Den fjärran gränsen: isklättring i Siberien, av Rafa Vadillo - barrabes.com
Currency


BLOG | REPORTAGE | 14 December 2015

Den fjärran gränsen: isklättring i Siberien, av Rafa Vadillo

Rafa Vadillo, Antón Fontdevila och Xavi Pérez Gil lärde känna den ryska alpinisten Ivan Témerev under förra årets 12 timmar klätterrally i Terradets, där de arbetade som arrangörer. När de lärde känna honom så upptäckte de att de alla har en gemensam passion: is. Témerev bjöd därför in dem till Sibirien på vintern, för att besöka ett gömt område som, enligt hörsägen, aldrig tidigare besökts av utländska alpinister.
Direkt efter resan skickade Rafa (La Sportiva, Arc'teryx) detta resereportage om vad de genomlevt och klättrat:

SIBERIA ICE CLIMBING TRIP (the far frontier)

Varför åkte vi till Siberien för att klättra på frusna vattenfall?

Vi bjöd in ett ryskt replag till förra årets 12 timmar klätterrally i Tarradets, en av dem (Ivan Témerev) är en duktig alpinist, och en av de främsta förespråkarna för isklättring på frusna fall i Ryssland. Det som antagligen är det svåraste fallet i Ryssland, antagligen grad 6, ligger i dalen Chulysman och är hans verk.

När vi satt och småpratade i Terradets nämnde han att även han älskar att klättra på frusna vattenfall. Några månader senare fick jag ett privat meddelande på Facebook med en länk till foton på några frusna fall i Siberien. ”Är du peppad?” var det som kunde läsas i meddelandet. Frusna vattenfall och Siberien är två ord som tillsammans är tillräckligt intressanta för att jag direkt skulle börja leta efter möjligheter att utföra resan, trots att vintern inte är den bästa årstiden för mig att göra långresor. Maximalt 8 dagars ledighet, pågrund av mitt arbete, är det tillräckligt för att åka till Siberien, klättra och flyga tillbaka? Det hade säkert varit bättre med fler dagars ledighet, men projektet väger upp det hela.

På fallet Hrapovskie. Foto: Ivan Témerev
Dagen därpå var vi mitt uppe i klättringen av det första fallet, Hrapovskite, dedikerad till en alpinist som avled när han var ute och klättrade. Anton Fontdevila och jag bildar ett replag, medan Xavi Pérez Gil och Ivan Témerev bildar ett annat. Det första intrycket av Sibiriens frusna vattenfall är att isen är extremt hård och den spräcks lös i stora bitar när vi fäster fast våra isyxor. Klättringen är därför väldigt tröttsam, vi behöver slå flera slag med isyxan för att kunna fästa fast varje hängare, men isskruvarna sitter som järnet.

Mängden av is och fallens tjocklek är verkligt imponerande.

Rafa, Xavi, Antón och Ivan

Vattenfallet Hrapovskie. Foto: Antón Fontdevila
Ny dag, nytt fall. Nu är det dags för Kara-tik, något svårare än gårdagens fall. Anton bestämmer sig för att stanna på marken och fotografera.

På fallet Hrapovskie. Foto: Ivan Témerev

På fallet Kara-tik. Foto: Ivan Témerev

Fallet Kara-tik. Foto: Antón Fontdevila

På fallet Kara-tik
Söndagen den 18 tar vi oss ända till dalen Chulysman. Enligt Ivan är en stor del av Rysslands vägar inte asfalterade, ofta liknar de mer breda stigar och är i dåligt skick. I vårt fall var vägen helvetisk och endast lämplig för terrängfordon, speciellt de sista kilometerna ner i dalen. En resa på cirka 100 kilometer tog oss mer än fem timmar.

Chulysmandalen är en verkligt speciell plats, en stor, enslig och svårnådd dalgång. En sorts Siberiskt ”Shangri-La”. Det enda som finns på denna undangömda plats är en familj och fyra små trähus. Det finns inget rinnande vatten, vatten hämtas i floden, och en vedeldad spis som även fungerar som kamin och värmer upp rummet.

Klimatet är extremt torrt och kallt, och det finns nästan ingen snö. All närvaro av vatten är av frusen karaktär (floder, sjöar, fall), allt är fruset.

Fallet Katu-Yarik. Foto: Rafa Vadillo.På Katu-Yarik. Foto: Antón Fontdevila
Nästa dag påbörjade vi återresan mot Aktash, men i förbifarten passade vi på att klättra ett fall i den övre delen av dalen. Vi lyckades fira oss ner från toppen av Baja-Kaya, en väldigt bred och estetiskt tilltalande isgardin.

På fallet Katu-Yarik. Foto: Antón Fontdevila

Fallet Baja-Kaya. Foto: Rafa Vadillo

På fallet Baja-Kaya. Foto: Rafa Vadillo

Rafa Vadillo och Ivan Témerev på fallet Baja-Kaya. Foto: Antón Fontdevila
Tisdagen den 21 började vi till slut återresan från Aktash till Novosibirsk. En snöstorm kom över oss när vi kommit halvvägs och Ivan var därför tvungen att köra med stor koncentration resterande del av vägen. Det blev en resa på 14 timmar, hälften av dem körandes genom en rasande snöstorm.

Från och med den dagen började vädret och temperaturerna att återgå till siberianskt normalläge. Endast två dagar efter våran hemkomst gick temperaturen ner till -35ºC. Vi hade verkligen turen på vår sida under resan.

Det verkar som att vi blev de första ”icke ryska” alpinister att klättra Sibiriens frusna vattenfall. Nedan får ni mer detaljerad information om fallen som vi klättrat. Svårighetsgraderna som jag satt på fallen (det finns ingen information om graderna) är angivna enligt de grader som används i Alperna.

- Aktash- Siberien- Altajrepubliken- Ryssland. Fallet HRAPOVSKITE: 300 m, II+/4 av Rafa Vadillo tillsammans med Anton Fontdevila och Xavi Pérez Gil tillsammans med Ivan Témerev den 16 januari 2015.

- Aktash- Siberien- Altajrepubliken- Ryssland. Fallet KARA-TIK: 160 m, II+/4+ av Ivan Témerev, Rafa Vadillo och Xavi Pérez Gil den 17 januari 2015.

- Chulysmandalen- Siberien- Altajrepubliken- Ryssland. Fallet KATU-YARIK; 150 m, III/5 av Ivan Témerev, Rafa Vadillo och Xavi Pérez Gil den 19 januari 2015- Den tredje hela bestigningen av detta vattenfall.

- Chulysmandalen- Siberien- Altajrepubliken- Ryssland. Fallet BAJA-KAYA: 120 m, III+/5 por Ivan Témerev y Rafa Vadillo el día 20-01-2015.

Vi har filmat under vår resa och hoppas på att sammanställa materialet till ett reportage”

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom