Första vinterbestigningen av Wetterbockwand, 8c, 10 replängder - barrabes.com
Currency


BLOG | NYHETER | 21 April 2016

Första vinterbestigningen av Wetterbockwand, 8c, 10 replängder

Fabian Buhl soloklättrar Wetterbockwand i de österrikiska alperna.

Fabian Buhl, under hans soloklättring av Wetterbockwand
Den 17-19 mars lyckades den tyske klättraren Fabian Buhl göra den första solobestigningen på vintertid av den alpina leden Wetterbockwand på 10 replängder. Leden klättrades första gången av Alex Huber 2013 och graderades då till 8c.

Tysken är sedan tidigare känd för sina bouldermeriter, med avklarade problem upp till 8C. Han gick dock över till repklättring, framförallt alpinklättring, efter att ha brutit fotlederna vid ett fall från ett högt stenblock. Då han redan har upprepat leder så som Silbergeir (8c) och Nirwana (8c+) bestämde han sig slutligen för att genomföra denna vinterklättring.

Väggen, vid mitten av muren
Han fick hjälp med logistiken av ingen mindre än självaste Alex Huber och Lukas Binder. Den 17-19 mars kunde han till slut klättra leden. Han avslutade varje dagsetapp med att fira ned sig i de fasta repen som han placerade på väggen allt eftersom han klättrade, och övernattade vid foten av väggen. Han lyckades inte redpointa den, då han inte kunde klättra leden under ett enda försök, men han lyckades ändå öppna varje replängd för sig.

Övernattningsplats vid foten av väggen
”Den 21 mars slutade vintern och precis före, den 17-19 mars, hade jag turen på min sida och fick äntligen den lucka av bra väder som jag längtat efter. Jag hade lagt ner mycket tid och gjort många uppoffringar för att kunna förbereda detta vinterprojekt. Det var en ny utmaning för mig som inledningsvis verkade omöjlig.” Detta enligt Buhl själv, som även bekräftar att till och med Huber tvivlade på att leden skulle kunna klättras på vintern då sprickorna skulle vara igenfrusna. Trots denna skepticism stöttade han Buhl från första stund.

Fabians händer efter att ha klättrat leden.
”Tillsammans med Huber och Lukas började jag undersöka anmarschen och transportera utrustning till foten av väggen. Det är inte bara klättringen som är svår, utan den branta och snötäckta anmarschen på 4 timmar går genom ett område med stor lavinfara. Till största del så går det att ta sig fram på skidor, men de sista vertikala 350 metrarna är en korridor med en spännande blandning av klättring och djupsnö.”

Mot väggen.
”Vid klättring på den här typen av kalksten är det svårt att hitta platser att vila på eller aidklättra, därför är egentligen det enda alternativet friklättring. Jag gick upp kl 04.30 när det var som kallast och klättrade till solen gick ner. Jag var 100% koncentrerad på uppgiften och kände mig trygg. Jag ifrågasatte aldrig mina beslut och jag kände mig inte trött. Det var först när jag var på säker mark, på vägen tillbaka till bilen, som adrenalinet släppte sitt grepp och utmattningen kom över mig.

Jag trodde aldrig att jag skulle behöva nå så djupt för att kunna nå toppen på denna fantastiska vinterled. Jag känner mig otroligt glad att jag klarade det och att jag återvänt helskinnad.

Jag vill tacka Adidas Outdoor, Petzl, La Sportiva, SKINourishment och Totem Cams för deras ovillkorliga stöd.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom