ThermoBall. Ett syntetiskt alternativ till dun. Det bästa av två världar? - barrabes.com
Currency


BLOG | TEKNOLOGI | 15 February 2016

ThermoBall. Ett syntetiskt alternativ till dun. Det bästa av två världar?

Ett nytt material utvecklat av The North Face och Primaloft, som verkligen kan anses vara det första syntetiska dunet och som förenar dunets prestanda med det syntetiska materialets motståndskraft mot väta.

ThermoBall-”kulorna” efterliknar dunet och bildar liksom detta flingor.

The North Face och Primaloft har har tagit fram materialet Thermoball, ett syntetiskt material som efterliknar dunets positiva egenskaper, men undviker de negativa egenskaperna som främst är relaterade till dess låga prestanda vid väta.

Dun och syntet


Alla värmande kläder fungerar på samma sätt: deras material behåller värmen vi producerar, förhindrar att den försvinner, och på detta sätt håller plaggen oss varma.

Dun- och syntetkläder tillhör kategorin komprimerbara plagg. Dess fördelar är många: de kan komprimeras mycket när de inte används, de behöver mindre mängd material, de väger mindre, de är mer flexibla, tar upp väldigt lite utrymme vid transport, och är varmare än de tidigare nämnda eftersom de tack vare expansionen kan behålla mycket värme.

Till vänster dun till höger syntet

Syntetmaterial har en mindre expansionsförmåga än dun. Snarare än att skapa ett 3-dimensionellt utrymme där värmen är instängd, som i fallet med dun, är dess sammansättning som ett filtliknande material som kan rullas, vilket också fungerar som barriär. Detta innebär att förutom att värma mindre, har materialet mindre ventilationsförmåga.

Fram tills nu har dunets kombination av värme och vikt varit oslagbar. Dun bildar ett tredimensionellt lager med luftfickor (se faktaruta) som behåller mycket värme för ett plagg av låg vikt som även kan komprimeras rejält vid packning.

Dun har en speciellt svag punkt: under fuktiga omständigheter och vid väta förlorar det i stort sett samtliga positiva egenskaper.

Syntetmaterial i friluftskläder bildar, istället för dunets tredimensionella lager, en typ av mjuk och formbar barriär för att bibehålla värmen. Detta innebär att expansionsförmågan är mindre och värmekapaciteten sämre för en likvärdig vikt.

Syntet har dock en stor fördel i jämförelse med dun: dess motståndskraft mot fukt.

Länk till en artikel där vi i detalj förklarar hur syntetmaterial och dun fungerar.

ThermoBall. Det bästa av två världar?
Detta syntetmaterial, som är utvecklat av The North face och PrimaLoft, erbjuder ett alternativ till dun och är en produkt som de bägge företagen benämner som revolutionerande.

Till skillnad mot traditionella syntetmaterial, som generellt består av sammanflätade trådfibrer, är ThermoBall sammansatt av ”kulor” som efterliknar dun. Liksom dun skapas små anhopningar av ”flingor” och tack vare detta skapas en värmeeffekt då luftfickor av varm luft bildas mellan flingorna. Något som kan stå i kontrast till den släta barriär som traditionella syntetiska material skapar.

Vi skulle kunna kalla detta för ett ”syntetiskt dun”. Oberoende studier utförda av ett universitet i Kansas, visar att det nya materialet till stor del efterliknar dun med 600 cuin (kvalitetsnivå medium). Det når alltså inte upp till nivån hos högkvalitativt dun, men överstiger kvaliteten på normal syntet med samma vikt. Det är dock viktigt att här poängtera att materialet, till skillnad från dun, fungerar utmärkt under fuktiga omständigheter.

I vatten: Till vänster ThermoBall och till höger naturligt dun.

Det förenar dunets prestanda vid torra förhållanden, dess möjligheter att komprimeras och praktiskt att packa, med syntetiska materials överlägsenhet vid fuktiga omständigheter.

Användningsområden
The North Face använder framförallt denna fyllning i mångsidiga plagg som används vid fysiska aktiviteter som andra- eller tredje lager. De kan jämställas med de lätta dun- eller syntetjackor som nu ligger i modet. Kamrarna som ThermoBall-materialet ligger i är nogrannt designade för att få ut högsta möjliga effekt av ThermoBall.

För tillfället har inget ”större plagg”, av typen expeditionsjacka, tagits fram i detta material. Men det är också logiskt då dessa brukar användas under vilopauser på grund av sin stora volym, något som försämrar rörelsefriheten och de är generellt fyllda med dun med högre kvalitet.

ThermoBall-jacka med huva. The North Face.

I lätta plagg, där materialet främst används idag, är det emellertid fantastisk att bära. Jackan som ses ovan är både bekväm, följsam och mjuk. Jackan är extremt lätt, den kan enkelt komprimeras vid minsta tryck och dess värmande effekt i förhållande till vikten är mycket god.

Jackan, på tidigare bild, ihoppackad i sin ficka.

Det är ett allroundplagg som kan användas vid ett stort antal aktiviteter. Denna typ av jacka ses även alltmer som vardagsplagg i städerna, liksom de flesta plagg av denna typ fyllda med dun eller syntetmaterial.

Jackans resultat när det gäller fukt och väta är utmärkt. Vid ett av testtillfällena låg temperaturen på ca 3ºC, ett perfekt tillfälle att testa jackan tänkte vi. Därför bestämde vi oss för att sänka ned jackan i en å i 2 minuter tills den var helt genomblöt. När vi tog upp den igen märkte vi till vår förvåning att jackans vikt inte hade ökat så som vi antog. Vi tog den på oss och överraskades återigen då vi kunde konstatera att jackan, efter en kort promenad med den påtagen, började värma igen.

Efter en kort stund var jackan i stort sett torr igen.

Slutsatser
Detta är en första version av något som skulle kunna kallas ”konstgjort dun”, med en kvalitet av 600 cuin. Dess känsla, vikt, värmeförmåga och möjlighet till komprimering är praktiskt taget densamma som dun av denna kvalitet, men med syntetens fördelar när det gäller fuktavstötning.

I dagsläget är de plagg som tillverkats i detta material designade för användning vid fysiska aktiviteter, vid vilka dess positiva kvaliteter främst kommer fram.

De kan starkt rekommenderas som alternativ till de moderna, lätta och mångsidiga jackor som används som mellan- eller yttre lager.

Det är möjligt att vi inom en nära framtid kommer att få se nya versioner av stoppningar med ökat cuin-värde och att Primaloft även börjar att användas i vintersovsäckar, tjockare varma jackor, etc.

Materialet är nära nog en perfekt balans mellan dun och syntet och vid dess framställning behövs inte heller användas biprodukter från djurhållning.

Thermoball Hoodie - EU

KÖP NU
Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom