Alex Honnold och Colin Haley klättrar Cerro Torre-traversen på ett dygn - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 10 February 2016

Alex Honnold och Colin Haley klättrar Cerro Torre-traversen på ett dygn

Alex Honnold, öppnar den norra sidan av Cerro Torre, traversens sista del.

Rolando Garibotti och Colin Haley lyckades utföra den första kompletta bestigningen av Cerro Torre-traversen (Collado Standhardt, Aguja Standhardt, Punta Herrón, Torre Egger och Cerro Torre) efter fyra dagars klättring. Åtta år senare, den 31 januari lyckades Alex Honnold och Colin Haley utföra den första återupprepningen av traversen på imponerande kort tid, 20 timmar och 40 minuter. De återvände till sitt tält på glaciären efter 32 timmar och 44 timmar senare befann de sig i el Chalten.

De sov ingenting under denna tid och, enligt dem själva, tog de sig fram långsamt och försiktigt både under den sista klättringen på Cerro Torre och under nedstigningen till sitt tält. Det är dock uppenbart att de klättrat fort och även simultanklättrat, men de bägge bekräftar till planetmountain att de varit mycket noggranna när gällande säkerheten. ”Vi har rört oss väldigt fort, men vi har kontrollerat allt vi gjort väldigt noggrant. Vi pratade även mycket om hur vi skulle utföra allt, speciellt firningarna, då ingen av oss vill riskera livet på berget...”

Samförståndet mellan de bägge har varit en nyckel till framgången: Colin Haley som är en erfaren alpinist tog ansvaret för de delar som var alpin-, is- och mixklättring och Alex Honnold är en fantastisk bergsklättrare. ”En av de bästa sakerna med att bilda replag tillsammans med Alex Honnold, förutom att kunna njuta av att snabbt klättra hundratals meter alpinklättring i topprep, är att vi bägge lärt oss mycket av varandra. Att utföra firningarna simultant är något som jag provade på för första gången för cirka 15 år sedan, och något som jag då tyckte var en onödig risk med få fördelar. Alex har nu övertygat mig om att med rätt person i replaget, någon som du kan lita fullt på, så är det säkert och klättringen går mycket snabbare. På traversen så använde vi denna teknik på Cerro Standhardt och Cerro Egger.”

Simultan-firning på Cerro Standhardt. Facebook: Colin Haley
Bestigningen, liksom många andra bestigningar som rapporteras från el Chalten, har stor betydelse inom klättervärlden. Attityden hos alpinister och klättrare, både lokala och från resten av världen, och även klimatförändringarna är det som möjliggör denna sorts aktiviteter i Patagonien. ”Mycket har förändrats sedan jag kom hit till Patagonien för första gången, för åtta år sedan. Vädret är mindre fientligt, det är generellt mycket dåligt väder men det bra vädret är mer vanligt än förr.

HISTORIEN BAKOM CERRO TORRE-TRAVERSEN
Leden skapades av italienarna Andrea Sarchi, Maurizio Giarolli, Elio Orlandi och Ermanno Salvaterra, som försökte bestiga leden ett flertal gånger under slutet av 80-talet och början av 90-talet. År 1991 lyckades Salvaterra, tillsammans med Adriano Cavallaro och Ferruccio Vidi klättra ända till Punta Herron, och fullbordade därmed det som antagligen var dess första bestigning. Salvaterra klättrade den på norrsidan, den vackra leden Spigolo dei Bimbi.

I början av året 2005 utförde tysken Thomas Huber, tillsammans med schweizaren Andi Schnarf, traversen från la Aguja Standhart till Torre Egger. Deras ursprungsplan var att klättra Standhart via leden ”Festerville”, men på toppen bestämde de sig för att fortsätta mot Torre Egger och genom att förflytta sig smidigt och snabbt så avslutade de denna del av traversen på endast 38 timmar. Nedstigningen skedde via leden ”Titanic” på Eggers östra bergsrygg.

Under slutet av år 2005 klarade Salvaterra, tillsammans med Alessandro Beltrami och Ronaldo Garibotti, av traversens sista pusselbit genom att klättra Cerro Torres norrsida via en ny led ”El Arca de los Vientos”. Denna framgång, att ha avklarat leden från el Col de la Conquista till Cerro Torres bergsrygg, ledde till att Salvaterra blev extra motiverad att återvända tillsammans med Beltrami och Garibotti för ett nytt försökt. Dåligt väder hindrade dem från att nå längre än till la Aguja Standhart och de fick ge upp för denna gång. Utan att förlora hoppet återvände Salvaterra i slutet av 2007 tillsammans med Beltrami, Mirko Masse och Fabio Salvodei. Försöket gick via Salvaterras led ”Otra Vez” på la Aguja Standhardt och forsatte med att klättra en led på Cerro Torre innan de gav upp. Under samma period med bra väder påbörjade Garibotti, tillsammans med Hans Johnstone, Standhardt-traversen via leden ”Festerville”. De fortsatte via en nedstigning av la Punta Herron, vidare över Torre Egger och el Col de la Conquista. På så sätt klarade de av hälften av den övre delen av leden ”El Arca de los Vientos” på Cerro Torre innan de blev tvungna att återvända på grund av en svampformation av is.

Till slut var alla delar lösta och den 24 januari 2008 lyckades argentinaren Ronaldo Garibotti och amerikanen Colin Haley klättra hela traversen från Cerro Torres mindre toppar. En travers som, från norr till söder, följer leden som bergsryggarna; Aguja Standhardt, Punta Herron, Torre Egger och Cerro Torre formar med en vertikal höjdskillnad på cirka 2 200 meter.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom