Nanga Parbat: Alex Txikon, mot camp 2 - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 13 January 2016

Nanga Parbat: Alex Txikon, mot camp 2

Vinterförutsättningarna på leden Kinshofer är väldigt annorlunda jämfört med årets andra årstider. Vinden och kylen gör att den snöiga terrängen byts ut till tjock och kompakt is, något som Alex Txikon och hans kamrater fick uppleva förra året. Den nedre delen av leden, upp till 7.000 m, blir väldigt komplex och framförallt så krävs mycket hängiven klättring med upp till 40 m långa islängder utan möjlighet till säkring.

Alex Txikon, på väg mot berget, med Nanga Parbats magnifika vägg i bakgrunden.

De tre alpinisterna när de undersöker glaciären på berget.
Isen är i år väldigt hård i vissa områden, något som kan ses på bilder från baslägret, och därför diskuterades huruvida de skulle planera om sin väg till toppen. Efter tre timmars diskussion och överläggning kom de fram till att hålla sig till ursprungsplanen. I slutet av förra veckan tog de sig upp till 5.200 m för att undersöka glaciären, dess sprickor och de stora séracs som hotar från höjden. Det de såg fick dem att överväga en plan B, men erfarenheten och kunskapen från förra årets bestigning av Kinshofer vägde till slut tyngre.

Under helgen har därför Alex Txikon, Ali “Sadpara” och Daniele Nardi på nytt begett sig mot berget med sin tunga packning, med avsikten att bygga upp och lämna utrustning i camp 2, på 6.100 m höjd. Skulle de lyckas med detta så har de kommit en bra bit på väg för berget har en enorm höjdskillnad (nästan 4.000m). Möjligheterna att nå toppen på vintern beror främst på det uttröttande arbetet med att bära upp all utrustning, och om vädret sedan tillåter kan toppen angripas med ytterst få möjligheter och garantier.

Alex Txikon, Ali Sadpara, Daniele Nardi
Information och foto, Igone Mariezkurrena, från Nanga Parbats vinterbasläger, alextxikon.com

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom