Fitz Roy, den första bestigningen under ett dygn, tur och retur - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 11 January 2016

Fitz Roy, den första bestigningen under ett dygn, tur och retur

Enligt guiden och klättraren Rolando Garibotti på webbplatserna Climbing och Pataclimb (den mest prestigefyllda webbplatsen gällande klättring i Patagonien), så har amerikanarna Colin Haley och Andy Wyatt utfört det som troligtvis är den första bestigningen och nedstigningen av Fitz Roy under en och samma dag.

Bestigningen av Fitz Roy. Foto: Rolando Garibotti
De begav sig mot toppen från vägen nära El Chaltén, i närheten av Rio Eléctrico. Bestigningen påbörjades med att de klättrade Supercanaleta på västsidan, därefter tog de sig ned för den franska leden på sydsidan, och återvände tillbaka till utgångspunkten efter att ha passerat Laguna de los Tres och Rio Blanco, efter 21 timmar och 8 minuter, och en positiv höjdskillnad på 3.500 meter. Enligt Garibotti var det tidigare rekordet 31 timmar och 30 minuter.

De började att vandra klockan 22.15 och efter en anmarsch på 5 ½ timmar inledde de klättringen av Supercanaleta, vilken avklarades på 7 timmar och 34 minuter, och klockan 11.14 kunde de bestiga toppen. Väderomständigheterna var ”bra men inte perfekta” enligt klättrarna. På grund av att leden gick genom en snötäckt korridor samt områden med mixad klättring genomförde de bestigningen med alpinkängor (La Sportiva Ice Cube).

Haley bekräftar att ”det avgörande momentet för mig var antagligen, att klara av anmarschen springande med all utrustning på ryggen”, med trailrunnigskor. ” Vi sprang ungefär halva vägen och gick den andra halvan. Andy Wyatt som är en bättre löpare än jag skulle antagligen ha kunnat springa hela vägen. För hans del var nog det mest avgörande momentet klättringen av Supercanaleta, som var den mest avancerade klättringen som han någonsin gjort, i synnerhet de mixade områdena.”

För Colin Haley var detta den tionde bestigningen av Fitz Roy sedan 2005, och den andra under den här säsongen, efter att ensam ha bestigit berget via den kaliforniska leden på sydvästsidan tidigare under säsongen.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom