Videotest: The North Face Hyperair GTX - barrabes.com
Currency


BLOG | TEST | 10 June 2016

Videotest: The North Face Hyperair GTX

En revolutionerande nyhet: en jacka på 200 gram med Gore-Tex-membran och långvarig DWR-behandling.


Jackan Hyperair GTX från The North Face är en nyhet med banbrytande design. Tillverkad för att tillfredsställa behoven hos de som söker en vatten- och vindtät jacka för aeroba aktiviteter, speciellt löpare.

Det är marknadens lättaste jacka med ett andningsbart, vatten- och vindtätt Gore-Tex-membran. Den väger bara 200 gram, har fickor med dragkedja, kardborrspännen vid ärmsluten och huvan har en halvstyv skärm. Förutom detta så har den även en extra hög andningsförmåga.

Detta är möjligt tack vare den nya versionen av Gore-Tex Active som har både fördelar och nackdelar, något ni kan läsa om nedan:

UTAN YTTRE LAGER
Den största och mest revolutionerande förändringen är avsaknaden av ett yttre lager, något som aldrig sett tidigare.

Jackan bryter konceptet med Gore-Tex traditionella 3-lagersystem: uppbyggda av ett innertyg, ett yttertyg med DWR och där i mellan ett membran. I den här jackan sitter membranet direkt på innertyget och avsaknaden av yttertyg gör att membranet är det som är närmast omvärlden.

Det har möjliggjorts tack vare nya system för vattenbortstötning där det nu, istället för en fysikalisk/kemisk DWR-behandling, är möjligt att integrera det vattenbortstötande systemen direkt i membranen. Något som leder till att DWR-behandlingen håller under hela jackans livslängd. Resultatet är ett yttre som inte har en helt jämn yta och även är något gummiliknande och poröst.

LÅNGVARIG DWR-BEHANDLING
Det första som vi märker vid användning av jackan är att den i princip alltid är torr. Som ni kan se i videon så stöter den inte bara ifrån sig vatten betydligt bättre än en “vanlig jacka”, den blir även helt torr när man skakar av vattendropparna som sitter på den. Den här typen av behandling blir inte sämre med tiden och håller därför under hela den period som du använder jackan.

Det här är viktigt att tänka på att de vanliga DWR-behandlingarna, även om de fungerar bra och behöver förnyas med jämna mellanrum, håller vatten och därmed ökar vikten på plagget när vi använder det. När du använder Hyperair GTX händer inte samma sak och därmed ökar inte heller dess vikt när det regnar.

MINIMAL VIKT, HÖG TÄNJBARHET.. LÅG MOTSTÅNDSKRAFT
Vikten minskar givetvis mycket när ett lager tas bort, men förutom det så minskar även plaggets motståndskraft. Det är här jackans specialisering främst märks, även om den inte är lika ömtålig som den ser ut vid första anblick, så är den inte tillverkad för att tåla skav och riv. Den tål varken skav från stenar, grenar eller ens ryggsäcksremmar, men för löpare eller som en lätt regnjacka för vandrare fungerar den perfekt. Det är däremot viktigt att komma ihåg att jacka inte är tänkt för generell användning.

Jackan har en mängd fördelar om vi förstår oss på vad den ska användas till. Den är inte bara ultralätt på grund av avsaknaden av ytterlager, den är även tänjbar och får enkelt plats i ett hörn av packningen när den ligger hopvikt i en mindre plastpåse.

ANDNINGSFÖRMÅGA
Jackans prestationer är, som vi nämner i videon, betydligt bättre än vad denna typ av jackor hittills har varit, men en vattentät jacka är aldrig detsamma som en teknisk träningströja.

I detta fall märks skillnaden mot andra jackor direkt, något som inte är helt vanligt. Jackors andningsförmåga har förbättrats stegvis och för att verkligen märka en skillnad är det bästa att jämföra en ny jacka med en jacka tillverkad för 15 år sedan. Det här är den första gången då vi har kunnat uppskatta ökningen av andningsförmåga i förhållande till tidigare modeller. Tack vare den nytänkande designen så har vi kanske för första gången en andningsbar, vatten- och vindtät jacka som kan användas vid löpning i speciella förhållanden.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några mirakel även om ett stort framsteg har gjorts. Om vi inte tar i för mycket när vi springer så fungerar jackan bra, men om vi tar i rejält blir membranet till slut mättat. Även om det tar innan det händer så blir det mättat till slut, något som vi lyckades med under våra tester.

The North Face Hyperair GTX Trail Jacket W

KÖP NU

The North Face Hyperair GTX Trail Jacket

KÖP NU

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom