Att välja kängor för högfjälls- och alpin terräng - barrabes.com
Currency


BLOG | TIPS | 21 March 2016

Att välja kängor för högfjälls- och alpin terräng

Kängorna är en av de viktigaste detaljerna i utrustningen för vandraren och alpinisten. Här förklarar vi hur de olika modellerna fungerar och vi hjälper dig i ditt val av alpinkänga.

Kängor för alpin terräng
Tekniska alpinkängor måste uppfylla tre grundläggande krav: prestanda, skydd och säkerhet. Bekvämligheten är en fjärde faktor som har ett avgörande inflytande vad gäller denna typ av känga, som brukar vara styva eller halvstyva.

Bekvämligheten är viktig, inte enbart för att vi tillåts njuta av bestigningen, utan det är även en fråga om säkerhet. En känga som skaver och ger upphov till blåsor skapar osäkerhet och ökar risken för olyckor.

Men vi bör inte blanda ihop den komfort som hör samman med valet av en lämplig produkt, med bekvämlighet i allmänhet. Vi är t.ex. mer bekväma i ett par sportskor än i ett par kängor, eller i ett par mjuka kängor än i ett par hårda. Varje aktivitet kräver sin typ av känga.

Bekvämligheten är viktig när vi väl valt vilken typ av känga som vi behöver. Om jag är i behov av en styv känga väljer jag den bekvämaste modellen med nödvändig prestanda, men jag tummar inte på säkerheten och väljer ett par sportskor bara för att de är bekvämare.

Detta är mycket viktigt att betona i en tid när, inflytandet av snabba klättringar och åsikter från professionella alpinister, kan skapa en missvisande tolkning av bekvämlighet på bekostnad av säkerhet. Säkerheten måste alltid vara den avgörande faktorn när vi väljer känga, oavsett vilket val vi gör.

STYVA ELLER HALVSTYVA KÄNGOR?

Halvstyva kängor
Halvstyva kängor passar bäst för vår-, sommar- och höstsäsongen. De är utmärkta och är de mest använda modellerna för normala bestigningar under dessa säsonger. Den halvstyva sulan är böjlig, men den är betydligt hårdare än hos en normal vandringskänga eller sko. De är bekväma att gå i, men ger tillräckligt stöd vid svårare passager så som klättring, bergskammar, stenrösen, snö, etc. De ger även bra stabilitet och balans när vi bär tung packning. La Sportiva Trango Cube GTX, är ett bra exempel på en halvstyv känga.

La Sportiva Trango Cube GTX, ett bra exempel på en halvstyv känga.
Vanligtvis är sulan kompatibel med stegjärn som har halvautomatiska bindningssystem och därmed är dess användningsområden begränsade till mindre tekniska bestigningar vid vinteranvändning.

Den bäst dolda hemligheten i en alpinkänga.


I sulan på en känga finns en osynlig och i stort sett okänd faktor som är fundamental för kängornas funktion: förstärkning i hålfoten som vi i detta fall kallar shank, efter det engelska ordet. Den del som gör kängan styv. Styva kängor som används inom alpinism har en helt styv och oböjbar shank som garanterar hög prestanda.

Den här delen av skon har gått igenom extrema materialförändringar de senaste tio åren. Fram tills dess var shanken gjord i stål, styv och stabil, men väldigt tung.

I de kängar som tillverkas idag är shanken tillverkad av polyuretan, glasfiber eller i de mer avancerade fallen, kolfiber. Full styvhet och minimal vikt. Detta är en av hemligheterna som har möjliggjort att kängorna kunnat minska i vikt de senaste åren, ända ner till 400g. Något som ökat säkerheten för alpinisten då användningen av kängorna inte ackumulerar lika mycket trötthet.

Den övre delen, helt styv shank (5); undersida, halvstyv shank (3-4)
Böjligheten hos shanken brukar gå från 1 (mer flexibel) till 5 (styv). De styva kängorna benämns som 5 och de halvstyva/semi-styva? 3-4. Den största böjligheten får man generellt genom att stansa ut delar av materialet i shanken.
Styva kängor
För vinterbestigningar, isklättring, korridorer och snöiga förhållanden är det nödvändigt att använda kängor med styv sula. Sulan är vanligtvis kompatibel med stegjärn som har automatiska bindningssystem och deras styvhet ger nödvändig säkerhet för alpina klättringar.

En halvstyv känga med stegjärn kan användas t.ex. vid en bestigning, men den är högst olämplig att använda vid isklättring, eller klättring i korridorer, då den i dessa fall inte ger tillräcklig stabilitet.

Vid alpin klättring måste vi ha en känga med helt styv sula.
Det största problemet med de styva kängorna är att de är obekväma vid vandring på barmark. Det måste emellertid påpekas att under de senaste åren har bekvämligheten förbättrats, framförallt tack vare utvecklingen av design, material, skaftets böjlighet etc.

Inom gruppen styva kängor, kan vi skilja mellan:

ENKEL ELLER DUBBEL KÄNGA?

Enkel känga – utan löstagbar innersko
Det är den i dagsläget mest använda kängan, anledningen till att den kallas enkel är för att den inte har en löstagbar innersko.

Dagens enkla kängor kombinerar bra skydd med liten volym och låg vikt. Denna låga vikt uppnås tack vare nya material och modern design, vilket är resultatet av många års forskning och utveckling. Med låg vikt ökar säkerheten, på grund av minskad trötthet, bekvämligheten (lästen i dagens kängor har en komfort som var otänkbar för bara några år sedan) och smidigheten (mindre volym och anpassad design).

Några av dessa modeller är riktigt varma tack vare deras inre lager av den senaste generationens material som ger en utmärkt kombination av värmande effekt och låg vikt. Under de senaste åren har det tagits fram ett flertal populära tekniska modeller med integrerad damask, några exempel är t.ex. Boreal Stetind, The North Face Verto S6K Extreme, La Sportiva Batura 2.0. Denna typ av känga kan starkt rekommenderas för vinterbruk.

Boreal Stetind, ett bra exempel på en enkel känga med integrerad damask.
Utvecklingen av den moderna alpinismen, med förbättrade kommunikationer, etc, har medfört att de flesta vinterbestigningar idag utförs under en och samma dag, från bilen och tillbaka. Därför är det naturligt att den enkla modellen av känga i sina olika varianter har tagit en stor del av marknaden. Praktiskt taget alla som isklättrar och utför mer eller mindre tekniska vinterbestigningar, klättrar korridorer, etc, använder sig av denna typ av kängor, vissa av dessa är lättare och andra varmare. Exempel på denna typ av kängor är Bestard Fitz Roy, Nepal Evo GTX, Nepal EVO GTX Woman, Boreal Kangri Bi-Flex, eller Nepal Cube GTX.

Bestard Fitz Roy.
DUBBEL KÄNGA – MED LÖSTAGBAR INNERSKO

Fram tills helt nyligen var de dubbla kängorna, med löstagbar innersko. i stort sett det enda alternativet när det gällde kängor för vinterbestigningar på nordliga breddgrader eller hög höjd. Deras fördelar vad gäller skydd mot kyla var uppenbar, men de hade en nackdel, de var klumpiga på grund av sin stora volym och tyngd. Något som var ett problem vid mer teknisk alpin klättring.

I och med intåget av den nya generationens enkla kängor blev de dubbla modellerna förvisade till användning på hög höjd, t.ex. i Anderna och Himalaya, eller till dem som behövde maximalt skydd mot kylan. Det finns dubbla expeditionskängor, men även andra dubbla kängor likt t.ex. La Sportiva Spantik eller Boreal G1 Lite, som kan användas i samma förutsättningar som en enkel alpinkänga, i de flesta väderomständigheter och tekniska situationer.

La Sportiva Spantik, med löstagbar innersko.
Vad är då de huvudsakliga fördelarna med en dubbel känga? Den mest uppenbara är skyddet mot kylan men det finns ett flertal andra fördelar. En enkel känga har svårt att torka, vilket blir uppenbart då den används under flerdagsturer. Skulle inte kängan torka ordentligt så kan fukten frysa under natten, vilket inte enbart ger upphov till obehag utan även ökar risken för förfrysning. Med en dubbel känga kan du däremot ta ur innerskorna och stoppa in dem i sovsäcken under natten. Morgonen därpå är kängorna både torra och varma.

Nya modeller av dubbla kängor, det bästa från två världar
Utvecklingen av de dubbla kängorna går också framåt, även om den har gått långsammare. Det började med kängor av typen Spantik och Baruntse från La Sportiva, som inom en traditionell form har reducerat både vikt och volym i jämförelse med tidigare modeller. Revolutionen startade på riktigt när kängorna Arc'teryx Acrux AR GTX och La Sportiva G2 SM dök upp på marknaden.

Arc'teryx Acrux AR GTX. “Trippel-känga” som har en enkel kängas vikt och volym.
De bägge är dubbla kängor med en integrerad yttre damask, varma med löstagbar innersko. Kängans design liknar dock inte en traditionell känga och vikten och volymen är i stort sett densamma, till och med mindre, än enkla kängor med integrerad damask, som t.ex. Boreal Stetind eller La Sportiva Batura 2.0 GTX.

Arc'teryx Acrux AR GTX och La Sportiva G2 SM är två väldigt olika typer av kängor, men gemensamt för de bägge är att de är utmärkta exempel på vad innovativ ny design och forskning kring nya material kan resultera i när det gäller alpina kängor.

MODERN TEKNISK KÄNGA ELLER SAMTIDA KLASSISK
Gränsen mellan dessa två typer av kängor är mycket fin, då de ingår i samma kategori: enkla kängor. Skillnaden hittar vi framförallt i dess böjlighet och skydd för vristen.

Teknisk alpin klättring, i moderna svårighetsgrader, kräver att kängan tillåter rörelser som i vissa fall påminner om de som utförs vid sportklättring. Därför finns det en typ av hård känga, vars vrist är tunn och flexibel med band för ökad stabilitet, som är väl anpassad för mixad klättring, isklättring, teknisk alpin klättring, etc. Några exempel på kängor av denna typ är: Boreal Kangri Bi-Flex, Scarpa Mont Blanc Pro GTX. Läs mer om Scarpa Mont Blanc Pro GTX i detta test.

Scarpa Mont Blanc Pro GTX
Det bör först och främst klargöras att vilken som helst av de nutida modellerna av kängor, t.ex. Bestard Fitz Roy eller La Sportiva Nepal Evo GTX, har en bättre flexibilitet i fotleden än de modeller som var jämförbara för några år sedan. I och med detta är de också betydligt bekvämare att använda. Trots kängornas flexibilitet, så ger de bra stöd för fotleden och en medelgod klättrare kan känna sig både stabil och kontrollerad vid mer komplicerade passager, såsom vid branta sluttningar och snö.

Juan Corcuera testar Scarpa Mont Blanc Pro. Här ser vi exempel på vriströrelser som det flexibla skaftet tillåter.
Som tidigare nämnts så är de mer tekniska kängorna med flexibelt skaft mycket bekväma. Den som ännu inte haft chansen att prova dem kommer att bli förvånad, då man bokstavligen kan använda dem nästan som en känga med böjbar sula.

Den negativa sidan som dessa kängor har är uppenbar: den medelgoda alpinisten får trots ett relativt gott stöd mindre stabilitet för ankeln vid mer komplexa passager och i snö. En medelbrant sluttning är ett bra exempel på en situation där kängorna inte triumferar. Designen med stödjande band hjälper till men även om de hjälper mer än vad man kan tro, så är inte stabiliteten i sidled densamma som hos en känga med ett styvare skaft.

Var och en måste ta sitt eget beslut: det finns medelgoda alpinister med bra teknik som väljer dessa kängor för deras bekvämlighet och mer tekniska, och bättre förberedda alpinister, som använder dem för det som de är anpassade till, på sina klätterleder. Oavsett vad man än väljer så måste säkerhet gå före bekvämlighet och framförallt ska man komma ihåg att en modern klassisk känga erbjuder en komfort och anpassning till foten som, för några år sedan, var otänkbar för en likvärdig styv känga.

STEGJÄRNSKOMPATIBILITET – AUTOMATISK ELLER HALVAAUTOMATISK
I de flesta fall så avgörs valet av känga av hur dess sula fungerar vid stegjärnsanvändning. De allra flesta styva kängorna är anpassade till stegjärn med automatiska bindningssystem och de halvstyva är anpassade till halvautomatiska system, förutom vissa som kräver stegjärn med remmar. Undantagen från denna regel är mycket få.

Övre bilden: halvstyv känga anpassad till stegjärn med halvautomatiska bindningssystem. Nedre bild: styv känga anpassad till automatiskt bindningssystem.
Det korrekta sättet att välja utrustning utgår från vilken känga vi behöver. Utifrån modell av känga kan vi sedan välja den typ av stegjärn som passar just vår modell. Det finns stegjärn som t.ex. Edelrids Shark där ett och samma stegjärn har tre olika bindningssystem: remmar, halvautomatisk och automatisk. Kika gärna på videotestet av dem.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom