Icebreakers underställ i 100% merinoull - barrabes.com
Currency


BLOG | TEST | 20 April 2016

Icebreakers underställ i 100% merinoull

Våra utrustningsexperter testar Icebreakers baslagerplagg i merinoull för att se hur de står sig mot syntetmaterial.

ICEBREAKER – MERINOPIONJÄR
De flesta friluftsmänniskor känner nu för tiden till det Nya Zeeländska märket Icebreaker och att de blivit banbrytande inom användningen av merinoull i högkvalitativa baslagerplagg för friluftssporter och vardagsbruk. Sedan starten 1994 har de framgångsrikt tagit fram ett brett utbud av plagg i merinoull, från handskar och mössor till jackor. Men där Icebreaker verkligen utmärker sig är med sin kollektion av underställ, som de marknadsför som ett högkvalitativt naturligt alternativ till de populära syntetmaterialen.

VAD ÄR MERINOULL?
Merino är en av världens äldsta fårraser. De skiljer sig från vanliga får som strövar omkring på låglandet, i och med att de kan överleva i extrema väderförhållanden. Merinofårets ursprung är omtvistad men de har för närvarande sitt hem i den svårtillgängliga bergskedjan Sydalperna på Nya Zeeland, med heta somrar och iskalla vintrar. Merinon håller sig sval under somrarna, trots att temperaturerna kan nå upp till 35 °C, tack vare sin tunna, lätta och ventilerande ull. Under vintern växer ett extra lager ull till sig, utanpå deras baslager, som skydd mot temperaturerna som faller ner mot -20 °C. Naturen har erbjudit merinofåren en anpassningsbar ull, som Icebreaker sedan har utvecklat till ett lättviktssystem för åretruntplagg, som är ideala för friluftsmänniskor.

MERINOULLENS EGENKAPER
Struktur på fibrerna
Merinoullen är uppbyggd av det naturliga proteinet keratin, som skyddar cellerna från skador och även är ett nyckelmaterial vid bildandet av det yttre hudlagret. Fibrerna hos merinoullen är normalt mellan 17-19 mikrometer, hälften så tunna som standardull. Då merinofibrerna är mycket tunnare och mindre än fiber från standardull, så böjer de sig vid kontakten med huden och ger bättre komfort.

Jämförelse i diameter: polyesterfiber, merinoull och traditionell ull.
Fuktreglering
Merinoull kombinerar sin naturliga andningsförmåga med kapaciteten att absorbera fukt så att du effektivt kan hålla dig torr. Dock är den inte lika ventilerande och snabbtorkande som syntetiska material men den torkar relativt snabbt för att vara ett naturmaterial (mycket snabbare än t.ex. bomull). Till skillnad från syntetmaterial så kan den absorbera fukt upp till 30% av sin egen vikt innan fukten börjar märkas. Detta innebär att du inte kommer att lida av den kladdiga känsla som uppstår hos syntetmaterial när deras torkkapacitet har överskridits.

Temperaturreglering
Merinoullen fungerar närmast som en termostat, vilket betyder att du håller dig bekväm i ett brett spektrum av temperaturer. I kallt väder isolerar merinoullen väl mot kylan. Fibrerna skapar miljontals små luftfickor i tyget som låser in kroppsvärme, vilket hjälper dig att hålla värmen. Samtidigt, vid höga temperaturer eller fysiska aktiviteter, blir du inte överhettad eller fuktig, som med traditionell ull eller syntetmaterial. Merinoullen är ett ventilerande material som transporterar bort svetten så den kan avdunsta och du håller dig sval.

Resistent mot dålig lukt
Om du någon gång har använt underställ i syntetmaterial tillverkade i polyester eller Lycra, så vet du säkert att de kan lukta illa redan efter ett par timmars fysisk aktivitet. Som friluftsentusiast är det mycket möjligt att du hamnar i situationer där du behöver bära samma kläder under en längre tid och illaluktande kläder kan då leda till en pinsam situation när du befinner dig tillsammans med andra.

Lyckligtvis har Icebreakers merinoull, då det är ett naturligt animaliskt material, antimikrobiella egenskaper som hämmar tillväxten av bakterier. Ullen motverkar lukter naturligt och kan bäras i flera dagar, till och med veckor, utan att tvättas, något som inte är möjligt när det gäller syntetmaterial. Detta märks även på lång sikt eftersom bakterier successivt bildas i syntetmaterial och sedan inte försvinner ur plagget, oavsett hur många gånger du tvättar dem. Detta är dock inte fallet med plagg i merinoull. De är mer motståndskraftiga mot bakterier och har längre hållbarhet.

ICEBREAKERS BASLAGERPLAGG
Nu när vi vet mer om merinoullens uppbyggnad och hur den fungerar, så är det dags att testa dess prestanda i fält. Vår materialexpert Timothée, från bloggen Peignée Verticale, testade Icebreakers baslagertröja Oasis LS Half Zip 200 och tightsen Oasis Leggings 200 under en rad olika aktiviteter så som toppturer, mountainbike, skidåkning och trailrunning.ICEBREAKER OASIS LS HALF ZIP 200, HERR

Timothée testade herrmodellen av den långärmade underställströjan Oasis Icebreaker med kort dragkedja och upptäckte ett antal positiva egenskaper hos denna. Redan från början uppskattade han dess mångsidighet. Tröjan är ideal som ventilerande baslagerplagg vid fysiska friluftsaktiviteter, så som mountainbike, trailrunning, vandring och vintersporter, men den kan också bäras som ett fristående vardagsplagg om vädret tillåter. Den är mjuk, bekväm och varm. Den andas, dragkedjan fungerar som hjälp för att kontrollera temperaturen och dessutom anpassar sig passformen specifikt till din kroppstyp.

Efter att ha testat den under ett antal timmar var merinoullens antimikrobiella egenskaper verkligen märkbara. Till skillnad från en tröja i Lycra, luktade Icebreaker-tröjan inte illa. Den kan också tvättas i maskin, vilket är väldigt praktiskt.

Icebreaker Oasis LS Half Zip 200 - Finns att köpa HÄR

ICEBREAKER OASIS LEGGINGS 200, HERR

Det andra baslagerplagget som Timothée har testat är herrmodellen av tightsen Oasis 200. Precis som vid testet av tröjan så var deras mångsidighet uppenbar redan från start. Förutom att användas under friluftsaktiviteter så fungerar de även utmärkt när du vilar dig i raststugan. Han använde dem som ett fristående plagg för att hålla sig torr och varm i efter en lång dags skidtur, och även för att sova i. Han märkte även att de som sovplagg inte bara var varma, utan även bekväma och att de inte kliade som traditionell ull gör.

Icebreaker Oasis Leggings 200 - Finns att köpa HÄR

SLUTSATS
Efter rigorösa tester, i ett flertal olika sporter och aktiviteter, kan Timothée dra slutsatsen att Icebreakers merinoplagg är hans favoriter när det gäller tekniska underställ. De är värda sitt pris, även om de är något dyrare än andra märken och typer av material, på grund av sin prestanda även under extrema väderförhållanden. Perfekta vid intensiva fysiska aktiviteter såsom toppturer, klättring, vandring och trailrunning. Icebreaker har arbetat intensivt under åren för att förbättra sina produkter, vilket har lett till att dessa underställ kliar mindre och reglerar både värme och fukt bättre än tidigare. Dessutom gör det naturligt antibakteriella materialet dem motståndskraftiga mot lukt och ger dem ökad hållbarhet, vilket uppväger det högre priset.

Se hela vårt sortiment av Icebreaker-produkter online – Icebreaker butik

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom