Matik. Den nya säkringsbromsen från Camp - barrabes.com
Currency


BLOG | TEST | 15 December 2015

Matik. Den nya säkringsbromsen från Camp

Den nya Matik säkringsbromsen från Camp, utgör en del av en exklusiv grupp av säkringsbromsar med automatiskt spärrsystem för både förste- och andreman. Den är speciellt utformad för sportklättring.Stödbromsförmågan hos Matik befriar inte säkraren från nödvändigheten att följa de grundläggande principerna för säkring och firning. Det är viktigt att vara uppmärksam på klättrarens väg och alltid behålla kontrollen över bromsänden.

 • Kropp: Varmsmidd aluminium, precisionsgjuten rostfritt stål.
 • Användning: Single dynamic ropes
 • Användningsområde: 8.6-10.2mm
 • Optimala intervallet: 8.6-9.6mm
 • Vikt: 270 g

FÖRSTA INTRYCKET
När du första gången håller i Matik, utmärker den sig för sin robusthet och konstruktion även om den, med sina 270g, är tyngre än andra jämförbara bromsar, såsom Grigri 2 (185g). I princip är detta ett handikapp, men med tanke på att dess huvudsakliga användning är för sportklättring och inte trad- eller alpin klättring, är dessa extra 100g av mindre betydelse för de flesta, särskilt om man betänker några av dess fördelar, såsom att Matik knappt genererar någon värme under intensiv användning.

STARKA SIDOR
De tre huvudsakliga starka punkterna är följande:

 • Att fästa karbinen: Matik har endast ett hål, och karbinen kan endast fästas om Matik är helt stängd. Detta innebär att det är omöjligt att göra ett misstag när du fäster den på din sele eller standplats (i fråga om andreman). Det eliminerar därför olyckor som orsakats av dessa typer av fel.
 • Anti-panik-systemet: när du firar ned ner klättraren och öppnar det övre handtaget för långt - som skulle orsaka en okontrollerad nedfirning med någon annan typ av repbroms – blockeras Matik automatiskt. Så om säkraren får panik under nedfirning och helt öppnar handtaget, tar Matik över och blockerar repet, och undviker därmed en olycka. Det är helt enkelt ett fantastisk säkerhetssystem.

  Vid nedfirning på hög friktion vägar, kan det hända att systemet inte öppnar sig tillräckligt. I det fallet, och endast om du är en erfaren klättrare, kan då den nedre hävarmen aktiveras direkt.
 • Dynamisk: innan repbromsen blockerar repet helt, finns en marginal med en liten mängd repglidning tack vare ett särskilt kamsystem som absorberar fallet och minskar kraften, vilket ökar säkerheten både för klättrare och säkrare, som båda får ta emot mindre kraft. Detta innebär också repet och ankarna lider mindre skada.

  Detta uppnås av att kammen roterar och riktar upp sig med linan innan den är helt fast. Under denna lilla rotation bromsas repet successivt.

  Matic är exceptionell dynamisk och det finns en större kontaktyta mellan kammen och repet, vilket förhindrar slitage på repet.

UTMATNING AV REP
Till en början måste du ta dig tid att bekanta dig med detta nya system, men när du väl vant dig, är det enkelt och lätt att använda och känns naturligt, smidigt och ergonomiskt. Vi anser att utmatning av rep med handen på bromsänden – genom att använda standard eller snabb-alternativen som anges av varumärket - är enklare än med andra säkringsbromsar på marknaden.

Extremt viktigt: Med detta, och alla andra säkringsbromsar, håll alltid, vi upprepar, håll alltid handen på bromsänden.

TOPPREP
Den här säkringsbromsen kan även användas för topprepsklättring. Camp rekommenderar ett annat system för matning av rep, som vi testade i videon och som undviker problem som orsakas av större reptryck på bromsen. Det fungerar perfekt.

Och naturligtvis, även om det är främst för sportklättring, så kan Matik också användas för att säkra andreman.

SLUTSATS
Matik, är utan tvekan en mycket intressant nyhet med många förbättringar vad gäller säkerhet, vilket alltid är något välkommet. Bortsett från det självblockerande systemet med dubbelledat handtag för nedfirning, är kanske den största nyheten ändå den dynamiska bromsningen. Detta minskar islagskraften, dvs. det inte bara gör enheten säkrare utan minskar också påfrestningen på klättrare, broms, ankare och rep, vilket medför att de håller längre och det minskar risken för skador.

Men vi måste säga att, med rep över 9,6 mm (övre gränsen för dess optimala intervall), löper inte linan lika smidigt genom bromsen. Av detta skäl, enligt vår mening, är det en exceptionell repbroms för moderna rep med liten diameter för användning främst av kvalificerade klättrare på sicksack klätterleder.

På grund av dess fördelar i förhållande till sina konkurrenter, rekommenderar vi den särskilt för mycket kvalificerade klättrare, på väggar med stora överhäng och som vanligtvis använder tunna enkelrep. De som ofta drabbas av otaliga långa fall när man testar en ny led kommer ha stor nytta av dynamiken i den här bromsen, och det kommer också att minska risken för olyckor orsakade av stötkraften.

Men även om enheten kan användas på rep upp till 10.2mm, ju närmare du kommer denna diameter, desto större blir friktionen på repet, vilket innebär att det är svårare att mata ut rep i jämförelse med andra liknande repbromsar. Av den anledningen anser vi att det är ett mycket bra val, med uppenbara förbättringar och fördelar i jämförelse med andra produkter på marknaden, som verkligen kan rekommenderas för linor upp till 9.6mm och vi skulle till och med säga att den är bättre än sina konkurrenter. Men den har ett handikapp: Den fungerar inte lika bra för rep med större diameter.

Matik by Camp

Köp nu

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom