Nick Bullock och Paul Ramsden,förstabestigning av Sydöstra Nyainqentangla, 7046 m, 1600hm ED+ - barrabes.com
Currency

BLOG | NYHETER | 14 November 2016

Nick Bullock och Paul Ramsden,förstabestigning av Sydöstra Nyainqentangla, 7046 m, 1600hm ED+

Paul Ramsden är tillbaka i Himalaya och rapporterar ännu en bestigning av ett orört berg, denna gång tillsammans med Nick Bullock.

Den norra pelaren på Sydöstra Nyainqentangla
Nick Bullocks blogg:http://nickbullock-climber.co.uk

Paul Ramsden, trogen sin årliga expedition, rapporterar om en ny stor alpinistbravad på ett tidigare okänt och avlägset berg. I år besteg han ett berg i Tibet tillsammans med Nick Bullock, alltså inte med Mick Fowler som annars brukar vara hans replagskamrat.

Ramsden och Bullock har lyckats utföra den första bestigningen av den norra pelaren på Sydöstra Nyainqentangla efter sju dagars klättring, 1600 höjdmeter, ED+. De inledde bestigningen den 2:a oktober och var tillbaka den 8:e, med nedstigning via den östra kammen.

De är de första västerlänningar som tagit sig in i denna dal norr om Nyainqentangla. Den enda information de hade tillgång till fick de genom Google Earth och några avståndsbilder tagna av Tom Nakamura.

“När vi kom dit sa lokalbefolkningen att det inte skulle gå att bestiga berget på den sidan. De syftade på den mycket branta lutningen på väggen och att ingen tidigare hade vågat sig på en sådan bestigning.”

Besiktning av leden
Det var inte lätt att få tillstånd för att utföra expeditionen i detta outforskade område, men enligt Bullock så lyckades Paul Ramsden till slut ordna det genom sin fingertoppskänsla. Inne i dalen hade de ingen möjlighet att kommunicera med omvärlden, och de kunde därmed inte heller ta del av väderprognoser för att förutse en lämplig väderlucka för bestigningen, utan de fick sätta sin tilltro de traditionella metoder. Naturligtvis hade de heller inte tur med vädret: “De metrologiska omständigheterna har varit komplexa. De flesta dagar har vi haft sol, regn, snö, blåst, snöblandat regn, moln, stormar, hagel... Ingen dag har varit den andra lik och väderomständigheterna växlade konstant. Det här handlar med andra ord inte om en bestigning för de som förväntar sig en väderlucka med 5 dagars bra väder.

Vi hade absolut ingen kontakt med omvärlden, vi var helt utlämnade åt oss själva”
, berättar Nick Bullock i sin blogg.

Baslägret befann sig på 5000 meters höjd. “Den här sidan av berget, en bergssida och ett berg som aldrig tidigare har klättrats, är nästan omöjlig att beskriva utan att ta till superlativ. Det är rena drömmen, fylld av kanaler, is, snöfält, kammar... likt ett enormt deformerat Matterhorn vridet runt sin egen axel. Klättringen började på 5400 meters höjd och toppen sägs vara på 7046 m. På avstånd föreställde vi oss vår led mot toppen.”

Leden mot toppen av Nyainqentangla
De gav sig av med tunga ryggsäckar mot ett berg “som gav begreppet att känna sig obetydlig en reell innebörd”. Framför sig hade de sju dagar med is, vertikala branter, alpinism, komplicerade situationer och sex övernattningar i nysnö, alltid “dramatiskt och spännande”.

På väggen

En fantastiskt vacker bergskedja
Toppen nåddes på den femte dagen. “Jag var mycket lycklig, och Paul också. Vädret var inte speciellt dåligt och vi bestämde oss för att ta oss vidare på bergets östra kam.”

På toppen
Snart var de emellertid helt omslutna av moln och snö, i mycket farlig terräng. De beslutade sig för att slå läger med sitt lilla tält, efter att ha fallit ned i tre sprickor, med förhoppningen att vädret skulle bli bättre nästa dag. Det blev tyvärr inte så, det började snöa alltmer och de insåg att de nu satt fast, på 6500 meters höjd, på en sida av berget som de inte kände till. Med begränsad mängd mat och dålig kunskap om hur de skulle kunna ta sig därifrån, började de nu ångra sitt beslut att ta sig fram över bergskammen.

Snöovädret fortsatte den sjätte dagen men lättade vid niotiden på morgonen och trots den stora mängden snö som fallit, och lavinrisken, var de nu tvungna att ge sig av från sitt improviserade läger mitt ute i ingenmansland. “Paul gjorde ett mästerligt arbete med att finna en korridor där vi kunde ta oss ner från den övre till den nedre kammen, genom några firningar på nordsidan. Pauls förmåga att läsa terrängen och ta sig fram genom detta komplicerade område var enastående. Här visade han prov på den enorma erfarenhet han fått under sina år som alpin klättrare.”

Väl nere, efter en mycket äventyrlig nedstigning, återstod en dag som för den skull inte var mindre komplicerad, då de under åtta timmar tvingades ta sig över en kaotisk morän. Slutligen kom de dock fram till byn och det hus där deras tibetanske kontaktperson väntade.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)