Vi har testat topptursskidorna Ultimate 78, Atomic; snabba, lätta och mångsidiga för all sorts terräng - barrabes.com
Currency


BLOG | TEST | 22 February 2016

Vi har testat topptursskidorna Ultimate 78, Atomic; snabba, lätta och mångsidiga för all sorts terräng

Atomic presenterar den lätta och mångsidiga skidan Ultimate 78, en kombination av mindre specifik geometri och större mångsidighet, jämfört med den populära tävlingsskidan Ultimate 65. Både Ultimate 78 och Ultimate 65 utvecklades av Atomic i samarbete med Kilian Jornet, men när det gäller den förstnämnda har man fokuserat på att designa en modell som passar för äventyr i bergen och som är stabila även nedför.

De är till största del gjorda i kolfiber, vilket har lett till att de ”svarar väl” utan att kompromissa på vikten. Skidorna väger bara ett kg för längden 170, vilka är de skidor som vi testat.

Vi monterar på ett par ”Dynafit TLT Speed Turn”-bindningar, som tack vare sin låga vikt passar utmärkt till dessa skidor. Skidorna har genomgått många tester på allt från lössnö till skare, från lätta lutningar till tekniska korridorer.

Efter några månaders tester konstaterar vi att man inte enbart kan åka långt, och högt, upp i bergen med dessa skidor utan även fort och med liten ansträngning. Det märks att skidorna är tänkta för tävling och lever verkligen upp till sitt namn.

Ultra 78 känns extremt lätta jämfört med andra skidor i samma storlek, utan att för den skull kännas så bräckliga som många andra ultralätta skidor på marknaden med kolfiberkonstruktion. Känslan av att skidorna känns ”klena” leder till att många skidåkare väljer bort dem som alternativ då de anser att de är alltför tekniska och inte tillräckligt mångsidiga.

UTFÖR
Skidor i denna viktklass brukar generellt vara väldigt styva och kännas ihåliga. Detta ger en speciell känsla mot snön, som inte är särskilt bekväm, då de inte anpassar sig väl till terrängen. Däremot är de skidor som lätt reagerar på minsta rörelse.

Ultimate 78 är utan tvekan bekväma utför och anpassar sig väl till terrängen tack vare att de inte är extremt styva och har en medium flex. Därför får vi en skön känsla av säker åkning, vilket är en ovanlig känsla hos skidor som är såpass lätta.

Flexibiliteten och den lätta vikten, tillsammans med en diskret men märkbar rocker på nosen, gör att även skidor med 78 mm midja är lättmanövrerade i djupsnö och tät skog. Något som vi kunde konstatera när vi provade dem i pudersnö på de trädklädda sluttningarna som leder ner till Balneario de Panticosa.

Att de är lätta att manövrera går inte ut över dess funktioner i andra typer av snö, som du kan se på videon nedan. Videon filmades i slutet av förra våren när vi åkte nedför den södra korridoren vid Picos del Infierno:Skidorna fungerar väl för att carvingsvänga väl tack vare skidans vridstyvhet. Trots att de är lätta och medelflexibla så är det inga problem att använda dem vid snabba åk utför, de är lättåkta på alla underlag och sluttningar. En viktig punkt är att på medel-hård snö så flexar de inte alltför mycket.

VID STIGNING
Det första som bör framhävas är dess låga vikt, något som vi direkt lägger märke till när vi spänner på oss skidorna. Konstruktionens starka vridstyvhet gör att skidorna fungerar väl i sluttningar med medellutning, även i hård snö. Nosens rocker gör att det är enkelt att göra spår även när snön är djup.

Till vänster ses mer tekniska stighudar med en glidzon, anpassade till skidan. Till höger ses skidorna försedda med standard stighud.

Infästningssystem i tävlingsstil på Atomic Ultimate 78.
Skidornas nos hjälper de modellanpassade stighudarna: Rocker Skin Ultimate 78, att fästa på ett bra sätt. Denna stighud har ett bra glid tack vare att den är tillverkad i 100% Mohair och har en specialdesign där nosen har ett plastlager istället för mohair. Den är designad på detta sätt då stighuden inte fäster i nosen, tack vare rockerns böjning och förutom att öka glidet i djup snö så minskar den stighudens totala vikt och absorberar inte heller vatten. De har ett utmärkt glid även om vi upptäckte att att det kom in snö emellan plastlagret och skidan. Att snö hamnar mellan skidan och stighuden är däremot något som sker hos i princip alla stighudar som vi testat.Ultimate 78 har en fåra i nosen som möjliggör användandet av stighudar med tävlingsfästen. Det som är karakteristiskt för tävlingshudar är att de enkelt kan fästas och tas bort. Som du kan se så har vi testat skidorna med specialdesignad stighud på den ena skidan och en vanlig stighud på den andra. Den sistnämnda stighuden har sämre glid och är mindre effektiv men fungerar utmärkt på skidorna.

SAMMANFATTNING
Tack vare sin mångsidighet och sin höga prestanda så finns det två sorters användare som främst kan vara intresserade av Ultimate 78:

-De som letar efter ett par effektiva skidor, jämfört med ”traditionella” modeller, för snabb åkning på hela fjället utan att förlora säkerhet, stabilitet, känsla eller god anpassningen till underlaget utför.

-De som då och då tycker om att medverka på tävlingar men inte vill ha ett rent racing-set på grund av de konsekvenser som ett sådant kan innebära.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom