Test av trailryggsäcken Trail Vest Light, Camp - barrabes.com
Currency


BLOG | TEST | 06 June 2016

Test av trailryggsäcken Trail Vest Light, Camp

Den utrustning som används vid traillopp och bergslopp är ofta tillverkade för tävlingslopp, med fördelarna att de är väldigt tekniska och högpresterande. Tyvärr blir ofta bekvämligheten och funktionaliteten lidande för att nå hög prestation och ryggsäckarna är inga undantag. De designas ofta som en väst för att de ska störa mindre vid tävlingar, men rymmer därmed inte mycket packning. Trail Vest Light från det italienska märket Camp är en kombinationen av en lättare väst och en ryggsäck för mer packning. Därför passade vi på att låta en av våra testare se vad den gick för.

Trail Vest Light från Camp är en lätt ryggsäck som är designad för att vara både högpresterande och bekväm. I test har den fungerat som allra bäst på långa distanser, då den är bekväm och klarar av att lite extra packning, men den passar även de som springer trail- och bergslopp för att träna, eller komma ut i naturen.

Vi har valt en erfaren testperson som fungerar som symbol för den generella löparen. Tomás Tomás är 70 år gammal och både springer, åker skidor och praktiserar alpinism i bergen. När han var ung var han en framgångsrik löpare och har bland annat kommit tvåa i Duathlon. Hans kärlek för bergen har fortsatt upp i åren och han deltar ännu i maraton, bland annat Maraton de Aneto där han testade ryggsäcken.

TRAIL VEST LIGHT, CAMP
Det är den andra ryggsäcken av västtyp som jag använder när jag är ute och springer på stigarna. Den tidigare var effektiv, men den kändes obekväm och hade små packmöjligheter. Den passade säkert perfekt till den som vill stå på prispallen, men för mig så var den mer obekväm än hjälpsam och påverkade både mina prestationer och mina möjligheter att njuta av loppet.

När jag för första gången tog på mig ryggsäcken Trail Vest Light från Camp märkte jag avsaknaden av den breda midjerem som många ryggsäckar har. Ryggsäcken kändes mycket bekvämare än den jag tidigare testat, den fästs vid bröstet och vid midjan på ett sätt som kändes mer naturligt för mig. Nu var det bara att se om det skulle räcka för att hålla emot de rörelser som uppstår vid löpning.

Det är viktigt att berätta att ryggsäcken finns i olika storlekar. Det är därför viktigt att välja den som passar oss bäst, för att undvika att ryggsäcken skaver eller halkar runt på vår rygg.

Packmöjligheter
När du har ryggsäcken i händerna verkar volymen inte lika stor som märket anger. Det är tio ergonomiska liter med två fickor vid midjan, två vid bröstet, två vätskehållare och diverse andra infästningar. Jag fyllde alla fickor och samma utrustning som ryms i en 10 liters väska får plats, om än betydligt mer lättåtkomligt. Den bakre delen har två fack: en ficka som ligger närmast ryggen som rymmer ett vätskesystem på upp till tre liter och ett huvudfack med två stängbara mindre fickor för plånbok, mobil etc. Förutom det har ryggsäcken ett smart system för att bära med stavarna och som tillåter oss att ta av dem utan att behöva ta av oss ryggsäcken.

Stöd och stabilitet vid löpning:
Ryggsäcken visade sig ha en perfekt stabilitet när jag tog ut den på sin första löprundan. Tack vare alla fickor och fästpunkter på den främre delen av ryggsäcken behövdes den inte packades full. Därför behövs inte heller något bredare midjeband, utan de smala remmarna vid bröstet och midjan räckte gott och väl. Det kändes som att springa utan ryggsäck, men att ändå kunna ha energibars, vatten och mobil nära till hands.

Den bakre delen har hög andningsförmåga, tack vare nätmaterialet, och ventilerar bra.
men jag vet att andra som har testat samma ryggsäck inte har haft problem. Ryggsäcken har ett snabbt öppningssystem som jag tycker mycket om. Det justeras genom att dra i den röda snodden som kan ses på bilderna.

När ryggsäcken används utan vätskesystem riskerar den att kännas obalanserad och innehållet riskerar att blötas ned av eventuell svett. Utan vätskesystem är det därför bra att placera innehållet i två fickorna och lägga regnjacka eller liknande närmast ryggen så att inte övriga kläder blöts ned. Problemet med obalans uppkommer bara när ryggsäcken inte är helt fylld, när jag har använt den helt fylld så har jag inte haft samma problem.

På Maratón del Aneto. Gran Trail Aneto-Posets

Tomás Tomás går i mål i Benasque med sitt barnbarn, Maratón del Aneto, Gran Trail Aneto-Posets
Det är en ren njutning att springa med ryggsäcken när den är välfylld. Innehållet rör inte på sig då ryggsäcksmaterialet är något elastiskt, komprimerar det och vi kan löpa stabilt. Det är mycket möjligt att en ryggsäck som är mindre kan ge fördelar för löpare som är mer professionella, men för mig är det inte nödvändigt. Det är snarare en fördel för mig att kunna bära med mig det som jag behöver på löpturen.

Infästningssystemet för stavar är riktigt smart uttänkt, även om jag valde att använda en plan B. Ryggsäcken är utrustad för att löparen ska kunna bära med sig sina ultralätta, vikbara stavar horisontellt på den bakre delen av ryggsäcken. På så sätt sitter de både bekvämt, och stabilt, och det är enkelt att ta loss dem utan att behöva stanna.

Då jag sällan använder stavar, endast en gång med den här ryggsäcken, så använder jag lätta stavar av traditionell typ. Om jag skulle försöka fästa dem horisontellt så skulle de sticka ut för mycket på sidorna och orsaka problem att ta sig igenom smala platser och även störa andra löpare. Därför har ryggsäcken en plan B, ett mer traditionellt sätt att fästa stavarna, där de fästs vertikalt på ena sidan. Det var denna infästningsmetod som jag använde mig av.

I videon nedan kan ni se hur väskan fungerar, samt den praktiska stavinfästningen som tillåter infästning utan att behöva stanna eller vika ihop stavarna. Perfekt när det är stor variation i terrängen och stavarna bara behövs till och från.EXTRA DETALJER
Ryggsäcken har reflexer på fram- och baksidan. Förutom det så har den även en vissla som avger ett riktigt starkt och gällt ljud.

Slutsatser

  • Den tål mycket packning för den typ av ryggsäck som den är. Väldesignad och fungerar bra på långlopp och bergslopp.
  • Bekväm.
  • Mycket ergonomisk: stor främre lastvikt, med lastsystem som tillåter löstagning av stavar utan att behöva stanna. Vi behöver i princip aldrig ta av oss den, oavsett om vi är ute och springer i bergen eller på en tävling.
  • Lätt för sin storlek, endast 310g, och märks knappt då den är väldigt stabil.
  • Bra förhållande mellan kvalitet och pris.


Nackdelar

  • Systemet med drickflaskor kan vara obekvämt för vissa, jag vande mig inte vid det.
  • Utan vätskesystem blir ryggsäcken något obalanserad men det går att lösa genom att fördela vikten.
  • Det är viktigt att komma ihåg att utrymmet där vätskesystemet ska sitta lätt blir genomsvettigt, skydda därför de objekt som läggs däri.
  • Den har inte testats i regn, men vi testade dem inomhus och märkte att saker som ligger i den behöver skyddas i plastpåsar eller i vattentäta packpåsar när det regnar.


Camp Trail Vest Light

köp nu

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom