Arc'teryx Bora 2 Mid. Det kanadensiska märket tar sig in vandringskängornas värld - barrabes.com
Currency


BLOG | TEST | 15 December 2015

Arc'teryx Bora 2 Mid. Det kanadensiska märket tar sig in vandringskängornas värld

Den här säsongen har det berömda kanadensiska varumärket Arc'teryx, lanserat sin första kollektion av vandringsskor och kängor, och som vi kunde förvänta oss, har de tagit fram några revolutionerande modeller.


Vi har testat Bora Mid2 vandrings- och trekkingkänga och Acrux vandringssko. Båda har en innovativ innersko, som finns antingen i ett fast eller avtagbar modell.

DESIGN
Flera innovativa nyheter går att hitta i dess design:

 • Inga sömmar: ytterskons thermolaminated ovandel är tillverkad i ett stycke vilket tillåter en helt sömlös design.
 • Ingen plös: ökad komfort och ökad ventilation för Gore-Tex-innerskon.
 • Innersko: 2 fördelar:
    
  • Den separata innerskon är utbytbara beroende på användning (sommar, vinter, Gore-Tex-membran).
  •  
  • Det möjliggör större ventilationsförmåga, tack vare den exponerade plösområdet, och en luftkanal placerad mellan inner- och ytterskon.

INNERSKO
Det finns olika versioner tillgängliga av både Acrux och Bora Mid; innerskon är antingen fastsydd på den övre delen eller är separat och helt löstagbar. Den avtagbara innerskon ger flera fördelar: den kan torkas, rengöras eller bytas mot en annan mer lämplig innersko beroende på klimatet.

Innerskon har en strump-liknande passform; insidans mikro-nät har en mycket ventilerande funktion som anpassar sig efter formen på foten och har en specifik tjocklek som, enligt varumärket, ger ökad komfort och dämpning.

YTTERSKO
Som vi nämnde är ytterskons övre del konstruerad i ett stycke av ett thermolaminated material för en bättre passform och för att eliminera friktion. Materialet är vattenavstötande, vilket förhindrar det från att absorbera fukt och öka i vikt. Den har förstärkningar i områden som är utsatta för slitage vilket skyddar både dina fötter och kängan.

Det mest innovativa särdraget är definitivt att kängan saknar plös. Detta förhindrar de vanligtvis återkommande problem med t ex tryckpunkter och obekväma veck.

SULA
Acrux har en Vibram® Megagrip sula för användning i alla typer av terräng, medan Bora Mid använder samma Vibram® Megagrip, men med en grövre mönster för att ge ett bättre grepp i bergsterräng.

ANVÄNDNING
När vi började titta närmare på denna känga var vi tveksamma till dess nya detaljer i designen, till exempel att det saknas öljetter i snörhålen: skulle skosnörena inte sträcka ut skalet eller låta vatten eller smuts komma in i kängan? Vi hade också betänkligheter om komfort och prestanda vad gällde det nya systemet med skal + innersko.

Vi testade främst Bora Mid 2 kängan, med löstagbar innersko, vilket kan anses vara den nya seriens topp modell. Vi fann att Acrux sko fungerar riktigt bra, men uppenbarligen är skillnaderna i detta fall färre i jämförelse med ett normalt sko-system.

BORA2 MID:

Passform

Tills du får kläm på det är kängan ganska svår att ta på sig och det kan säkert kännas lite obekvämt för en del. Och det är oerhört viktigt att välja rätt storlek. Vi fann att det enklaste sättet att ta på den var att sätta i fodret i kängan först. Alternativet; sätta fodret på foten först, var mer komplicerat.

Innerskons passform

Innerskon är verkligen bekväm och sitter som en strumpa, utan att vara alltför trång. Även om det inte finns några sömmar på insidan av fodret, vilket ger exceptionell komfort, finns det en söm på baksidan av hälen. Detta orsakar inte obehag men gjorde oss fundersamma på hur det skulle fungera vid långvarig användning.

En viktig sak vad gäller innerskon är att den har en bekväm styv innersula, avsedd att användas som en toffel i fjällstugor eller vandrarhem.

Photo: © Fernando Guevara Photo
Vandring

Vi märkte att det bästa sättet att kunna dra åt kängsnörena väl är efter att man har tagit ett par steg. Du kommer då att upptäcka att kängan anpassas perfekt till foten och du kan dra åt skosnörena ordentligt.

När du kommit över den första ovanan känns kängan verkligen bekväm med dess dämpning och brist på tryckpunkter, speciellt märkbart vid det luftiga plösområdet.

Även om kängan har ett stadigt hälgrepp är den extremt flexibel och detta gör den mer lämpade för stigar och vandringsleder än brant och teknisk bergsterräng. Ankelskyddet ger extra stöd för foten och samtidgt ett skydd mot slitage mot stenar, etc. Det ger stabilitet men hindrar inte rörelsefriheten. Detta har sina för- och nackdelar, naturligtvis, beroende på vilken typ av aktivitet du väljer. Men sammanfattningsvis kan vi säga att det ger stabilitet för allmänt bruk, men erbjuder inte det nödvändiga stödet för en vandringskänga anpassad till branta sluttning eller i djup snö. På stigar, emellertid eller på stora stenar, som de som visas i videon från Anayet området, fungerar den utomordentligt väl.

Användbarhet

Kängan är smidig och har en mycket bra sula. Vi har testat den i vårsnö-förhållanden, på torr och våt sten, lera och smuts och det gav utmärkta resultat. Kängans smidighet påminner om en vandringssko; men med större skydd i ankelområdet. Men trots dess utseende, är det inte en 3-säsongs vandringskänga för brant och teknisk terräng.

Vattentäthet och ventilationsförmåga

Vattentätheten och ventilationsförmågan hos kängan är, utan tvekan, en av dess starkaste punkter. Innerskon gör den inte bara vattentät, tack vare den täta passningen runt ankeln förhindrar den även vatten från att komma in i kängans överkant när man till exempel vadar över en bäck. Den ökade ventilationsförmågan som skapas av luftkanalen mellan ytter- och innersko samt plösområdet märktes tydligt. Vi testade den på en särskilt varm dag och det gav bra resultat.

En av våra inledande farhågor, om att vatten skulle tränga in mellan inner- och ytterskon, visade sig vara ogrundade när vi promenerade genom bäckar, pölar, etc. När vi gick i snö, lera och grus var resultaten lika bra.

Vi kom emellertid fram till att dessa positiva resultat berodde på att kängorna var korrekt snörda. Om kängan hade varit löst snörd, skulle vatten troligen ha kommit in mellan innerskon och skalet. Av denna anledning betonar vi vikten av att välja rätt storlek och att man knyter kängan korrekt.

Photo: © Fernando Guevara Photo
Slitstyrka

Även om kängan vid en första anblick verkar ha vissa "känsliga" områden, såsom att det saknas öljetter i snörhålen, så stod det klart efter att ha använt den vid ett flertal tillfällen att materialet inte visade tecken på svagheter. Det är mer ett intryck på grund av dessa state-of-the-art material som är lättare och finare, men som ändå kan stå emot kontinuerlig slitning mot klippor, stenar, etc.

FÖRDELAR
 • Bekväm, utan tryckpunkter
 • Utmärkt vattenavstötande material och ventilationsförmåga
 • Mycket smidig, med bra stöd
 • Exceptionell sula
 • Mångsidig
 • Tillåter möjlighet att byta innersko beroende på användning

NACKDELAR
 • Svår att ta på sig
 • Mycket viktigt att välja rätt storlek
 • Dess mångsidighet gör det svårt att klassificera
 • Smal läst - en vanlig företeelse hos vandringskängor idag


SLUTSATS
Detta radikalt annorlunda, nya system gav till en början upphov till vissa farhågor. Men efter att ha testat det, måste vi säga att modellen har många bra och väl fungerande idéer.

Efter att ha testat Acrux kan vi säga att den är en bekväm och mångsidig med exceptionella egenskaper. Ett problem med kängan var hur vi skulle klassificera den?

Kanske är det svårt att klassificera den eftersom det är en ny teknik och design. Vi skulle rekommendera den för vandringsleder, såsom pyreneiska GR-leder och för de områden som kan bestå av snö eller där vandringsskor inte är riktigt räcker till. Fördelarna är dess stabilitet, komfort och skydd samt utmärkta ventilationsförmåga och vattenavstötande material. Den ger tillräckligt med flex är smidig samt skyddar och fungerar bra på sten och klippor, etc.

Vi kan också säga att de är "vandringsskor" med utmärkt stöd och grepp mot underlaget.

Men de ska inte förväxlas med trekkingkängor för särskilt brant eller teknisk terräng eller t ex 3.000-meters toppar med branta sluttningar som kräver en styvare känga. Detta är ej dess optimala terräng.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom