Patagonias Fair Trade-program – för en rättvis produktion - barrabes.com
Currency


BLOG | TEKNOLOGI | 23 October 2017

Patagonias Fair Trade-program – för en rättvis produktion

Patagonia införlivar i sitt miljöprogram ett intyg om rättvis handel, för rättvisa och bra förhållanden för sina anställda i produktionskedjan.

Allt sedan 1953 då Yvon Chouinard skapade klädföretaget har Patagonia varit pionjärer när det gäller frågor som miljö, hållbar utveckling och goda arbetsförhållanden. Detta gäller både för tillverkningen av deras friluftsunderkläder som de berömda fleecetröjorna och jackorna.

När det gäller miljö och hållbar utveckling är det redan känt att de 1993 var de första med att återvinna plastflaskor till sina fleecekläder. I dagsläget är hela deras produktion baserad på återvinning. Plastflaskor och industriavfall, deras egna avfall såsom andras, återvinns för produktion av kläder. De var även först med att använda organisk bomull, och man får inte glömma bort alla miljöprojekt som de har utvecklat.

“Vi var fortfarande ett litet företag när vi började att lägga tid och pengar på den allt mer uppenbara miljökrisen på vår planet. Vi såg vad som hände med vår jord: de ökande föroreningarna, skogsavverkning, utrotningen av flora och fauna. Vi bestämde oss därför för att tillverka den bästa möjliga produkten men utan att göra onödig skada på miljön, och samtidigt utnyttja affärerna för att inspirera andra och hitta nya lösningar på miljökrisen.”

Deras försvar av planeten har alltid även inkluderat jordens befolkning, med början hos sina anställda.

Därför lanserar de nu sitt Fair Trade-progam.

FAIR TRADE

"Vi är här för att förändra industrin."

Detta säger de ansvariga på Patagonia. Det handlar om en av de första åtgärderna företaget gjort för att öka lönerna för de anställda och förbättra deras livsvillkor. Därför har de anslutit sig till Fair Trade-programmet som övervakar företagen för att på så sätt få slut på de dåliga arbetsförhållanden som ofta råder då företag i västvärlden har sin produktion i tredje världen.

Hur fungerar det?

Förutom höjda löner och bättre arbetsförhållanden, betalar Patagonia en premie för varje produkt de producerar med Fair Trade-certifikat och som bär deras etikett. Dessa pengar går direkt till arbetarna på fabriken och det är de som bestämmer hur de ska spenderas. Fair Trade-programmet främjar även åtgärder för att förbättra arbetarnas hälsa och säkerhet, att sociala lagar och miljöbestämmelser uppfylls, samt uppmuntrar till dialog mellan arbetare och företag.

Vilka modeller är Fair Trade-certifierade?

Patagonias medverkan i Fair Trade-programmet har ökat snabbt de senaste åren. 2014 började de sälja 10 Fair Trade-märkta produkter från en fabrik. Från och med hösten 2016 sålde de 192 Fair Trade-produkter från sex fabriker. Och nu hösten 2017 förväntas de sälja ungefär 300 Fair Trade-produkter från 13 olika fabriker.

Vilka är resultaten?

Arbetarna som tillverkar Patagonias kläder tjänade 430.000 dollar extra mellan hösten 2014 och maj 2016, tack vare projektet Fair Trade. Pengarna växer exponentiellt tack vare den stora ökningen av sortimentet som under tre år har gått från 10 produkter till 300 nu i höst.

Dessa pengar har använts på många olika sätt.

  • De anställda på företaget Nature USA i Los Angeles röstade och bestämde sig för att spendera sina ackumulerade pengar på vård och universitetsstudier för sina barn.
  • På företaget Hirdaramani på Sri Lanka valde de anställda att använda pengarna till att öppna ett daghem inom företaget samt genomföra ett hälsoprogram och förbättra hygienfaciliteterna.
  • På MAS Leisureline, även det på Sri Lanka, valde de att spendera pengarna på kuponger till mat, medicin och andra personliga artiklar.


"Programmet har överträffat våra förväntningar", säger Thuy Nguyen chef för avdelningen för Socialt- och Miljöansvar på Patagonia. Enligt uppgifter från företaget så beror detta inte endast på löneökningarna utan även på det ökade ansvar som arbetarna förvärvar när det gäller beslut inom företaget.

Patagonias Fair Trade-produkter hos barrabes

Hos Barrabes hittar du fleecejackor från Patagonia som är tillverkade i 100% återvunnet material, och som dessutom är Fair Trade-märkta. Ett exempel är modellen Better Sweater i dess olika färger.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)