Stegjärnen Shark och isyxan Riot, från Edelrid - barrabes.com
Currency


BLOG | TEST | 07 March 2016

Stegjärnen Shark och isyxan Riot, från Edelrid

Stegjärnen Shark och isyxan Riot, från Edelrid

STEGJÄRNEN SHARK, EDELRID
Det handlar om ett par stegjärn som är anpassade till vinterbestigningar, toppturer och alpinism. De kan sammanfattas med ett enda ord: mångsidiga. Inte enbart för de tre bindningssystemen (remmar, halvautomatiskt och automatisk), som möjliggör att de kan användas på i princip vilken känga eller vandringssko som helst, utan även tack vare att de främre näbbliknande taggarna fungerar bättre än vad vi först trott.

Avsikten med denna konstruktion är att få ett stegjärn som kombinerar funktioner och därmed kan användas både vid vandringar på snösluttningar och vid teknisk isklättring. Risken med en sådan ambition är att stegjärnen inte fungerar väl till ingetdera av de tilltänkta användningsområdena.

Vi befarade att de antingen skulle fungera som stegjärn med platta taggar, som har en förmåga att lossna när man fäster dem i vertikal is och sänker hälen, eller stegjärn med horisontella taggar vars prestanda inte är den bästa på snösluttningar.

Vi blev positivt överraskade över hur bra de fungerar i nästan all typ av terräng. Det gick mycket bra att vandra med dem i plan- och halvsluttande snö. Vid brantare lutningar, upp till 60º, har de ett utmärkt grepp och överraskande nog gör de främre tredimensionella taggarna att Shark fungerar korrekt även när man tvingas sänka hälen vid isklättring.

Problemen uppstår vid mixad klättring, då det kan vara svårt att få grepp på berget och i sprickor med denna typ av bredare taggar. Stegjärnen fungerar bra på is, men vid mer teknisk klättring är ett par mer specialiserade stegjärn att föredra.

Det är viktigt att vara medveten om att taggarna inte är utbytbara. På grund av sin speciella form är svårare att vässa än normala taggar, men med lite tålamod har vi lyckats vässa dem utan problem.


ISYXAN RIOT, EDELRID
Isyxan Riot från Edelrid är en mångsidig produkt som kan klassificeras som en en isyxa anpassad för alpin- och isklättring. Enligt Edelrid är det en isyxa anpassad för avancerad alpinism, vars design och huggförmåga gör att den passar utmärkt vid isklättring.

HUR DE FUNGERAR I PRAKTIKEN
Isyxorna fungerar mycket bra i teknisk terräng och på isfall, men de är inte anpassade för mer extrema leder och inte heller modern mixklättring. Ett bra val för de som föredrar att klättra tekniska iskorridorer och is, men som samtidigt behöver en yxa som fungerar i alpin terräng, vid accesser och på snökammar. Den löstagbara piggen gör att de är utmärkta för alpinism.

Det är en multifunktionell, slitstark och bekväm isyxa som utmärker sig för sin höga kvalitet både gällande design och konstruktion. De är en god konkurrent på marknaden bland de mångsidiga isyxorna.Crampones Shark

Köp nu

Piolet Riot

Köp nu

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom