Oskar V. Isaksson alpinist från den nya generationen - barrabes.com
Currency


BLOG | BARRABES VÄNNER | 04 May 2016

Oskar V. Isaksson alpinist från den nya generationen

Oskar ansluter sig till Barrabes Vänner för att berätta om sin vision om alpinismen, sett från den norra sidan av polcirkeln.

Oskar är en av Sveriges mest produktiva unga alpinister och vi känner oss exalterade över att se honom ansluta sig till Barrabes Vänner för att berätta om sina äventyr och drömmar om bergen. Hans passion för bergen, klättringen och skidåkningen har han med sig sedan barnsben och det är något som hans första inlägg speglar.
Välkommen Oskar!

” Mitt namn är Oskar Isaksson, jag är 18 år och är född och uppvuxen i Kiruna, Sveriges nordligaste stad. Jag går min sista termin på gymnasiet var jag läser naturvetenskap.
Vid sidan om skolan har jag alltid haft ett stort friluftintresse, mycket på grund av att vi är Kväner. Jag blev introducerad av min far till skogen innan jag kunde gå, där fick jag följa med i en ”bärryggsäck” medans pappa jagade, fiskade och plockade bär. Min första helt egenfångade lax drog jag upp 4 år gammal och minns än idag hur jag höll på att åka ur båten och ner i älven då den hoppade och försökte rusade iväg.

Efter våra årliga Lofoten resor blev jag intresserad i klättring och framförallt Everest på ett vanligt men ändå smått ovanligt sätt. Vi bodde på en camping och där hittade jag en kort bok om Everest med mycket bilder som jag tyckte var jätte coola. Texten var på engelska så pappa fick översätta, hur mycket jag förstod förutom att det var världens högsta berg är svårt att säga, för jag var sedan fast inställd till att Everest låg i Norge ganska nära campingen vi bodde på... Det blev startskotten till min klättring, 6 år gammal. Men då var det ishockey, motocross och snowboard som var det viktigaste för mig så klättringen var mer som en kul grej. När jag sedan blev 12 år gammal började jag klättra mer igen, jag började även topptura med skidor och isklättrade för första gången. Ishockeyn slutade jag med för att ha tid till min nya passion, men motocrossen fortsatte jag med och låg i topp på SM nivå tills jag slutade när jag var 15 år.

Klättringen har tagit mig till många olika ställen som jag förmodligen aldrig skulle sett eller hört talas om annars, men bäst av allt har jag mött och lärt känna otroligt mycket nytt folk och utvecklats som person. Jag har alltid haft lätt att lära mig saker och ting och har jag fastnat för något har jag aldrig nöjt mig med att vara en så kallad ”glad motionär” utan kämpat för att bli bäst, klättringen och skidåkningen är inget undantag.

Idag håller jag på med lite av varje men är mest fokuserad på klättring, skidåkning och löpning, men efter alla år av detta tycker jag inte dessa ord räcker då det finns så många ”grenar” inom dessa sporter idag med en stor skillnad på innebörden. Gällande klättring håller jag på med allt förutom ”Big wall”- klättring men förhoppningsvis är det inte allt för länge innan jag börjar även med det. Inom skidåkningen är det toppturandet som är min stora passion och främst speedtouring och skirunning men har även fått lust att skaffa lite tyngre turutrustning för att kunna stå på mer och leka i branterna. Något som även fångat mitt intresse för flera år sen men som jag ännu inte börjat med är speedriding, skidåkning med en fallskärm för att kunna åka annars omöjliga skidåk. Löpning blir det riktigt blandat, allt från kortare turer kring stan till flera mil långa turer till fjälls.

Det alla aktiviteter har gemensamt är att jag vill göra det så snabbt som möjligt, ofta för att hinna med så mycket som möjligt men även för att alltid utvecklas och pressa mig själv då jag saknar likasinnade med lika mycket driv.

Framtiden:

  • Fler nyturer i våra svenska fjäll, både klättring och skidåkning
  • Klättra och åka de klassiska och kända turerna kring Kebnekaise
  • Göra fler turer i Norge (Lofoten, Lyngen, Senja, Kvalöya)
  • Bli yngste svensk på Everest
  • Utbilda mig till bergsguide
  • Bestiga obestigna toppar i Himalaya och Karakoram
  • Expeditioner till Antarktis, Arktis, Syd Georgien, Sydamerika, Grönland

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom