Black Diamond Camalot X4 Flexibel och robust - barrabes.com
Currency


BLOG | TEST | 15 December 2015

Black Diamond Camalot X4 Flexibel och robust

Världen av mikro-kamsäkringar har monopoliserats av CCH Alien Cams sedan de kom för mer än 20 år sedan. Deras funktion var helt enkelt i en annan liga. Kamsäkringar har även tagits fram av andra fabrikanter men har inte ens kunnat jämföras.


Man började söka efter alternativ, och tillverkare utformade kamsäkringar med mindre delar (zero) eller andra system (ballnuts) som skulle tjäna som ett komplement till de eftertraktade Aliens. Men David Leon Waggoners död, skaparen och tillverkaren av Alien Cams, innebar att de skulle komma att lämna marknaden under flera år framöver.

Detta ledde till en mindre flodvåg av nya mikro-kamsäkringar som skulle försöka fylla tomrummet efter Alien. Black Diamond deltog inte i loppet även om det såg så ut med modellen C3 Camalots, men snarare än en ersättning, var dessa ett specifikt komplement. Sedan kom Aliens tillbaka som en Made in Spain-produkt och plötsligt hade de konkurrens. Men det skulle ta ännu en tid innan den nya modellen X4 skulle bli verklighet. Black Diamond tog sin tid att utveckla ett verkligt alternativ som skulle kunna konkurrera med Aliens placeringskapacitet och samtidigt förbättra deras svaga punkt: hållbarheten.

Till slut, efter en liten marknadsföringskampanj, kom de förra året: när du håller i dem första gången verkar finish bättre än någon annan modell, de är bekväma att hålla i och har ett antal detaljer som verkligen lockade vår uppmärksamhet:

Det finns två modeller, beroende på storleken; de större har en dubbelaxel med en textil-baserad kabel som ansluter “trigger” till kammarna medan de mindre har en enda axel med en metallvajer.

Deras stora expansionsintervall innebär att hela uppsättningen endast består av sex delar som täcker ett intervall från 8 till 40 mm.

Överföringen mellan “triggern” och vajer- / textilkablarna använder samma system som Aliens; ett hölje som täcker stammen, men X4 använder i stället aluminiumhylsor, vilket ger ett kraftfullare intryck.

I DETALJ

Huvud

Huvudet består av uppsättningen axlar, kammar, fjädrar, “trigger” och “triggervajrarna”. Eftersom X4 levereras med två typer av huvuden, kommer vi att beskriva vardera typ för sig.

 • De större modellerna: dessa är verkligen exceptionella. Det är logiskt att eventuella problem skulle märkas i de mindre storlekarna, eftersom de har ett begränsat utrymme, men i de större modellerna har BD-teamet överraskat oss med det bästa som marknaden kan erbjuda för närvarande.

  • Dubbel axel: detta möjliggör ett större expansionsområde och är mycket lättare att dra ut, vilket gör den omöjlig att tappa eftersom den passar in i den djupaste och mest smala spricka. Ändå har den en extraordinär förmåga att dra ihop sig när “trigger” aktiveras.
  • Hela enheten är väldigt smal: istället för att vara skruvade på axeländarna är de nitade på liten platta. Kammarna är utsökt monterade och är något tjockare i ett visst område för att täcka fjäderutrymmet och “triggervajrarna”.
   På mitten av enheten förbindet ett stålstycke axlarna till skaftet med mikro-fusion (ej lödning). Hela enheten är märkbart smalare än traditionella kamsäkringar och nästan lika smal som den nya Alien 2.0 eller en C4 Camalot. Ett Kevlarsnöre förflyttar kammarna, som är ett alternativ till vajer eller flätad stål och betydligt mer hållbara och lättare att reparera.

 • De mindre storlekarna:det är förståeligt att den mindre storleken på huvudet ger mindre utrymme för manövrering; och vi skulle därför förvänta oss att X4 skulle likna andra mikrokamsakringar. Men så är inte fallet:

  • ”Stacked axle technology” tillåter kammarna att rotera över olika center, vilket resultarar i en större expansionsområde. En verkligt imponerande och precis mekanism.
  • Vi blev, ännu en gång förvånade över den korta axellängden och dess exepcionella finish, denna gång med inre kamfjädrar. Kammarna flyttas med hjälp av stålvajrar, något som ger intrycket att de eventuellt kan skadas vid användning eller vid ett fall. I dessa storlekar går det enkelt att se hur tvärslån gjord i stål som är infäst i skaftet/halsen är betydligt längre än i t.ex. de nya Aliens, vilket betyder att de behöver något mera djup för att kunna fungera perfekt.
  • Vajrarnas längd och den utmärkta finishen på deras fastsättning till “triggern”, medför att de presterar bättre än sina konkurrenter i djupa eller vidgade sprickor. Då denna sorts terräng är perfekt för offset-kamsäkringar kan det numera anses att X4 hybriderna är debästa tillgängliga offset-kammarna på marknaden.

Skaft

Skaftet håller en flätad stålkabel vilken är sammansmält med huvudet och är väl fastsatt till “triggern”. Det är betydligt längre än skaftet på en C4, ett flätat stål fodral som skyddas av ett antal aluminiumhylsor, vilka kan rulla över stenkanten när kamsäkringen placeras och gör den mer effektiv. Om detta system visar sig vara funktionellt och hållbart kommer vi säkert att se det igen på framtida modeller.

Det bör även nämnas att denna ormskinnsliknande metalldel är fastsatt i bägge ändar till en metall del, vilket är en stor fördel.

Grepp

Ringen som greppas av tummen erbjuder en riktigt bra finish och kombinerad med “triggern” är den riktigt solid och bekväm.

Rem

Sist men inte minst, den breda vävningen och sömnaden är densamma som hos C4, men denna gång är den gjord av dyneema. Längden är även den densamma och tillräckligt lång för långa raka sprickor.

GENERELL INFORMATION
Färgkodningen är densamma som hos C4 kamsäkringar, med tillägget att X4cams förutom färgade slingor även har färgade kablar.

Då de är flexibla och smalare i sin design är det troligt att många väljer att direkt byta ut sina C4or. Även om flexibiliteten ibland ger en liten vridning av kammen när de placeras så är placeringsmöjligheterna större och de utför sitt arbete bättre i alla positioner förutom den optimala. I den optimala positionen är C4-kamsäkringarna mer stabila, något som mer märks i de större storlekarna. Inom detta område är C4 endast bättre på mjuk sten där tjockheten av kammarna har påverkan. Som vi tidigare nämnt fungerar kammarna väldigt väl och det skulle inte överraska oss om C4 tar efter de innovativa funktionerna hos X4.

I våra försök i fält övervägde vi dess jämförbara effektivitet.
När vi använde kamsäkringarna upptäckte vi ett antal interessanta skillnader.

PRAKTISKA SLUTSATSER
Varje klättrare har sina egna favoriter och föredrar en kamsäkring före en annan.

När vi skulle utföra detta försök mötte vi ett antal problem. Det som främst interesserar oss är att jämföra dem med de andra mikrokamsäkringar som finns på marknaden. Därför behövde vi jämföra dem med de bästa mikrokammarna, i samma eller liknande storlekar, som till exempel Dragon, C4, C3, Alien & Master cams. Det är enkelt att ta bort Master Cams från listan av potentiella kamsäkringar då de inte är särskilt billiga i Europa (den orsak som gör dem mest interessanta i USA). Förutom detta är det svårt att veta vilka som kan passa bäst, därför försöker vi reda ut det med denna artikel.

Vi kan påminna om att det inte är nödvändligt att använda samma märke för alla storlekar, även om de flesta av oss gör det, på samma sätt som att vi väljer att använda två identiska isyxor. Det vi med säkerhet kan säga är att de gröna och gula kamsäkringarna från Aliens är fantastiska och att X4 är bättre i större storlekar, medan det är svårt att bestämma sig bland de mindre storlekarna. Här nedan följer de viktigaste egenskaperna hos varje modell:

 • Alien: Stor flexibilitet, fantastiskt grepp, nog djup för minimal placering. Låg hållbarhet i alla delar.
 • C3: Axeln är den kortaste på marknaden tillsammans med zeros, lägst expansionsområde. Begränsad flexibilitet.
 • Dragon och C4: De minsta storlekarna av dessa modeller är väldigt stabila och robusta, däremot är deras axlar kängre och hela enheten är mer skrymmande.
 • X4: Tyngre än de andra men med bättre finish. Hållbara, flexibla, långa och pålitliga. De dubbla axlarna eller “stacked axels” tillåter ett större användningsområde, då de är smala passar de in på fler ställen.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom