Hur du väljer rätt trailryggsäck - barrabes.com
Currency

BLOG | TIPS | 13 July 2017

Hur du väljer rätt trailryggsäck

Vi presenterar olika typer av trailryggsäckar och ger dig tips om vilken typ av ryggsäck som skulle kunna passa bäst för dig.

Ryggsäcken är en avgörande del av utrustningen för en traillöpare. Foto Monrasin
Har du nyligen upptäckt tjusningen med trailrunning och nu vill ta ytterligare ett steg. Förutom ett par bra trailskor så är valet av en ryggsäck med bra passform mycket viktigt. Följ våra råd så att du inte går vilse i den djungel som marknaden erbjuder idag. Den här guiden belyser de viktigaste faktorerna i ditt val av din nya kompanjon under dina löpturer.

PRAKTISKA RÅD OCH NÅGRA ORD OM SÄKERHET
I första hand måste du tänka på vad det är du ska använda ryggsäcken till, vilka behov du har. Du bör ha klart för dig vilken typ av lopp du ska springa samt faktorer som löptid, distans, höjdskillnad, underlag, klimat, om du ska springa i mörker, etc. för att kunna bedöma vilken typ av ryggsäck och volym, samt tillbehör som du kommer att behöva. Trailrunning är en sport som utövas i vildmarken och din ryggsäck är en viktig del av säkerhetsutrustningen. I ryggsäcken ska inte bara få plats det du behöver under träning och tävling, utan också all säkerhetsutrustning som är nödvändig för en dag på fjället. Vare sig du ska ut och springa eller vandra så bör du vänja dig vid att alltid ha med dig en basutrustning utifall att du skulle råka ut för en olycka eller att det uppstår problem.

Löpning under vintersäsongen då det är uppenbart att det behövs extrautrustning.
OLIKA MODELLER AV TRAILRYGGSÄCKAR

Västar för trailrunning

Den här typen av ryggsäck utmärker sig på det sättet att man tar på sig den som ett klädesplagg där vikten fördelas mellan skulderbladen. De har en anatomisk design och sitter tätt inpå kroppen för att på så sätt undvika att den rör sig vilket ger bättre bekvämlighet och balans under löpningen. Packningen fördelas på både bröst och rygg för att underlätta tillgängligheten till det man behöver under ett lopp utan att man ska behöva ta av sig ryggsäcken. Packvolymen är fördelad mellan olika fack där man efter behov kan organisera sin packning. Varje modell och varumärke skiljer sig åt vad gäller detta. Välj en modell som passar dina behov bäst.

Västar brukar användas på de typer av tävlingar där det finns vätskestationer. Västens begränsade packvolym är då tillräcklig eftersom mat och vatten som transporteras i västen endast behöver räcka fram till nästa hjälpstation.

Klassisk ryggsäck

Denna kategori av ryggsäckar har större packvolym än västarna och de är framförallt tänkta för långa lopp utan vätskestationer, där man måste ha med sig mer utrustning, vätska och mat. Vikten fördelas på hela ryggen, och på bröstet finns oftast endast några mindre flaskhållare. I och med att den inte sitter lika tätt mot kroppen har den en tendens att svänga något mer under löpningen och därmed påverka balansen. Men denna typ av ryggsäck är emellertid oumbärlig om man måste ha med sig mycket utrustning, och de är ofta designade med olika typer av fack och packsystem så att man kan organisera sin utrustning på ett bra sätt.

VOLYM
Valet av volymen på ryggsäcken beror framför allt på vilken typ av löpning man ska utföra och distans. Varje lopp har sin karaktär och varje löpare har sina behov, men med hjälp av denna tabell kan du få vägledning med valet av ryggsäck i förhållande till den typ av lopp du ska springa.

PASSFORM
Det är mycket viktigt att en trailryggsäck har en bra passform och att den känns bekväm när du bär din utrustning under långa pass. Den måste sitta så att den undviker skav och så tätt inpå kroppen som möjligt för att få maximal stabilitet när du är i rörelse. En ryggsäck som rör sig och pendlar medans du springer kan medföra att du förlorar balansen.

Det finns modeller av ryggsäckar som har speciella herr- och dammodeller, för att på så sätt kunna ge absolut bästa möjliga passform.

Justerbara ryggsäckar

De justerbara ryggsäckarna har justeringssystem med kardborrband och remmar som gör det möjligt att anpassa passformen till olika situationer, t.ex mängden packning och hur många lager kläder du bär. Dessa modeller är ofta mycket flexibla. De har också kompressionsremmar som kan reducera packvolymen och på så sätt hålls utrustningen på plats i ryggsäcken även om du inte fyller ut dess hela volym. Dessa justeringsmöjligheter gör att du bekvämt, stadigt och säkert kan ge dig ut på fjället.

Dessa justerbara ryggsäckar är ett bra alternativ när du börjar med trailrunning, då du kan använda samma ryggsäck till både träning och tävling, och tack vare deras stora volym och justeringsmöjligheter kan de användas året runt, med mer eller mindre lager kläder. Nackdelen med dem är att justeringssystemen gör att de väger mer.

Ej justerbara ryggsäckar

De ej justerbara ryggsäckarna är västar tillverkade i elastiskt tyg som automatiskt anpassar sig efter din kroppsform. Västarna säljs liksom tröjor i olika storlekar och det är viktigt att prova dem ordentligt så att du hittar den storlek som passar just dig. Det allra bästa är att prova dem som om det vore tävlingsförhållanden, med löparkläder på dig och ryggsäcken fylld med nödvändig utrustning. Den ska sitta tight så att den inte rör sig när du springer, men samtidigt inte hindra dina rörelser.

Dessa icke justerbara ryggsäckar saknar justeringsremmar och väger därför mindre än justerbara ryggsäckar. Nackdelarna med dem är att de inte kan anpassas till antal lager kläder du bär och packvolymen kan inte heller justeras vilket innebär att utrustningen kan röra sig om inte ryggsäcken är fullpackad.

De ej justerbara västarna är ett bra alternativ om du vill satsa ännu mer på tävlingar. De är mer minimalistiska och lättare än en justerbar ryggsäck, men det innebär en högre ekonomisk investering då du antagligen behöver köpa mer än en väst, då en och samma modell inte kommer att fungera för alla typer av lopp och väderomständigheter.

Det finns ryggsäckar som kombinerar de båda systemen. De har ett elastiskt tyg och även en del justeringsremmar och fungerar som en bra medelväg mellan de båda systemen. De kan justeras mer än de ovan nämnda västarna, men är däremot något tyngre.

MIDJEVÄSKOR
Ett annat minimalistiskt alternativ för kortare löprundor är midjeväskorna. De tar liten plats och är perfekta för t.ex träningsrundor på mindre än en timma. De har mycket liten packvolym, tillräckligt så att du får plats med några energibars, husnycklarna och mobilen, men inte mycket mer. De är mycket bekväma och elastiska, de sitter tätt inpå kroppen och de märks knappt när du springer. Midjeväskor med vätskesystem tillåter däremot att man, förutom mat och personliga saker, får plats med en flaska på 500 ml. Det finns generöst tilltagna modeller med en kapacitet på upp till 3 liter.

RYGGSÄCKEN FÖR DIG

Nyckeln till att hitta den ryggsäck som passar just dig är att noggrant analysera dina behov. Det är troligt att din kompis ryggsäck inte är optimal för just dig. Tillverkarna erbjuder därför idag ett brett utbud av modeller med olika specialiteter, vilket gör att du kan hitta den modell som passar dig bäst. Den här guiden ska ses som en introduktion. Om du vill ha mer information, kontakta gärna vår kundservice eller besök vår webbutik.

Vår kollega Fernando Tomás under El Gran Trail Aneto 2014.

TRAILRYGGSÄCKAR HERR

Köp nu

TRAILRYGGSÄCKAR DAM

Köp nu

MIDJEVÄSKOR FÖR TRAILRUNNING

Köp nu


Om du vill ha mer tips om utrustning för trailrunning, ta gärna en titt på dessa artiklar:

”Hur du väljer trailrunningskor”
”Hur du väljer kläder för trailrunning”

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)