Pasang Lhamu Sherpa, årets äventyrare National Geographic - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 12 February 2016

Pasang Lhamu Sherpa, årets äventyrare National Geographic

Nepalesiskan Pasang Lhamu Sherpa har vunnit det stora priset Adventurer of the Year National Geographic efter publikens röster. Hon vann detta prestigefyllda pris, inte bara för sin enorma talang som alpinist, men även för all det stöd som hon gett sitt land efter jordbävningen som lamslog Nepal i april år 2015.


Priset är viktigt och är ännu ett steg för att erkänna sherpor som alpinister med för- och efternamn, och även att tusentals röstande uppmärksammar en nepalesisk kvinna, en grupp som sällan nämns. Andra personer nominerade till priset var t.ex. klättrarna Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson för bestigningen av Dawn Wall, El Capitán Yosemite.

Pasang Lhamu Sherpa på toppen av K2
Pasang Lhamu Sherpa föddes i Lukla, Nepal och är en minst sagt imponerande person. Vid femton års ålder hade hon förlorat sina sina bägge föräldrar och börjat ta hand om sin sju år yngre syster. Hennes karriär som alpinist började med studier vid Khumbu Climbing Center, den främsta skolan för alpinister, som ledde till att hon blev den första nepalesiska kvinnan att uppnå titeln som guide och instruktör inom alpinism. När hon var 21 år gammal blev hon den första kvinnan att bestiga Nangpai Gosum (7321m), vid 22 års ålder hade hon bestigit Everest och efter detta har hon även nått toppen av K2 och Ama Dablam för att endast nämna några av hennes meriter.

Förutom hennes kompetens som alpinist så har hon även samlat ihop pengar för att köpa och dela ut basprodukter till behövande, efter jordbävningen. Hon har bland annat delat ut 11 000 täcken i avlägsna regioner och hon har även startat en fond för att utbilda underprivilegierade flickor i behov av stöd.

National Geographic

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom