Twin Gate från Grivel – Grindlåsning och enkel användning i en och samma karbin? - barrabes.com
Currency

BLOG | TEST | 24 August 2017

Twin Gate från Grivel – Grindlåsning och enkel användning i en och samma karbin?

Grivel kombinerar enkelhet och säkerhet med det innovativa säkerhetssystemet Twin Gate.


Om säkerheten skulle vara det enda vi behövde tänka på så är det är svårt att komma på en anledning till att inte använda enbart låskarbiner när vi klättrar. Det är däremot uppenbart att det finns andra parametrar som vi måste tänka på och som även de har med säkerheten att göra. I många situationer skulle vi orsaka ett fall på grund av den tid och de rörelser vi måste utföra i svåra situationer, om vi var tvingade att använda låskarbiner. Det är därför som man inte brukar använda låskarbiner i t.ex. quickdraws.

De traditionella låskarbinerna har till viss del utvecklats och moderniserats under åren, men de allra flesta ser trots allt ungefär likadana ut som tidigare. Fram tills nu när Grivel tagit fram designen Twin Gate.

Systemet är egentligen en smart utveckling av den hemmagjorda version som klättrare ofta använder för att förvandla standardkarbiner till en låskarbin: vi placerar två standardkarbiner mot varandra, med grindarna åt motsatt håll för att omöjliggöra öppning. Karbinen Twin Gate uppfyller samma funktion, men i en och samma karbin.

Till en början så kan det verka krångligt att fästa in karbinen, framförallt då den första impulsen är att dra ut den inre grinden och med de andra fingrarna trycka på den yttre för att kunna öppna den. Det är däremot inte så den fungerar. Den öppnas genom att vi puttar upp den yttre grinden, så att den inre grinden kan öppnas med hjälp av repet eller infästningspunkten. Vad man måste vänja sig vid är att putta grinden utåt istället för inåt, men endast röra en av grindarna och inte de bägge.

När vi ska lossa karbinen gäller detsamma, den enda skillnaden är att vi puttar upp den inre grinden och låter repet eller fästpunkten öppna den yttre. När man väl kommit på hur karbinen fungerar så är den effektivt och kan användas på quickdraws, men endast då vi vill undvika de risker som kan uppstå i de situationer där det finns risk för att en standardkarbin utsätts för slag, korsade rep etc.

Grivel använder systemet i ett flertal av sina karbiner: från HMS-karbiner till karbiner som kan användas i quickdraws. Det är bland de sistnämnda som systemet med dubbla grindar verkligen kan bli ett genombrott.

Grivel - K6G Mega Twin Gate

KÖP NU

Grivel - K8G Sigma Twin Gate

KÖP NU

Grivel - Lamda K7G

KÖP NU

Grivel - Sym K9G

KÖP NU

Grivel - S1G

KÖP NU

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)