Guide: Hur du väljer topptursbindningar 2017 - barrabes.com
Currency

BLOG | TIPS | 02 February 2017

Guide: Hur du väljer topptursbindningar 2017

Vi lär dig allt du behöver veta om bindningar för toppturer och randonnée, samt visar upp 2017 års modeller.

Med stighudar i Pasolobino, Benasque i Spanien. Foto: Daniel Vega
I den här artikeln vill vi klargöra alla de funderingar som kan komma upp vid val av bindningar för randonnée eller toppturer.

Randonnée och toppturer låter oss nå bergets höjder på ett fritt sätt, som endast hindras av snökvalitet, väder och framför allt vår erfarenhet och tekniska nivå. Hela berget blir tillgängligt, och vi kan nå en vild och oändlig omgivning som är vitt skild från den som kan nås vid en skidstation.

Två topptursåkare i det oändliga Barrancs, Benasque i Spanien. Foto: Daniel Vega
Topptursskidor måste fungera bra både vid stigning och utförsåkning och därför är det viktigt att en bindning anpassad till toppturer och randonnée tillåter hälen att släppa från skidan. När foten vickas framåt mot tån så underlättas vandring med skidorna parallellt på både plan mark och i uppförsbackar. Hälen fästs sedan fast i skidan när du ska åka nedåt och de liknar då en vanlig alpinbindning.

Vi kommer att försöka guida dig genom utbudet av bindningar, så att du kan hitta ett par som uppfyller dina behov. Skulle du behöva hjälp eller vilja ha mer information, så kan du alltid kontakta vår kundtjänst via telefon, chatt eller mail. Vi ser fram emot att kunna hjälpa dig.

Den här guiden är skriven av Javier Menchaka Gutiérrez "Chaka", ansvarig för skidavdelningen i vår butik i Benasque, Spanien, och han är även medlem i Barrabes skid- och alpinistskola.

BINDNINGSTYPER FÖR TOPPTURER
Det finns i nuläget två typer av bindningar för toppturer och randonnée: plattformsbindningar (“frame binding” på engelska) och techbindningar (ibland även kallad Dynafit-bindning”). De ser väldigt olika ut rent designmässigt och vi kommer att förklara fördelar och nackdelar med de bägge typerna.

PLATTFORMSBINDNINGAR
I dess moderna form är en plattformsbindning en alpinbindning monterad på en plattform i plast eller metall. Pjäxorna fäster på samma sätt som i en alpinbindning och plattformen kan böjas framåt mot tån vid stigning, för att sedan fästas i skidan vid åkning.

Salomon Guardian MNC 13, plattformsbindning
Det här var under lång tid det mest populära valet av bindning, med ett stort antal modeller från slutet av 60-talet till nutid. Vissa bindningar har blivit riktiga klassiker, bland andra Silvretta 300 på 70-talet; Silvretta 402 och 404, Tyrolia TRB och Marker M Tour på 80-talet; Diamir Fritschi Titan på 90-talet, Baron/Duke och Marker från 00-talet. Salomon/Atomic och Guardian Tracker är de senaste modellerna av en typ av bindning, som emellertid är på väg att försvinna från marknaden.

Nacho Ruiz, bergsguide och skidlärare i Barrabes skidteam, visar en plattformsbindning.
Fördelar:

 • Få, men de är säkra
 • Enkla att ta på sig, speciellt i backar och djupsnö.
 • Kompatibilitet: Vanligtvis har de en mekanism som gör att tåhöjden kan justeras, vilket gör att de kan användas med pistpjäxor (ISO 5535) och toppturspjäxor (ISO 9523).
 • De flesta modeller som finns på marknaden, förutom Marker, kan enkelt ställas om mellan stigning och åkning.
 • Skarjärn fästs, vanligtvis, i bindningens plattform. Det gör att skarjärnen inte skrapar i den hårda snön för varje steg.
 • Generellt så har de en generös marginal för storleksinställning.

Nackdelar:

 • Vikten: Det kan vara upp till 2 kg skillnad i vikt jämfört med en tech-bindning.
 • Kompatibilitet: Tyvärr är de inte kompatibla med ett flertal av de lättaste toppturspjäxorna.
 • Kompatibilitet med skarjärn. Varje märke har sina egna.

Plattformsbindningarna är enligt vår mening ett bra val, framförallt för de som vill ha ett all mountain- eller freeridekit som tillåter någon enstaka tur med stighudar. Bindningarna passar även bra för de som vill använda sina freerideskidor med både toppturs- och alpinpjäxor.

TECHBINDNINGAR
Techbindningar kallar vi de bindningar vars tå- och häldel är helt separerade från varandra. Vid stigning så kan foten böjas uppåt fäst i tådelens två “pins” som fästs i de två hål som finns på pjäxans tådel. Häldelen är också annorlunda mot en “vanlig” bindning, då den har två pinnar som passar in i pjäxans hälskåra när vi vill åka utför.

Dynafit Speed Turn 2.0, techbindning.
Dynafit revolutionerade marknaden av topptursbindningar när de presenterade sitt nya koncept i mitten av 80-talet, och innan årtiondet var slut så dominerade de helt inom de internationella tävlingarna. Under 90-talet presenteras de första bindningarna anpassade till allmänheten, ett flertal med broms, och under det senaste årtiondet kom även de första freerideanpassade bindningarna.

Dynafits patent har under de senaste åren gått ut och allt eftersom så har fler märken börjat tillverka techbindningar. Det började med mindre märken så som Plum och ATK, sedan följde även Ski Trab och giganter inom plattformsbindningar såsom Marker och Fritschi Diamir efter, och nu i år även Salomon/Atomic.

Tådel techbindning, med de två “pins” som fäster i hålen på pjäxans sidor.

Häldel techbindning, fristående från tådelen.
Fördelar:

 • Minskad vikt. Den första och kanske mest uppenbara skillnaden, vissa tävlingsmodeller väger strax under 150 g.
 • Kompatibilitet med skarjärn: Det finns vissa undantag, men många bindningar av denna typ använder fortfarande Dynafits standard.
 • Kompatibilitet pjäxor: Alla toppturspjäxor är kompatibla med techbindningar, till och med flera freeridepjäxor.
 • Tillförlitlighet: Den enkla mekanismen hos vissa modeller gör att vi inom denna kategori av bindningar hittar de mest säkra på marknaden. Oumbärliga vid expeditioner eller skidalpinism på större bergskedjor.

Nackdelar:

 • Tillförlitlighet: Vissa modeller är något ömtåliga och tyvärr har det blivit en del fiaskon.
 • Kompatibilitet med pjäxor: Bindningarna kan inte användas med vilken typ av pjäxa som helst. Flera av de äldre typerna av toppturspjäxor, och vissa freeridepjäxor, kan inte användas med den här typen av bindningar och klassiska alpinpjäxor är inte heller kompatibla.
 • Användbarhet: Svårare att ta på än en konventionell bindning, omställning mellan åk- och gåläge kan ibland vara något komplicerad.

FAKTORER ATT TÄNKA PÅ NÄR VI VÄLJER TOPPTURSBINDNING
Är techbindningar mindre säkra än andra bindningar?

Svaret är enkelt: NEJ, det är de inte.

Ett flertal techbindningar offrar vissa mekanismer som kan relateras med säkerhet för att minska vikten. Trots det så behöver du inte vara orolig, de är säkra. Vi som användare måste emellertid tänka igenom ett antal faktorer som vi inte skulle behöva tänka på om vi väljer en plattformsbindning.

VILKA FAKTORER BÖR TÄNKAS IGENOM?
Till exempel: FJÄDRINGEN. Techbindninger har generellt mindre fjädring än plattformsbindningar, det betyder att pjäxan rör sig mindre i vardera riktning innan de löser ut.

Det beror på flera orsaker:

 • Avsaknaden av en “flytande häl”.
 • Horisontell utlösningsmekanism i häldelen, tillsammans med vertikal utlösningsmekanism.
 • Användning av “U:n” i de lättaste bindningarna.


HUR PÅVERKAR DEN MINSKADE FJÄDRINGEN?
För dig som är lite tyngre, använder reaktiva skidor och potenta pjäxor, är en aggressiv friåkare eller om du ska använda dina topptursskidor för höga hastigheter i pisten, så kan det leda till att bindningarna oönskat löser ut. Det kan motverkas genom att öka förspänningen, för utlösningsmekanismen, så att den är över de värden som du vanligtvis använder på andra bindningar. Det är tyvärr inte en bra idé, utan det bästa är att välja en fjädrande modell och som tur är så finns det ett flertal modeller av techbindningar som har löst problemet.

Om du inte tillhör någon av typerna av skidåkare som nämns ovan, utan kan klassificeras som en ”normalåkare”, så kan du alltid använda dig av en mångsidig lättare techbindning, till priset av att du offrar något av fjädringen.

HUR BÖR VI HANTERA DEN MINSKADE FJÄDRINGEN?
Det är generellt enkelt och om du är van med plattformsbindningar eller alpina bindningar så behövs bara en liten justering. Vänj dig vid de inställningar som är möjliga att göra och börja från låg förspänning och testa dig fram. På så sätt lär du känna hur bindningarna fungerar och du kan testa dem i olika situationer.

Inställningsskruv för Tech-bindningen, ATK RT
HUR FUNGERAR DE MEST MINIMALISTISKA TECH-BINDNINGARNA MED FASTA FÖRSPÄNNINGSVÄRDEN?
Ultralätta bindningar och tävlingsbindningar brukar ofta ha ett fast utlösningsvärde, ett U i metall, utan möjlighet till justering.

U-system. Den här modellen, Salomon MTN, kommer med tre utbytbara U:n som alla har olika förspänningar. Vissa bindningar har bara ett medföljande U.
ÄR DE MINDRE SÄKRA?
Användningen av en bindning med en fast förspänning, t.ex. 7, är säker om det är den förspänning som behövs. De som inte är vana med techbindningar eller de som inte har lärt känna de inställningar och funktioner de har, bör kontakta en expert så att utrustningen blir rätt inställd.

De horisontella utlösningsmekanismerna börjar, som tur är, att bli standard även om de ofta är så minimalistiska att de saknar justeringsskruv. Bindningarna förnyas lite i taget, och utvecklingen går framåt.

ANVÄNDNING OCH DISCIPLINER

Tävlingsbindningarna har sedan 30 år tillbaka bytts ut från att vara plattformsbindningar till techbindningar, så om du planerar att tävla så bör du köpa en techbindning. Plattformsbindningarna är inte heller särskilt praktiska när vi ska göra längre dagsturer med stigningar om många höjdmeter då de väger betydligt mer. Förövrigt fungerar de bägge typerna av bindningar perfekt till andra typer av aktiviteter, allt från aggressiv freeride till lugna toppturer. Valet är ditt.

SKIDMODELLER

Det är bra att komma ihåg att det bör finnas en harmoni mellan de olika delarna av din utrustning.

Tävlingsskidor behöver utan tvekan bindningar och pjäxor anpassade till tävling.

Bland mångsidiga skidor och skidor för freeride så finns det lite mer valfrihet, även om inte vad som helst fungerar. Skidans midjebredd är också viktig att ha i åtanke. Skidor med riktigt breda midjor behöver en bindning med en så bred bas som möjligt och ska vi använda bromsar så bör vi testa att de passar på skidorna!

BROMS, JA ELLER NEJ?

En annan stor fråga. För de flesta så är det bästa antagligen broms, även om bromsen gör att din utrustning väger mer och ofta är utrustningens akilleshäl då den inte är ofelbar.

Techhäldel med broms. När pjäxan löser ut och bindningen flyttas uppåt så hoppar de två bromspinnarna nedåt och bromsar upp skidan.
Leash är ibland det bästa valet för skidåkare som åker i svår terräng där man absolut inte får tappa en skida. Däremot så måste de se till att leashen släpper om en eventuell lavin går, så att inte skidorna drar ned åkaren i snömassorna.

Tådel-tech med leash
En leash gör även att du riskerar att skada dig på skidornas kanter vid plötsliga fall, se därför till att alltid använda hjälm.

HÄLHÖJARE

Hälhöjarna är ett praktiskt tillägg när vi utför stigningar som är branta. Vi kan enkelt sätta fast och ta av dem beroende på hur brant stigningen är. De flesta bindningar som finns på marknaden har tre positioner. Några ultralätta bindningar har endast en eller max två positioner.

För dig som börjar med toppturer är en bindning med hälhöjare, som är enkla att använda, det bästa alternativet. När vi fäller upp hälhöjarna så tillåts vi att enkelt gå upp för branta stigningar. Pjäxorna hamnar mer eller mindre horisontellt när vi kliver ned mot skidan och får stöd av hälhöjarna.

STORLEKSINSTÄLLNING

Det finns bindningar av alla typer, från bindningar med stor variationsmöjlighet av storlek, till tech-bindningar anpassade till tävling där storleken inte kan ändras. Till de sistnämnda kan alltid en justeringsplatta köpas till.

Det beror helt på dig om du vill kunna ändra storlek eller inte. Ska du tävla så kanske det inte är nödvändigt, men för oss andra så kan det vara bra att kunna ändra storleken ifall att vi vill låna ut våra skidor till en vän.

Viktigt! Plattformsbindningarna säljs i storlekar, se till att du är säker på att du köper den storlek som du behöver.

Kompatibilitet pjäxor

Det finns fyra typer av pjäxor som är kompatibla med topptursbindningar:

 • Pjäxor med alpinsula (ISO 5535). Endast kompatibla med plattformsbindningar som har justerbar höjd för tådelen.
 • Toppturspjäxor (ISO 9523) inte kompatibla med techbindningar. Den här typen av pjäxor blir mer och mer ovanliga, endast kompatibla med plattformsbindningar.
 • Toppturspjäxor (ISO 9523) kompatibla med tech- och plattformsbindningar. Marknadens mest mångsidiga pjäxor.
 • Lätta toppturspjäxor. Pjäxorna uppfyller inte den kända normen ISO 9523 och de är därför inte kompatibla med plattformsbindningar utan endast med techbindningar.


URVAL FRÅN BARRABES KOLLEKTION 2017 TOPPTURSBINDNINGAR
Vi kommer här nedan att visa upp ett urval av topptursbindningar, och här kan ni se hela vår kollektion av topptursbindningar 2017.

MÅNGSIDIGA TECHBINDNINGAR

Majoriteten av bindningarna faller under den här kategorin, med bindningar som passar för åkning mellan “lugn” freeride och topptursåkning “utan fall”, det är även inom den här kategorin som de flesta märkenas bindningar hamnar.

DYNAFIT

Dynafit är fortfarande det ledande märket inom den här kategorin.

Dynafit Speed Turn 2.0 (740 g/par) har Dynafits klassiska design, uppdaterad med fästen för skarjärn i metall, generösa storleksmarginaler och nya färger. Det är ett bra val och helt klart den mest ekonomiska bindningen på marknaden.

Dynafit Speed Turn 2.0
Dess moderna systerbindning, Dynafit TLT Speed Radical (682 g/par), är fortfarande ett av de mest populära valen och Dynafit visar än en gång vägen med sina snabbt justerbara hälhöjare.

Dynafit TLT Speed Radical
OBS: Dynafit utvecklar sina friåkningsbindningar Dynafit Beast 16 och tar dem till den mångsidiga kategorin med Dynafit Beast 14. Flytande häldel och roterbar tådel ger extra fjädring för de som som även vill åka lättare freeride.

Dynafit Beast 14
Dynafit TLT Superlite 2.0 med sin mycket låga vikt på 300 g, överför koncept och design från de ultralätta tävlingsbindningarna till kategorin mångsidiga bindningar. Ett bra val om du tycker om långa toppturer och skidalpinism.

Med reglerbar förspänning för den horisontella utlösningsmekanismen upp till DIN 12 är det uppenbart att att bindningen passar för fler än de åkare som söker minimalism. Som tillbehör finns löstagbara bromsar i bredderna 75, 90 och 105 mm, samt justeringsplatta.

Dynafit TLT Superlite 2.0
ATK RACE

Atk Race är ett märke vi associerar till tävlingsbindningar, men tack vare sin goda prestanda, utmärkta material, mekanism och säkerhet, kan bindningarna även passa i kategorin mångsidiga bindningar.

ATK RT väger endast 300 g, trots att den är utrustad med vertikal och horisontell förspänning. Med tanke på vikten så är det helt klart en tävlingsbindning, men dess prestanda gör att den även passar i kategorin mångsidiga bindningar.

ATK Race RT
FRITSCHI DIAMIR

Vipec 12 från Fritschi Diamir är, efter tre säsonger på marknaden, fortfarande revolutionerande. Flytande häldel, roterande tådel med DIN inställning, men ändå bara 980 g/par (utan broms, bindningen kan kompletteras med löstagbar broms, vilket är ett plus), för en bindning gjord för, liksom Dynafit Beast 14, åkare som tycker om inte alltför extrem freeride.

Fritschi Diamir Vipec 12
SALOMON, ATOMIC

Salomon, med bindningen MTN, och Atomic, med bindningen Backland, tar konceptet “bindningar med fast förspänning” och gör dem mångsidiga. De har tre “U:n” som kan bytas ut beroende på vikt och åkstil och de räcker mer än nog till. Mångsidiga bindningar som kan kompletteras med broms, en stor variation av inställning, och detta trots deras låga vikt, 565g/par.

Salomon NT

Atomic Badland
Tech Freeride
Dynafit Beast 16 är utan tvekan det bästa valet av technindningar för aggressiv freeride. 1 660 g paret kan tyckas vara tungt för ett par techbindningar, men då är de också förberedda för all typ av åkning.

Dynafit Beast 16
MÅNGSIDIGA PLATTFORMSBINDNINGAR

FRITSCHI DIAMIR

För er nostalgiker som gillar plattformsbindningar så är den mest mångsidiga bindningen helt klart La Diamir Eagle 12. Med sina 1 780 g är den ett bra val för skidåkare som vill njuta av turer på alla typer av underlag.

Fristchi Diamir Eagle 12
PLATTFORMSBINDNINGAR FREERIDE

SALOMON-ATOMIC

Salomon Guardian MNC 13 och Atomic Tracker MNC 13 är ett bra alternativ för de som vill sätta ihop ett freeride-kit med möjlighet att använda stighudar för tillfälliga toppturer. Vikten, nästan 3 kg, är deras främsta handikapp, men säkerhet är ett av de största argumenten för dem.

Salomon Guardian MNC 13

Atomic Tracker MNC 13
TÄVLING

Vi har även ett brett utbud av bindningar anpassade till tävling, med vikter under 250 g/par, en kategori av bindningar som ökat i försäljning de senaste åren. Denna typ av bindningar har sina nackdelar, och är inte det bästa valet för nybörjare, men utbudet fortsätter att öka.

ATK Race har en ställbar förspänning i sin horisontella utlösningsmekanism hos alla sina tävlingsmodeller.

Dynafit har utvecklat sina tävlingsbindningar med sin modell Low Tech Race PDG där metall förlorar i betydelse. Ett nytt koncept, vi får se hur det tas emot av åkarna.

Race-kollektionen från Plum har minskat vikten rejält, deras bindningar Race 99 väger endast 198 g och är ändå de mest robusta bindningarna i kategorin.

Här hittar du hela vårt utbud av tävlingsbindningar för toppturer

Dynafit Low Tech Race PDG
SAMMANFATTNINGSVIS
Bindningar för alla plånböcker och smaker. Oavsett vilken typ av toppturer som är din favorit så finns det en bindning som passar just dig.

Ta den tid du behöver för att hitta de bindningar som passar dig, för även om många inte tror det så är bindningarna en av de viktigaste delarna av din utrustning. Du kan därför kontakta vår kundservice, så besvarar vi de frågor du har och vi kan även hjälpa dig att välja den utrustning som passar dig och dina behov.

Vi hoppas att vi kunnat hjälpa dig och kom ihåg att lära dig de inställningar och justeringar som dina bindningar har. Du är den som är ytterst ansvarig för din egen säkerhet.

Ut och njut på bergen!

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)