1 Sommarklättring i Sundsvall - barrabes.com
Currency


BLOG | BARRABES VÄNNER | 04 July 2016

1 Sommarklättring i Sundsvall

Våra vänner Amanda och Emil har knåpat ihop en klätterguide för oss som vill prova på den bouldering och sportklättring som Sundsvall har att erbjuda.
Sommaren är härlig men många klättrare, framför allt bouldrare, väljer ofta att gå in på något gym denna tid på året. Ofta är det svettiga fingrar, insekter eller en kombination av dessa som ställer till det. Att halka av från slutjuggen på grund av svettiga fingrar och samtidigt bli tappad på blod kan upplevas som ganska otrevligt.

Hur kommer det då sig att Sundsvallsborna är ute och sänder sina projekt mitt i sommaren? Svaret är brisen från havet. Den skrämmer bort de flesta insekter och håller fingrarna svala.
Sundsvall ligger ca 40 mil norr om Stockholm, nära Sveriges mittpunkt. Klättringen är spridd runt staden och består av bouldering, sportklättring, traditionell klättring och isklättring.

Något som man fort märker av när man besöker Sundsvall är hur aktiva de lokala klättrarna är, det är nästan alltid någon som är sugen på utomhusklättring i någon form. De är välkomnade mot både besökare och nybörjare och arrangerar dessutom flera klätterträffar samt en populär inomhustävling varje år. En annan sak som är svår att undgå är att det är gamlingarna på klubben som visar vart skåpet ska stå. De verkar dessutom bli starkare med åren. Den lokala förmågan Per Wermelin satte precis en 8A och ett par 7C+ och ser ut att vara starkare än någonsin. Vi avslöjar inte hur gammal han är men han har några år på nacken om man säger så.
Per Wermelin sänder Saga, 8A. Video: Per Wermelin.
BOULDERING
Inom 45 min bilresa runt staden finns över 2 100 boulderproblem i grader upp till 8A, och en del projekt för dem som vill ha mer. Den lokala legenden Fredrik Bodin har gjort över 1000 förstabestigningar, de flesta kring Sundsvall, alltså kring hälften av alla problem! Även Robert Österholm har bidragit med över 500 förstabestigningar, de flesta i Sörfjärden. Vi är otroligt tacksamma för alla fina områden som genom åren borstats fram! Vi har i denna artikel valt ut några områden som vi tycker passar extra bra för sommarbouldering.

Vårt favoritområde när det kommer till sommarbouldering är Juniskär med sina 171 problem längs en klippig strand. Det här området passar klättrare från nybörjarnivå upp till klättrare i graden 7C. Gillar du även att fika, bada och sola så kommer du att stortrivas här. Själva huvudområdet kring problemet Fire on the roof är väldigt koncentrerat vilket är ett plus i kanten. Stenkvaliteten är fin och friktionen är bra även varma dagar. Bergafjärdens camping ligger nära om man letar efter boende. Annars rekommenderas Brattbergets vindskydd som nämns längre ner i artikeln.

Några av våra favoritproblem är Pionjär (6A), Trixy (6A+), Vändkant (6A), Font Freak (6C+), Fire on the Roof (7A), Finish Ninja (7A), Kubism (7C) och problemet Sultan of Swing är ett absolut måste om du klättrar 7B+.

Bo Eskebaek klättrar Pionjär 6A, Juniskär

Fire on the roof,7A, Juniskär

Kubism, 7C, Juniskär

Sultan of Swing , Juniskär

Finnish Ninja 7A+, Juniskär
Raholmen
Sundsvalls kanske mest kända problem, Saga (8A), ligger i Raholmen. Här finns totalt 45 problem upp till 8A. En del lätta problem precis vid havet och några hårda fina problem i skuggan ett stenkast därifrån. Stenkvaliteten är superb med skön och finkornig granit, som en dröm för fingertopparna! Många dagar har redan spenderats klängandes på Sagablocket och vi ser fram emot många fler, det blocket är beroendeframkallande.

Sagablocket, RaholmenKristihimmelsfärd, Raholmen och Juniskär
Sörfjärden
Om vindarna ligger åt rätt håll, så att havsbrisen blåser bort mygg och knott, är Sörfjärden ett hett tips. Detta område ligger 5 mil söder om Sundsvall och hyser hela 580 problem i alla grader upp till 8A. Området består av stora flyttblock från istiden, med ljus och ganska grovkornig granit. Ett av områdets populäraste problem är Mellansvenska Guld (7C+), ett problem som sätter både tekniken och styrkan på prov. Rip off (7C), Partners in Climb (7A), Stonehedge (7A) och Mr. Postman (6B+) är några andra favoriter. Området ligger nära Sörfjärdens camping med en sandstrand som är hela 1500 meter lång!

Tre fina från sundsvall

Högön
Om du kommer hit en sommardag när sundsvallsborna har semester kanske du kan få plats i en båt som tar dig ut på ö-bouldering. En av öarna som har klättring är Högön, ett relativt litet område med begränsad plats att lägga an. Ön består av höga klippor och stenblock, med 45 problem upp till 7B, varav några klättras över halvdjupt vatten. Öns bästa block är Högögubben, som huserar några riktigt fina problem! Bland annat Högögubben och Rampljus, båda 7B. Om du gillar höga problem så finns även Tradräven (6B), som även går att leda på traditionellt vis om man inte orkar släpa på crashpads. Att sova under bar himmel på klipphällarna är en riktigt mysig upplevelse och rekommenderas skarpt om du får chansen!

Rampljus 7B, Högön

Bo Eskebaek klättrar en DWS på HögönTradräven 6b. Video: Robbin ÅbergHögögubbenRampljus FA. Video: Fredrik Bodin
REPKLÄTTRING
Sundsvall bjuder som sagt på mer än bara bouldering. Vi är dock inga reprävar ännu, då vi spenderat de senaste 5 åren på uppsalaslätten, men lite info kan vi bjuda på ändå!

Fina repväggar finns på Midskogsberget, Tunbyn, Nolby och Brattberget. Bland midskogsbergets 82 sportleder och 12 tradleder finns den populära Milestone, 8A som lockar många besökare. Nedanför klippväggen finns även några fina boulders, perfekt för de i sällskapet som repvägrar. Midskogsberget är ett av de områden som tinar fram först på våren och som också blir varmast på sommaren.

Är man intresserad av svalare repklättring är Brattberget ett givet resmål, en sommarfavorit! En vacker klippa i förmiddagssol precis vid havet med 28 sportleder och 32 tradleder. Och, ja, det går att bada även här om man känner för det! På toppen av klippan finns ett vindskydd där man kan övernatta och njuta av den storslagna utsikten. Ta med tält för säkerhetsskull eftersom vindskyddet ofta är upptaget på helgerna.

Fin film från Freppomedia som visar Brattberget från ovan.

Åke Strese på Brattberget
SAMMANFATTNING
Det finns såklart fler klätterområden som fungerar bra på sommaren men de ovan nämnda är våra favoriter och håller dig förmodligen sysselsatt ett bra tag. Vi tycker att Sundsvall som klätterdestination kan mäta sig med mer kända områden som till exempel Kjugekull och Västervik, speciellt på sommaren, då dessa områden är för varma och myggiga för att vara värt besväret. Att man dessutom kan svalka sig i havet mellan pressen gör det extra trevligt.

Så tveka inte, packa ner klätterskor och badkläder och åk till Sundsvall i sommar, vi tror inte ni blir besvikna!

INFORMATION

Förare
Det finns i nuläget ingen tryckt förare över klättringen, besök därför 27crags för att hitta till alla fina områden med dess angivna parkeringsplatser.

Även Sundsvalls klätterklubbs hemsida har en del information om områdena.

Access
I nuläget finns det inga accessproblem i Sundsvallsområdet men för att det ska fortsätta vara på det viset är det såklart viktigt att man parkerar på angivna parkeringsplatser och att man respekterar naturen och de människor som vistas i den. För mer information om allemansrätt och klättring, besök Svenska klätterförbundet hemsida.

Inomhusklättring
Om det skulle regna finns det en bra klätterhall med bouldering.

Kontakt med lokala klättrare
Ett tips är att kolla in Sundsvalls klätterklubbs facebookgrupp där folk ofta skriver när de ska ut i skogen eller ska klättra inomhus. Har man frågor kring klättringen i Sundsvall får man oftast ett svar här.

Förslag på andra aktiviteter
Paddla havskajak, fiska öring i Ljungan, bada i havet, MTB på Södra Berget, vindsurfa på Alnö, dricka goda drinkar på Udda Tapasbar, äta burgare på Restaurang Apa, äta stekt strömming på Skatans Cafe & Krog.

Betafilmer
Fredrik Bodin
Robert Österholm
Per Wermelin
Emil & Amanda

Hopp från klippa på Högön

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)


International  |  España  |  France  |  Deutschland  |  United Kingdom