Ny svårighetsgrad nådd? - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 12 February 2016

Ny svårighetsgrad nådd?

”Klemen Premrl och jag har upplevt ännu ett fantastisk äventyr på Helmcken Falls. Det tog oss sju dagar att förbereda leden för att klättringen av det som eventuellt kan kallas ”the ultimate ice climb”. Interstellar Spice är en 80 meter lång led på ”spray-is” som börjar vid Clash of the Titans innan den viker av åt vänster via 28 säkringar. Leden har 40 m överhäng och vi misstänker att det är den hårdaste isled som vi någonsin klättrat.”

Klemen Premrl på Interstellar Spice. Foto: Tim Emmet, Facebook Klemen Premrl
Detta berättar slovenen Klemen Premrl, som tillsammans med britten Tim Emmett, har öppnat en ny led vid Helmcken Falls, en av de mest magiska platserna på vår planet.

”Sedan vi upptäckte fallet år 2010, i och med öppningen av leden Spray On, har det inte slutat att fascinera oss. Det är en väldigt speciell plats med ett 140 m högt vattenfall och ett så stort vattenflöde att det inte fryser ens vid temperaturer så låga som -30ºC. Vattenfallet faller över en grotta med ett 45º överhäng och när vattnet forsar sprayar det väggarna och fryser till is. På så sätt skapas is av fantastisk kvalitet på de överhängande bergsväggarna. Unika förutsättningar som fick graderingen på isklättring att ta klivet från WI6 till WI10. Det liknar mer en gradering i drytooling-stil, utan att något drytooling-move utförs.”

Enligt ledens förstabestigare är den ”en resa; över istak, stora hängande istappar, svampar, frusen snö, fruset vatten, verglass och andra fantastiska isformationer”.

Denna led är enligt de bägge klättrarna betydligt hårdare än Wolverine, som blev den första isled graderad WI10. Den tar klättringen till en ny nivå och upprättar en ny svårighetsgrad för alla leder, oavsett stil.

För att kunna klättra leden har ett 200 m långt specialrep använts.

Facebook Klemen Premrl
Facebook Tim Emmet

Klättraren syns mitt inne i kaoset av isformationer. Facebook: Klemen Premrl

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom