Huaraz i hjärtat av Anderna. Klättring och alpinism i Peru - barrabes.com
Currency


BLOG | REPORTAGE | 15 December 2015

Huaraz i hjärtat av Anderna. Klättring och alpinism i Peru

Cordillera Blanca ligger i regionen Ancash i Peru och sträcker sig 180km från norr till söder

På toppen av Alpamayo
I väster ligger en annan bergskedja; Cordillera Negra, och mellan dem en dal, känd som Callejón de Huaylas. Cordillera de Huayhuas ligger också i denna region, och var man än tittar, kan man se enorma glaciärer så högt som 4.000 till 5.000 m.ö.h. Här kan man också hitta den högsta toppen i Peru; Huascarán, som når 6,768 meter och är ett av de vackraste bergen i världen. Och i närheten ligger Alpamayo, på 5.947meter och det berömda "Paramount Pictures"-berget Artesonraju, med sina 6.025meter.

Men det finns inte bara höga berg i denna region. Nationalparken "Parque Nacional del Huascarán" med sina 663 glaciärer och 269 glaciärsjöar är ett måste för alla som besöker området. Huaraz är den största staden och utgångspunkt för diverse friluftsaktiviteter i Cordillera Blanca. Från sportklättring i de mest spektakulära områdena till bouldering på armlängds avstånd från ditt hotell. Isklättring på 5.000 meter över havet, alla nivåer av vandring och alpinism, flerdagars canyoning och även MTB rutter från bergen ner till havet.

Solnedgång vid Camp 1 vid Alpamayo
Detta är utan tvekan en speciell plats och du kommer definitivt inte att ångra att du hoppar över sommaren på norra halvklotet.

Ursprunget till dessa imponerande berg är resultatet av en subduktion mellan Nazcaplattan under den sydamerikanska plattan. Ancash har rika mineraltillgångar och lever även på jordbruk, handel och vildmarksturism.

Tyvärr har den globala uppvärmningen kraftigt påverkat glaciärerna i området som smälter mer och mer för varje år. Det är nedslående att jämföra äldre bilder med nuet och se hur mycket din valda vandringsrutt har förändrats under åren.

Churup, 5.493 m. Offer för glaciärsmältning
Huaraz är den perfekta platsen för avkoppling och för att för en stund tänka på något annat en bergen. Ett besök på turistbyrån kommer att ge dig tips om saker att göra, såsom att besöka närliggande ruiner, termalbad eller en av de små klätterväggarna.

Peru kan även erbjuda turisterna att besöka det berömda Machu Picchu eller Turjillo-ruinerna vid kusten, och 80 km från Lima kan du besöka Cordillera Central.

Lima är definitivt värt ett besök för dess historiska centrum. Husen som spanjorerna byggde 1535 i Miraflores kvarteren finns fortfarande bevarade och påminner faktiskt till viss del i stil med centrala Madrid eller Barcelona. Och om du tröttnat på sightseeing, är det en bra stad för shopping och det finns en Starbucks i varje hörn.

Toti Vales klättrar vid Los Olivos, med utsikt över Huaraz
LLACA
Vallunaraju 5.686 m

Lätt att se från Huaraz. Vallunaraju är den närmaste 5.000-meterstoppen. Det lockar vandrare för sin enkla bestigning och är idealisk för acklimatisering, eller som en eller två dagars klättring, beroende på din form. Det erbjuder vacker utsikt och en otrolig soluppgång.

Vallunaraju sett från baslägret.

Ranrapalka sett från baslägret i Vallunaraju
Om du har acklimatiserat dig, kan bestigningen klaras av under ett dygn, genom att sova under vandringen eller på en och en halv dag, från baslägret. Efter att taxin lämnat av oss tog det tre timmar att nå baslägret, på ca 4.700 meter. Nästa morgon nådde vi toppen på tre timmar, och två timmar senare var vi tillbaka i baslägret. Den enda utrustning vi behövde var isyxor och stegjärn, 20 meter rep och lämpliga kläder och skor.

Svårighetsgraden var mycket låg och det fanns inga komplikationer på vägen.

Bestigning av Vallunarraju
Om du fortsätter längre in i dalen, till slutet av leden, kan du hitta en stuga i den vackrast möjliga omgivning. Denna plats har allt – isklättring, sport- och multipitch klättring, vandring, från lätt till avancerad alpinism. De vita, spruckna Ranrapalca och Oshapalca bergen stänger dalen i dess ände och en morän delar dalen. Till vänster, i slutet av leden, i direkt anslutning finns sportklätterväggar. Det tar ca 30 minuter om du vill isklättra och en och en halv timma till multipitch- klättringen.

Att ta sig dit: ca. två timmar från Huaraz och det enda sättet att komma dit är med taxi, vilket kostar cirka 100 soles på grund av vägens dåligt skick. Det bästa sättet att ta sig tillbaka är att ordna med samma transport som du tog dit.

Sprickor och plattor
Sportklättring: gråa slabs , sprickor och udda överhäng. I allmänhet är de korta leder med låg till medel svårighetsgrad. Om du tittar dig runt, kommer du att kunna hitta en bra spricka för självsäkring. Det finns klätterleder för alla nivåer och i slutet av dagen kan du tillbringa natten i stugan eller campa i närheten – det finns vatten

Multi-pitch klättring: det finns en riktigt bra vägg i slutet av dalen vänd mot Osha Palca och Ranrapalca med massor av leder som bara väntar på att öppnas. De varierar från 90 meter till 250 meter och 300 meter. Den orange och grå klippan är utmärkt och det är utan tvekan en perfekt plats för att spendera några dagar.

"A cuatro patas mirando pal Churup"

Denna led öppnades av Alex Vicedo och Bru Busóm den 15 och 16 augusti, ren klättring utan fasta ankare, 350 meter, 7a. Bra klippa och en trevlig led som omfattar off width, dihedrals, sprickor och slabs och trots graden, är det en mycket tuff klättring. Rekommenderas varmt, kan klättras under en hel dag eller med en övernattning i bivack.

Material: 1 full uppsättning av stoppers, 2 mikrokamracks , 2 uppsättningar kamsäkringar (0.5-2), 3 och 4 Camalots (5 och 6 är valfritt, men rekommenderas).

Access: väggen nås genom att följa sportklätterlederna. När man når slutet, börjar man ta sig uppför en stigning. Väggen kan inte ses än, men man kan urskilja en skog högt upp och dalen börjar öppna sig. Det är en 60 meters 6b led, men om man är ny på området, är den inte lätt att hitta. Sedan fortsätter man ca 30 minuter utefter väggen tills du når den första bivacken. Det finns flera bivacker områden på cirka 5.000 mers höjd. Vi sov under ett överhäng på en slab där det fanns plats för två, och där håller man sig torr om det skulle regna. Det finns inge vattenkälla. Ett annat alternativ är att fortsätta längs dalen, förbi sportklätterväggarna. Sedan klättra upp mot väggen, som man kan se till vänster.

MACIZO HUANDOY

Pisco, 5.752m

Pisco betyder fågel på quechua. En bra topp för att acklimatisera sig på 6.000 meter, det är inte en svår topp och den har en fantastisk utsikt.

Att ta sig dit: Ligger vid sjön Llanganuco, söder om Caraz. Det bästa sättet att ta sig dit är med en combi (minibuss) till Yungai, för ca 6 soles och sedan en taxi för 100 soles. Cebollapampa 3.850 meter. Från Huaraz, två dagar utan åsnor. Åsnorna kostar ca 20 soles per åsna + 40 soles för åsnedrivare.

Bestigning av Nevado Pisco
Access: det tog oss 3 timmar att ta oss från taxin till baslägret på 4.680 meter, där det finns en stuga. Om du har tillräckligt med krafter kvar, kan du gå vidare till Campo Morrena, vilket tar ytterligare ca 3 timmar, men ha god tidsmarginal, eftersom det är lätt att gå vilse på moränen under natten.

Från moränlägret, tar det 20 minuter att nå glaciären och sedan vidare till passet på höger hand. Man fortsätter upptåt och passerar flera pass som alla ser ut som om de skulle vara toppen ... utan att ha acklimatiserat sig, tar det 4-5 timmar att nå toppen.

Miguel Mas klättrar Nevado Pisco

Miguel Mas på väg ner från Nevado Pisco
HUANTSAN MASSIF

Huamashraju 5.434 meter, "The skrämmande berget"

Huamashraju vakar över staden Huaraz från sydost och utgör en del av Huantsan (eller Wantsan) massivet. En snabb och vacker bestigning. Det är vackert och mycket ensligt, så möjligheten att träffa någon är liten. Dess ringa höjd och lättillgänglighet gör det till ett bra alternativ för acklimatisering.

Vid den högsta delen av Huaraz, början leden som leder till Jancu. Det tar en timme och kostar ca. 70 soles. Taxin ska släppa av dig där vägen tar slut – där taxin inte kan komma längre. I och med att du förmodligen inte kommer att hitta någon form av transport för tillbakaresan, är det bäst att ordna så att taxin kommer och hämtar dig.

Bestigning: genom att följa de stora rösen kan den övre sjön nås på några minuter. Fortsätt diagonalt upp mot höger. Det är inte synliga på natten och till höger finns en annan led som går rakt upp, intill en vägg. Om du inte känner till stigen, är den inte lätt att följa. Glaciären kan nås på tre och en halv timmar.

Álvaro och Marc klättrar den första replängden
Normal route: Den första delen av klättringen, på höger om seracen och bergväggen, är vertikal. Därefter leder den hela vägen förbi glaciären till den södra kammen (motsatt sida), tills du kommer till toppen från vänster. Isfall: bestig glaciären som om du var på “Normal route” (från höger), korsa den sedan horisontellt, under seracerna till isfallet. Den första pitchen är 30 meter och III +. Den första delen är mycket tunn, så den kanske inte har frusit. Den andra replängden är mycket mer vertikalt, 30m lång och första fyra metrarna består av ett fint 1 cm islager till vänster och är lite tjockare på högerkanten, men skild från väggen (när vi klättrade), sedan blir det lättare tills du når säkringspunkten i berget och passagen till snön.

A replängden, delikat
Klippklättring: samma access som till isfallet tar dig till toppen av väggen. Stig ner för att leta efter leder.

Nedstigning: 1 Rappel från en snow stake eller pitong under väggen nedanför toppen.

QUEBRADA PARÓN

La Esfinge

La Esfinge står högt, som en låga av granit på över 900 meter. När du går de sista 10 minutrarna till baslägret, blir utsikten mer och mer hisnande.

La Esfinge
Denna plats stoltserar med magnifik utsikt över Laguna Paron, Artesonraju, Pirámide de Garcilaso, Chacraraju, Pisco och Huandoy.

Väggen har ett stort antal klätterleder för alla nivåer och stilar. Från halvutrustade fria vägar till flerdagars Big Wall klättringar. Höjden kommer att utan tvekan påverka dig under de sista, ändlösa metrarna.

En av de mest välkända lederna är Via del 85, öppnad av "Sevi" och Onofre García, och är säkerligen en av väggens mest populära och tillgängliga leder.

Ytterligare en vy över La Esfinge
Cruz del Sur (7c +). Lobo estepario (6c/A3). Papas reyenas (6c/A3) ... De flesta av dem har blivit friklättrade. Men det finns fortfarande fina leder för att upprepa och friklättra, till exempel "Volveras en Mi" öppnad av José María Polanco, Manuel Olivera, Alejandro Madrid och Eduardo de la Cal, den 20 augusti 1987.

Leden “Volveras a mí”
Att ta sig dit: med combi från Huaraz för 6 soles. Om det är en stor grupp, kan du be samma combi att ta dig upp till Laguna Parón (4140 meter) för 150 soles.

Access: stigen utgår från Laguna Parón. Gå tillbaka längs stigen några meter fram till ett röse, sedan fortsätter man längs väggen till en ravin och ytterligare ett röse till höger, klättra diagonalt uppför, sedan leder stigen in i en liten dal och har en ganska obekväm och vertikal stigning. Ungefär två och en halv timme till till baslägret, 45 minuter till bivacken. Ytterligare en timme till väggen.

Övernattning: I baslägret finns vatten och det är en stor öppen plats där det får plats ganska många tält. Väggen ligger en timme bort.

En bivack för fem personer ligger ytterligare 45 minuter bort. Det finns inget vatten. Man hittar den mellan några stora stenar i närheten av den normala leden.

Normala leden till La Esfinge, eller Ruta del 85

Klättrades av Daniel Moreno och Edu Marín på bara 1 timma och 45 minuter.

Led: de 4 första replängderna är lätta, där är klippan perfekt och leden går förbi en rad sprickor, dihedrals and chimneys till en bivack halvvägs upp på väggen. På den andra delen är du mer eller mindre utlämnad till dig själv. Den är mindre utrustad och det finns flera leder att följa, vilka alla har olika karaktär. Lättast är att följa de enklaste zonerna. Vi hittade pitonger var 50 eller 60 meter för att säkra, så kanske vi följde rätt väg.

Álvaro Lafuente på den 5:e replängden
Klippan är utmärkt hela vägen; perfekta sprickor med flera säkringsmöjligheter, så det finns ingen psykologisk faktor och du kan fokusera på att klättra.

Chema Galve på den sita replängden
Nedstigning: nedstigningen sker på höger sida. 15 minuter länfre bort, utefter väggen där den kröker sig åt höger (konkav), 3 firningar på 60-30-60 meter tar dig till en slab och sedan kan du ta dig ner från väggen och ner på rasbranten. Det finns 2 firningslinjer .

Material: 2 uppsättningar av kamsäkringar, en uppsättning av stoppers och micro stoppers. 60 meter rep.

Tid: det är möjligt att göra den på en dag – 8-12 timmar, om du är en mycket erfaren klättrare. Eller så kan du tillbringa natten på ett bra bivackavsats halvvägs upp.

QUEBRADA ISHINCA

ISHINCA (5.530m) och TOCLLARAJU (6.034m)

Quebrada Ishinca är väl känt för topparna Tocllarraju och Ranrapalka. Dessa väljs ofta av klättrare för acklimatisering. Tack vare att baslägrets är perfekta placerat, kan klättrare pricka av topparna Urus, Ishinca och Tocllarraju, som successivt ökar i höjd. För mindre erfarna bergsbestigare, är Urus och Ishinca utmärkta val för den som vill klättra sin första 5.000m topp eftersom de inte bjuder på någon tekniska svårigheter. Tocllarraju med sina 6.000 meter är också populär för sin måttlig svårighet jämfört med andra 6.000 meters-toppar i bergskedjan, även om isyxor är nödvändiga för en kort 90º isklättring och ett par snömurar.

Tocllarraju
Ranrapalca, Ocshaplaca och Pucaraju kategoriseras som Difficile - Très Difficile - Extrêmement Difficile och är en bra plats för att kunna variera svårighetsgraden när du besöker detta bergspass.

Det finns också väggar där man kan öva traditionell klättring i en extraordinär miljö. Accessen till baslägret är fantastisk, där vandringsleden tar dig genom en magnifik skog.

Att ta sig dit: från Huaraz till Pashpa med taxi för 80 soles, till 3.200m vilket tar 45 minuter. Därefter tar det 3 till 4 timmar för att nå baslägret på 4.350m i Quebrada de Ishinca. Det finns en stuga vid baslägret där man kan spendera en natt billigt (21 soles), det finns vatten och en stor öppen yta där man kan slå upp sitt tält. Åsnedrivare kostar 40 plus 20 för varje åsna - 80 soles.

Nevado Ishinca
Ishinca 5530m

Led: stigningen börjar till höger om baslägret och tar dig genom en dal (utan snö) till en liten glaciärsjö. Det är svårt att se i mörker, men här finns det ett stort röse där stigen delar sig. Vi tog leden till vänster som till en början var ganska otydlig men som tar dig mycket mer direkt till glaciären, och därefter direkt till toppen i mer vertikal, men inte svår terräng. Den högra leden går till toppen på den motsatta sidan, passerar nedanför Ranrapalka och är mycket längre – denna väg är ett bättre val för nedstigningen.

Tid: 5-7 timmar, bestigning.

Svårighetsgrad: Peu Difficile

Tocllarraju 6.032m

Tocllarajú
Led: den första dagen lämnade vi stugan i baslägret och tog av till vänster sida av moränen tills vi nådde den vertikala stigen som under oändligt sicksackande leder upp till Campo Morrena (5.100m) där vi slog upp tältet. Det finns snö för smältning. 2,5-3 timmar.

Passagen efter den 90º isklättringen på Tocllarajú
Andra dagen: vi lämnade Campo Morrena och passerade glaciärsprickorna för att komma till en liten vägg, sedan över en stor spricka med hjälp av en trästege och vidare till kammen. 3 meter av 90º isklättring och sedan en vertikal kam. Sedan bara ett par väggar till toppen - 65º sektioner och en slutlig 120 meters vägg på 70º.

Nedstigningen bestod av flera firningar för att komma ner för snömurarna och sista rappeln var 50m nedför isväggen och ned från kammen.

Material: ta med en isskruv och 3 till 4 snöpinnar snow stake.

Faror: Främst de starka vindarna som alltid slår mot bergskammen och som har blåst ner flera bergsklättrare, och även de många sprickorna i den första delen av glaciären.

Tid:8 till 14 timmar

QUEBRADA SANTA CRUZ

Alpamayo 5.947m

År 1966 valdes det till världens vackraste berg. På quechua betyder Alpamayo ungefär "grumlig flod". Alpamayo är mycket populärt bland bergsklättrare, på grund av dess skönhet och hög höjd.

Alpamayo
Att ta sig dit: Ta en taxi till Cachapampa för 90 soles. Det tar 1 timme.

Access: Från Cachapampa, 2.980m, vandra igenom dalen Quebrada Santa Cruz. Accessen tar normalt 3 dagar.

Klättring uppför Alpamayo
Klätterled: "Directa francesa" eller "Ferrari" 400 meter D+ 60º-70º. Namnet på leden är beroende på vilken ledbeskrivning eller karta du använder. Detta är den mest populära rutten och består av en lång snöramp som har is på toppen. Säkringspunkterna är huvudsakligen utrustad med stavar och abalakovs. Du kan behöva ta med eget material, utifall att. 5 till 8 isskruvar och 3 snow stakes. 8 till 12 timmar för bestigning och nedstigning.

Eric Riba på väg upp mot Camp 1

Sista replängden på Alpamayo
Försiktighetsåtgärder: se upp för nedrasande isfragment om det befinner sig klättrare ovanför dig. Toppen är mycket smal och ibland bildas “snösvampar” och dessa kan brytas sönder genom en klättrares vikt. Fråga i Huaraz om toppen nyligen har bestigits och om omständigheterna på berget.

Artesonraju 6.025m

Detta är ett av de vackraste bergen i Peru och är bilden som Paramount Pictures använder till sin logo.

Artesonraju
De populäraste lederna hittar du på södra bergskammen (TD+) och de normala lederna (sydost och norr) (D).

Den södra är en perfekt sluttning som fångar replagens uppmärksamhet och har upp till 70º lutning. Snön, som i allmänhet är ganska lös, har orsakat dödsfall, särskilt vid nedstigningen.

Att ta sig dit: beroende på vilken led du väljer, kommer du att ta dig via Santa Cruz eller Laguna Paron. I år är villkoren särskilt dåliga på detta sida och har krävt ett antal liv.

QUEBRADA QUILLQAYWANK’A

Churup 5.493m

Vid berget Churup ligger en av de vackraste glaciärsjöarna i hela Cordillera; Laguna Churup. Berget syns klart och tydligt från hela Huaraz. Den nedre delen av berget har en klipp- och isvägg och kräver mixklättring och som leder till snöstigningar. 2-3 dagar.

Klippa upp till toppen på Churup
Access: gå runt på höger sida av glaciärsjön till basen på väggen.

Klättring: vid väggen, utgå till höger om korridoren, 2 replängder på klippa -6a, sedan en 80º mixklättring. Svårighetsgrad: D.

HATUN MACHAY
Detta berg ligger i Cordillera Negra. Det är helt enkelt en magisk plats, inte bara för klättring, utan för att helt enkelt bara befinna sig där. Kan verkligen rekommenderas för dem som gillar promenader eller vandring, och det är fullt av konstiga dinosaurie liknande skuggor projicerade på granit, skulpterad av vinden och regnet. Området har 500 tunnland stenar, pelare, grottor, block, överhäng, slabs, sprickor ... perfekt för bouldering och sportklättring.

Ledbeskrivningar kan man hitta på internet och i stugan kan man också få en hel del information och råd om var man kan klättra. Svårighetsgraden varierar från IV till 8: e klass upp till 90 meter, men de flesta lederna är från 20 till 30 meter.

Solnedgång över Hatun Machay
Ledbeskrivningar kan man hitta på internet och i stugan kan man också få en hel del information och råd om var man kan klättra. Svårighetsgraden varierar från IV till 8: e klass upp till 90 meter, men de flesta lederna är från 20 till 30 meter.

Karina klättrar en 6c led i området Dedos Negros
Ett bra område för acklimatisering (4.200m) eller för att komma bort från kylan i Cordillera Blanca.

Att ta sig dit: Taxi för 150 soles, 2 timmar. När du väljer taxi, försäkra dej om att chaufförerna vet vägen dit – om de har några tvivel, kommer de förmodligen att köra vilse. Det bästa är att prata med Luly på hennes resebyrå ANDEAN KINGDOM, som organiserar gruppresor för 30 soles tur och retur.

Övernattning: stugan har plats för 50 personer och kostar 30 soles per natt. Det finns ett kök med köksredskap, kastruller och stekpannor, vatten, spisar och filtar och plats där du kan din mat. Campingen kostar 20 soles och om du väljer att inte sova över, kostar en dags klättring 5 soles. Platsen är privat och förvaltas av stugan, men hör till samhället i området dit en del av intäkterna går.

INKAWAKANKA
Inkawakanka är det billiga alternativet till Hatum Machay, för att spendera lite tid för bouldering. Detta område ger möjlighet att bulta så många leder som du kan tänka dig, och mer därtill. Det är ett nytt område och för närvarande finns det cirka tre områden för sportklättring och cirka 40 för ren bouldering.

Inkawakanka
Detta område har främst blivit bultat tack vare bidrag till de lokala klättrarna från utländska besökare, eftersom materialet för att bulta en led är extremt dyr i Peru. Det är en utmärkt plats att tillbringa ett par dagar efter att ha besökt Hatun Machay, och klipporna är precis så bra som där, då det hör till Cordillera Negra med samma vulkanisk bergart.

Älvaro Lafuente klättrar en led grad 8 i Inkawakanka
Att ta sig dit: Den närmaste byn är Conococha, där man kan lagra upp proviant. Från Huaraz, följ vägen några kilometer tills den svänger snävt till höger och här ser man granitväggarna. I Quechuandes kommer de att kunna ge information och berätta hur man kommer dit.

Övernattning: från vägen, gå mot stenblocken och inom ett par minuter, kommer du att kunna sätta upp ett basläger. Det finns inget vatten. Respektera miljön, området är privat egendom.

LOS OLIVOS

Detta område är perfekt för klättring och bouldering och ligger inom gångavstånd från Huaraz centrum. För att komma dit med taxi, be bara om "Tercera curva de Los Olivos". Taxin kommer att släppa av dig vid väggarna till vänster, gå sedan ner till floden och väggarna. Området är indelat i 10 till 30 meter sportklättringsleder och graden varierar från IV till 8. Området för bouldering ligger vid floden. Om du tar dig upp till toppen av sportklätterlederna, finns en 150 meter 6b + eller 6c boulder travers med fantastisk utsikt över Huaraz.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom