Test Petzl Tikka RXP - barrabes.com
Currency


BLOG | BARRABES VÄNNER | 25 April 2016

Test Petzl Tikka RXP

Vi testar grundligt denna 215 lumen starka pannlampa i jakten på mångsidighet och låg vikt.
Någon gång i början av 1990-talet så köpte jag min första pannlampa. Då var det pannlampor med halogenlampor som gällde och ljusstyrkan begränsades ofta efter hur stort batteripaket man kunde tänka sig att bära med sig. Sedan dess har det förstås skett en stor utveckling inom detta segment och med LED-lampans intåg kan vi nu få både låg vikt och starkt ljus. En av de bättre pannlamporna jag har när jag springer i skogen är Petzl NAO och nu har jag även testat dess lite mindre kusin Tikka RXP. Jag har använt den från stadens gatljus och ut i skogens mörker, både på asfalt och helt obanat. Här får Ni min upplevelse av lampan och annat bra att veta, först lite nyttig kunskap om tekniken.

UTVECKLING
Jag har som sagt använt mig av olika typer av pannlampor sedan början av 90-talet och på vägen har det hänt en hel del. Först hade vi halogenlamporna och allt som åren gick så introducerades även LED-lamporna, både lampor med enbart LED samt lampor med både halogen och LED finns numera.

Till en början så var LED-lamporna ganska enkla med förvisso ljusstarka dioder men där spridningen på ljuset var i stort sett obefintlig, de lyste mest rakt fram. Idag finns det en mängd olika typer av dioder med olika ljusstyrkor och tillverkarna har lärt sig hur de ska placeras och vinklas optimalt för bästa tänkbara ljus. Även passformen har utvecklats till det bättre och laddningsbara batterier som är både lättare och har en högre kapacitet är standard.

LJUSSTYRKA OCH LUMEN
En LED-lampas ljusstyrka mäts i lumen och ett högt lumental är lika med en ljusstark lampa, däremot så är det inte givet att en lampa med högt lumental är lika med en lampa som kan lysa på långt avstånd. Lumen är nämligen ett värde på hur mycket ljus lampan avger runtom hela ljuskällan och mäts i en sfär i ett laboratorium.

Lampans räckvidd beror till stor del på lampans ljusbild som formas av lamphusets utformning och lins, därigenom kan man få en starkt fokuserad ljuskägla eller ett bredare allmänljus. Som exempel kan man säga att en lampa som avger 100 lumen med en bred ljuskägla når 40 meter medans samma lumental men med en fokuserad ljuskägla når 100 meter.

REAKTIV LJUSTEKNOLOGI
Petzl har utvecklat en teknologi kallad ”reactive lighting”, reaktivt ljus på svenska. Vad menas då med detta? Enkelt förklarat så är det en teknik som optimerar ljusbilden i förhållande till omgivningens ljus och avstånd dit du tittar. Är det exempelvis kolsvart ute och du riktar lampan på ett långt avstånd så avger lampan maximalt ljus, tittar du ner på en karta så stryps ljusstyrkan automatiskt. Springer du in i ett område med gatubelysning så stryps även där ljusstyrkan, på detta vis så får du en optimal batterikapacitet och får då en längre batteritid. En nackdel med reaktivt ljus kan man upptäcka om den används i regn och när det snöar då man kan få ett lite fladdrigt ljus.

Med en programvara från Petzl, OS by Petzl, så kan du dessutom själv ställa in ljusstyrka, brinntid och avstånd på ljuskäglan. Du kan alltså själv optimera din lampa efter eget tycke och smak. Något som jag laborerat lite med men måste ändå säga att defaultinställningarna duger riktigt bra.

HUR UPPLEVER JAG DÅ TIKKA RXP?
Då jag för första gången använde en lampa med Reactive lighting så minns jag wow-känslan, att det funkade så bra och samma sak upplever jag med Tikka RXP. Bara att ta upp den ur förpackningen och trycka på knappen upptill så är den igång. Manualen kan vara en bra vägledning och den är lätt att förstå sig på men jag tycker nog det är minst lika enkelt att direkt ta ut lampan och prova sig fram.

Att en så lätt och kompakt lampa kan uppbringa en så stark och jämn ljusbild är imponerande! På min första runda med Tikka RXP så gav jag mig direkt ut i skogen, ljuset räcker gott och väl för att se stigen och för att uppfatta ojämnheter. Inga problem att dra på i lite snabbare hastighet och ändå känna sig trygg med att hitta rätt med fötterna.

Med batteriet inbyggt i lampdelen så tänkte jag mig att den skulle kunna röra sig lite men pannlampan sitter riktigt stadigt och bra på huvudet. Nytt för den här modellen är att man har delat på pannbandet baktill och det gör den ännu bekvämare, även materialet i bandet känns uppdaterat och gör den mjuk samt följsam.

Lampan har tre olika ljuslägen(plus ett rött ljus) beroende på hur lång brinntid du vill ha. Hur lång brinntid, lumental och räckvidd du kan få ut ser du i tabellen nedan.

Ljusteknik Ljuslägen Ljusstyrka Distans BatteritidReservläge
Reaktivt ljus Max autonomy 7 till 80 lm 2 till 70 m 10 h 1 h at 25 lm
Standard 7 till 160 lm 2 till 90 m 5 h
Max power 7 till 215 lm 2 till 110 m2 h 30
Konstant ljus proximity 45 lm i 10 h 25 m i 10 h10 h
movement 100 lm i 5 h 75 m i 5 h 5 h
rapid movement 150 lm i 2 h 30 100 m i 2 h 30 2 h 30

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom