Första vinter-solobestigningen av Torre Egger, Patagonia - barrabes.com
Currency

BLOG | NYHETER | 19 October 2016

Första vinter-solobestigningen av Torre Egger, Patagonia

Den andra vinterbestigningen och den första vinter-solobestigningen av Torre Egger. Marc-Andre Leclerc avklarade bestigning och nedstigning på endast 21 h.

Torre Egger, solobestigning på vintern. Foto: Rolando Garibotti, pataclimb.com
Enligt Rolando Garibotti, guide och referens i Patagonien tack vare sin hemsida pataclimb.com, i Patagonia Vertical, har Marc-Andre Leclerc utfört den andra vinterbestigningen, och den första vinter-solobestigningen, av Torre Egger. Han utförde klättring och nedstigning på endast 21 h. Garibotti kommenterar att “om någon söker efter definitionen av 'imponerande', här har ni den”.

Han påbörjade klättringen på en 300 meter variant, höger om den italienska leden, och halvvägs upp fortsatte han via leden Titanic.

Travers till höger
Stora delar av leden klättrade han utan rep och han säkrade bara in sig vid de svåraste partierna av leden. Toppväggen klättrade han i princip helt utan att säkra in sig, förutom när han klättrade ett skört istorn där han fäste en isskruv och aidklättrade för att undvika dess överhäng.

I de övre delarna av väggen använde han klätterskor i sprickorna, samtidigt som han hade en isyxa som stöd. Han tog sedan återigen på sig kängor och stegjärn, för att kunna utföra traversen till höger.

När han nådde de karakteristiska toppsvamparna valde han att aidklättra: “Jag fäste mina isyxor i isen som kunde nås längst inne i en bred överhängande spricka. Sektionen, även om den var kort, fann jag mycket riskfylld och komplicerad.”

Marc-Andre Leclerc, på toppen
Leclerc nådde toppen klockan 18.00, där han endast stannade en kort stund på grund av den starka vinden. “Jag klättrade ned den sista replängden och firade sedan ner i en något så när rak linje för att slippa upprepa traverssektionerna. Vid en av firningarna fastnade jag, men resten av nedstigningen gick bra och jag nådde glaciären klockan 23.00”

Den första vinterbestigningen av Torre Egger utfördes av Dani Arnold, Thomas Senf och Stefan Siegrist år 2010. Det har bara utförts en enda solobestigning tidigare, av Colin Haley år 2016, den utfördes dock inte på vintern. Därför utförde Leclerc den andra vinterbestigningen och den första vinter-solobestigningen.

Torre Egger, första vinter-solobestigningen

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)