Icemaster M från Camp, kraftiga mikrostegjärn för traillopp - barrabes.com
Currency


BLOG | TEST | 06 June 2016

Icemaster M från Camp, kraftiga mikrostegjärn för traillopp

Ice Master M från Camp är ett något kraftigare mikrostegjärn anpassat till bergslopp på höjd. Vi testade dem under 106 km på Gran Trail Aneto-Posets i Benasque för att se vad de gick för.

Bergsloppens ökande popularitet, och löparnas önskan om nya äventyr, har lett till att vissa lopp nu utförs på mindre konventionell terräng, högt uppe i bergen. Löparna kan därmed njuta av spektakulära vyer och känna av den maximala höjdskillnad som de klarar av. Den höga höjden kan medföra både snö och is, något som kan leda till att loppet inte bara blir episkt, utan även farligt om inte rätt åtgärder vidtas.

På vissa lopp där de vet att höga bergskammar med snö, eller till och med områden med glaciärer, ska korsas har de nu bestämt sig för att inkludera mikrostegjärn i det obligatoriska materialet. Det blir ett litet tillägg i vikt för löparna, men säkerställer att de kan ta sig fram på ett säkert sätt.

Löpare vid Salenques. Foto: Monrasin
ICE MASTER M, CAMP
Ice Master M från Camp är en kraftigare typ av mikrostegjärn med en ungefärlig vikt på 480g. Stegjärnen säljs i fyra olika storleksintervall och passar storlek 35-47. Fastsättningssystemet som Camp har designat gör det enkelt och snabbt att spänna fast stegjärnen på dina löparskor. Det räcker med att stoppa i tån och dra gummistrukturen bakåt så att den även sitter över hälen. Känslan av att ha dem på sig är olik den du får av andra stegjärn, då det känns som att du har foten i en toffla. Till skillnad från konventionella stegjärn som ofta ger känslan av att stå uppe stegjärnen, endast vara fastspänd med remmar.

Det är viktigt att man ser till att dra upp det bakre gummit rejält över hälen så att kedjorna som fäster i piggarna är väl spända. Kardborrbanden på den övre delen av stegjärnen fungerar bra för bibehålla spänningen i kedjorna, däremot måste de först spännas med den bakre delen av gummit. Det är kedjorna som ska hålla fast stegjärnen på skorna, inte kardborrbanden.

Deras 12 piggar ger tillräckligt grepp för hård snö och är uppdelade i tre delar. Häldelen har fyra piggar, den främre delen har sex piggar och under den centrala delen av sulan finns en rörlig del, med ytterligare två piggar, som anpassar sig till skons böjning tack vare två gångjärn. Den rörliga delen ger stor flexibilitet och anpassar sig väl till skorna. Kombinationen av gummistruktur och kardborrband säkerställer att stegjärnen inte halkar av skorna under användning.

På Gran Trail del Aneto med Icemaster M från Camp
På Gran Trail del Aneto
Min partner och jag kom fram till området Collado de Salenques klockan tre på natten. Snön var hård och förutom det så låg ett tunt lager isskare som frusit till under natten. Några volontärer uppmärksammade oss om snökvaliteten och de fasta repens position när vi nådde den snöiga stigningen. Effektiviteten hos Ice Master M märktes direkt då vi sprang om ett flertal personer som hade problem med att ta sig uppåt. Piggarna fäste bra i underlaget och jag kunde hålla en jämn och säker rytm utan att behöva följa spåren från de framför.

När vi nått upp på höjden blev vi informerade om nedstigningen. Det var vid nedstigningen som det största antalet löpare började få problem. Vi sprang om ett 15-tal löpare endast tack vare stegjärnens hjälp. Nedstigningen var den del där jag fick störst användning av dem och jag upptäckte att jag kunde använda dem även på kortare, steniga sträckor och behövde därför knappt ta av mig dem. Vid några tillfällen tog jag av mig dem fram till nästa snötäckta område eftersom att det bara tar tio sekunder att ta av dem.

Soluppgång vid Gran Trail del Aneto, mellan Salenques och Llauset
Jag halkade inte en enda gång, stegjärnen passade perfekt vid stigning. Tack vare dess böjlighet och anpassning till skorna så behövdes de inte ställas in under loppet. Vid nedstigningen, där de behövdes som mest, kunde de långa piggarna (i jämförelse med med andra mikrostegjärn) fästa bra i marken och gav stor säkerhet och stabilitet.

Efter loppet så kändes det väl värt det att bära med de knappt 500 g tunga Ice Master M, speciellt med tanke på den tid och den stabilitet som jag fick i både stigningar och nedstigningar. Främst så ger de en större säkerhet och tid, men användningen av dem sparar även mycket energi.

FÖRBÄTTRINGAR
Även om de har en uppstickande del i gummi vid hälen så vore det bra med en lite längre del eller alternativt en rem som förenklar användning med handskar. Som nämnts tidigare måste man dra uppåt i gummidelen vid hälen för att kedjorna ska sitta nog spända, det är något som är essentiellt och som inte är helt lätt med dess nuvarande storlek.

REKOMMENDERAD ANVÄNDNING
Stegjärnens främsta användning är, som tidigare nämnts, vid bergslopp. Den största skillnaden mot andra mikrostegjärn är att vid användning av dessa så fäster inte metallen, som är fäst runt gummit, i marken och än mindre i brant terräng. De är lättare men dess naturliga användningsområde är på frusna gator i städer och byar.

Stegjärnen kan inte rekommenderas för generell användning i bergen där det kan finnas mer riskfyllda passager. De kan användas med vandringskängor eller vandringsskor för att genomföra specifika delar eller i leder som har liten-medium lutning. Däremot bör de inte användas i mer avancerade passager, eller de dagar då snö och is är det vanligaste underlaget, då de inte är ett substitut för varken klätter- eller vandringsstegjärn.

Camp Ice Master S 35-38 Grey

köp nu

Camp Ice Master M - 39/41 Orange

köp nu

Camp Ice Master M - 39/41 Orange

köp nu

Camp Ice Master XL -45/47 Blue

köp nu

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom