läge. För min del så är platser som kan kombineras med fina promenader alltid värda ett besök.

Karta kajak och klättring.
ÖSTERSJÖN, STOCKHOLMS SKÄRGÅRD, DALARÖ, TYRESÖ, NORET OCH DÖDSKALLEBERGET
Stockholms skärgård, platsen där vårt äventyr utspelade sig sträcker sig från Stockholms centrala kajer och stränder, 60km ut till öppet hav. 24 000 öar mellan Uppland och Södermanland, från Björkö-Arholma i norr, till Öja-Landsort i söder.

Vår rutt började på halvön Dalarö, en liten hamn sydost om Stockholm blickandes ut över den stora Östersjön och Gränöfjärden. Där packade vi kajakerna med utrustning och mat för ett antal dagar, och påbörjade vårt äventyr.

Det tog ett tag att packa kajakerna, men till slut lyckades vi få plats med sovsäck, liggunderlag, tält, kläder, mat och all vår klätterutrustning, däribland ett rack med friends och kilar. Kajakerna som vi använde var tvåmannakajaker med lastutrymmen både fram, bak och på mitten. Teorin bakom paddlingen verkade enkel och för att kunna styra kajaken så hade den ett litet roder som kunde styras med pedaler. Den person som sitter i den bakre delen styr och följer den främre personens paddeltag. Havskajaker är väldigt stabila, om det inte går för höga vågor så är risken att välta mycket liten, och därför passade denna typ utmärkt för vår färdplan. Trots dess stabilitet så tränade vi på att klättra upp i kajaken från vattnet, ifall att den skulle välta. En riktigt uttröttande övning, och som allt i livet så kräver den speciell teknik. Det gäller att komma in i den med 45º vinkel mot sitsen, och när fötterna är inuti så måste kroppen häva upp den i rätt position. Riktigt bra träning, som gjorde oss oerfarna kajakpaddlare helt utmattade.

Från Dalarö paddlade vi i nord och nordvästlig riktning, mellan olika öar, mot Tyresöområdet där vi skulle besöka två fina klätterområden: Noret och Dödskalleberget.

Naturen där är häpnadsväckande, vidsträckta gran- och tallskogar, varvade med lövskog. Hallon, smultron, blåbär och en mängd olika bär som färgar de undre skikten av detta skogsekosystem.

Det finns inga höga berg här, men de stora skogarna erbjuder oss ett landskap som vi kan njuta av när vi paddlar och vandrar igenom det.

Ankomst till Dödskalleberget.

Övernattningsplats vid Dödskalleberget.

Övernattningsplats vid Dödskalleberget.

Hélén och Jorge paddlar i Östersjöns skärgård.

Sjön vid Dödskalleberget och Östersjön.
KLÄTTRINGEN
Klättringen i Sverige är främst på granit och granitderivater. Tekniska svan, sprickor och vissa överhäng med rejäla grepp och generellt hårt satta grader. Det är fint att se klätterklippor, där sport- och tradleder samsas och samlever i perfekt harmoni, där stenen gör detta möjligt. Granit kan kännas ovant för oss som är vana vid klättring i kalksten, men med hårt arbete och tack vare våra klättererfarenheter så kan alla plocka med sig en souvenir.

Klätterområdena är fantastiskt vackra, med utsikter över Östersjön eller någon sjö. Både Noret och Dödskalleberget är små klätterklippor men de bägge har flera sektorer som man kan njuta av. Vid Noret besöker vi sektorn Röda Lacket Väggen som bjuder på sprickiga svaleder och överhäng med små grepp, allt på sprickfylld granit av kvalitet. Vi övernattade i en skog alldeles vid vattnet, bara tre minuter från sektorn och med möjlighet att ta sig ett dopp efter klättringen.

Vid Dödskalleberget besöker vi sektorn Huvudväggen som ligger alldeles ovanför en sjö som rinner ut i Östersjön. Klättringen i denna sektor är hård svaklättring, vissa överhäng i de hårdare lederna och ett rejält tak som ger dig en vacker utsikt över både sjö och hav. När skymningen börjar falla ändras väggens färger från vitt, grått och oranget, till en jämn gyllene färg som skiner genom grönskan från de enstaka tallarna. Armarna och småsåren från klättringen gick att uthärda till sista dagen då de bad om att få bli bättre behandlade. Känslorna av obehag är på något vis kroppens sätt att ge igen för all den anstrngning den blivit utsatt för under dessa dagar. Den ena av oss, mer sliten än den andra. Det var dock värt ansträngningen, för att få tillfälle att uppleva dessa fantastiska tillfällen tillsammans med dessa underbara personer. Femton dagar av skoj, fest, friluftsliv, sport, god mat, vänskap och glädje. Femton dagar då vi kände oss som riktiga vikingar i detta nordliga land på vikingaterritorium.

Juan Corcuera, Noret, Tyresö.

Navigering i Östersjöns sista solstrålar.

En lässtund under resan.

Patricia Fernández på Isbiten, Noret.

Vi hoppar i sjön Flaten.

1. Infernalt sva på Dödskalleberget. - 2. Jorge Duerto självsäkrar sig på Noret.

Dani på Müchen Bryggeriet.
FÖRARE
Andra klätterområden i Tyresöområdet som, liksom de vi besökte, kan nås med bil är t.ex. Flaten, Fjärilsklippan, Gröndalsberget, Solberga, Brakmaren, Klövberget, Träskberget, Gritstoneberget och Dyviksudden.

För att enkelt kunna navigera sig runt bland klätterområdena finns klätterföraren ”Stockholmsföraren” skriven av Mikael Widerberg och Claes Kelinek, med information om alla Stockholms skärgårds klätterklippor.

Framsidan på Stockholmsföraren, avMikael Widerberg och Claes Jelinek.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom