GORE-TEX C-KNIT. Mer prestanda, överlägsen komfort - barrabes.com
Currency

BLOG | TEKNOLOGI | 16 December 2015

GORE-TEX C-KNIT. Mer prestanda, överlägsen komfort

Om det är någon typ av kritik som har riktats mot vattentäta och ventilerande plagg med 3-lagers Gore-Tex membran under åren, så har det handlat om insidans komfort och textur. 3-lagersplaggen brukar ofta vara i ett något stelt material, med artificiell känsla, vara något obekväma att bära närmast huden, och glider ibland dåligt när plagget träs över andra material.

Två lager? Tre lager?


För de som inte känner till Gore-Tex lamineringssystem, kan namnen på deras produkter vara missvisande:

Tre-lagers Gore-Tex: Yttertyg / membran / innerfoder. De tre är integrerade för att bilda ett enda synligt skikt. De mer avancerade sportkläderna är tillverkade av denna typ av tre lagers material.

Två-lagers Gore-Tex: Yttertyg / membran, två integrerade skikt. Plagg med två lager har ett separat innerfoder, normalt i någon form av nät.

Vi säger att namnet är vilseledande eftersom användaren, i fallet med tre-lagers Gore-Tex, enbart kan se och känna ett enda skikt. Medan i fallet med Gore-Tex med två lager, kan man klart urskilja de båda skikten: det yttre-membranlagret och fodret.

GORE-TEX presenterar därför en nyhet för säsongen 2015-2016 som, till skillnad mot vad som vanligtvis brukar uppmärksammas, den här gången inte har att göra med dess membran, utan med det inre fodret av detsamma:

GORE-TEX C-KNIT
Produkter med den här tekniken tillhör alla kategorin Gore-Tex (för daglig användning, jämfört med Gore-Tex Pro). De är 100% vattentäta och vindtäta och har 3 lager.

Däremot är de lättare och mjukare än andra Gore- Tex, på grund av det inre materialet, fodret, en textil sammansatt av mycket fina trådar som är integrerad i plaggen genom en speciell lamineringsprocess. Dessa fina trådar följer ett cirkulärt mönster och bildar en trikå som är något elastisk och har en mer mjuk och naturlig textur.

Materialet är mer följsamt och mjukt än klassisk Gore-Tex: foto av insidan av en jacka. Foto: Barrabes
Enligt laboratorietester, är andningsförmågan större på grund av fodrets lägre motstånd vid utsläpp av fukt.

Som vi nämnt, används C-KNIT i Gore-Tex sortimentet, så tillverkarna kommer att inkludera teknologin i kläder för skidåkare, snowboardåkare, klättrare, vandrare, etc. Därför är de första plaggen med det nya materialet som precis dykt upp på marknaden för vintern 2015-2016 främst designade för topptursskidåkning och freeride. Under våren kommer vi att se många lättare jackor med denna teknik.

Det yttre lagret av de tre har också förändrats på C-KNIT, och blivit mer flexibelt och mjukare för att anpassa sig till innerfodrets prestanda. Det består av mjuka nylonmaterial, beroende på den avsedda användningen, som kan vara mycket tunna och lätta (för vandring) eller tjockare och kraftigare (för skidåkning och vinterfjällturer).

Två bra exempel på de första plaggen som har kommit ut på marknaden med C-KNIT material är Haglöfs jacka för alpinism/topptursskidåkning Rando Jacket och Haglöfs byxa Rando II Shell. De är bägge mångsidiga och bekväma och kommer att fungera som multifunktionella plagg för fjällaktiviteter.

Haglöfs Rando Jacket, 2015-2016

Rando Jacket

KÖP NU

Rando II Shell Pant

KÖP NU


BEKVÄMLIGHET OCH SMIDIGHET
I handen känns materialet riktigt lätt och mjukt. Det är mycket följsamt, ingen "knastrande" när man knycklar ihop det, vilket innebär att det är tyst när man går (något annat som dessa material ibland har kritiserats för), och tack vare dess formbarhet är det mycket komprimerbart. Det är otvivelaktigt en anmärkningsvärd skillnad i mjukhet jämfört med klassiska Gore-Tex material, även om detta kommer att märkas i varierande grad beroende på vilken typ av yttermaterial som används (jackan som vi hade till vårt förfogande för att testa var för vandring med ett tunnt yttertyg).

Fodret har en touch som snarare påminner om siden än linneoch känslan mot huden är mycket behagligare än klassiska Gore-Tex tyger. Det är verkligen lätt att ta på sig jackan eftersom den glider bra på t ex fleece och andra material.

Det är bekvämt att bära dessa C-KNIT-plagg, och det märks när man rör på sig, betydligt bekvämare än vanligt i förhållande till andra plagg med Gore-laminat. Beroende på varumärke, likväl design, är plagg med C-KNIT 10% lättare än de med konventionella foder.

Makrofoto av C-KNIT. Här ses trikån, som gör att materialet inte har en platt och plastig yta. Foto: Barrabes

Gore-Tex vs Gore-Tex Pro


För de som inte känner till Gore-Tex lamineringssystem, kan namnen på deras produkter vara missvisande:

Gore-Tex Pro: Detta är det mest slittåliga materialet. Det är extremt resistent och används till jackor och byxor för avancerad alpinism, kan utstå intensiv friktion och slitage mot sten, is, etc. Ett styvare material.

Gore-Tex: Mjukare i strukturen, används till plagg anpassade för mer normalt bruk. Man ska emellertid vara medveten om att det handlar om professionella plagg för bergsklättring, topptursskidåkning, vandring, etc, men där omständigheterna inte kräver extrem slittålighet. Har bättre komfort. C-KNIT teknologin används i denna typ av membran.

De som inte brukar utöva avancerad alpinism kommer sannolikt att känna sig mer bekväma med prestandan och komforten hos Gore-Tex (det som varumärket kallar "vardaglig" användning), istället för den betydligt styvare och friktionsskyddade Pro.
HÅLLBARHET
Gore-Tex bekräftar att materialet inte har förlorat ett uns av hållbarhet, och vårt intryck bekräftar faktiskt detta. Det är ett mjukt och formbart tyg, men ändå fast, mer i linje med Gore-Tex än serierna Active eller Paclite

Laboratorietester intygar att efter 500 timmars användning har materialet samma slitage som ett plagg av tidigare generationers Gore-Tex. Dessutom har 100 plagg testats i fält - skidåkning, bergsklättring och vandring - av dess varumärken under 12 månader, utan att det uppstått problem med för tidigt slitage.

SAMMA VATTENTÄTHET, STÖRRE VENTILATIONSFÖRMÅGA
Membranet GORE-TEX® bikomponent ePTFE, som ligger mellan fodret och yttertyget likt en sandwich, är detsamma som i plaggen utan C-KNIT-tekniken, vattentätt och med mycket hög andningsförmåga (RET-värde <6 (2,0-5,8).

Produkter med C-KNIT teknologin har större andningsförmåga än plagg med klassiskt foder, även om samma membran används. Det beror på den speciella lamineringen med vilken membranet är integrerad i plagget, och trikån, som erbjuder mindre motstånd vid utsläpp av fukt vid membranet.

Laboratorietester visar att andningsförmågan ökar med uppskattningsvis 15% i jämförelse med tidigare Gore-Tex material.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)