Guide: Hur du väljer alpina skidor - barrabes.com
Currency


BLOG | TIPS | 15 December 2017

Guide: Hur du väljer alpina skidor

Vi hjälper dig att välja skidor för freestyle, race, pist och all mountain.

Skidåkare i Cerler, Benasquedalen, Pyrineerna. Foto: Aramon Cerler
Den här skidguiden är skriven av vår medarbetare Javier "Chaka" Menchaka Gutiérrez. Den passar dig vare sig du är nybörjare eller expert och oavsett om du ägnar dig åt piståkning eller freeride. Vi ska försöka guida er genom alla de olika modeller av alpinskidor som finns att välja mellan.

FRÅGOR SOM DYKER UPP NÄR VI SKA VÄLJA SKIDOR
De allra flesta skidåkarna tar sitt köp av nya skidor på största allvar. För en del är det en enkel uppgift, de har redan skaffat sig all information om nyheterna, har koll på sin fysiska form, vet sin nivå som skidåkare och vilken typ av skidåkning de ska använda skidorna till.

För andra är valet inte alls lika lätt, vilket inte alls är konstigt, med tanke på den snabba utveckling som sker inom området och alla nya modeller och tekniker som dyker upp på marknaden. Sök hjälp av en av våra experter som kan guida dig om du känner att du behöver hjälp. En grundläggande fråga som du dock alltid bör veta svaret på, och som underlättar ditt val, är vilken typ av skidåkning du ska ägna dig åt och vad du förväntningar dig av de skidor som du ska köpa.

Några första frågor att ha i åtanke är:

Hur står det till med den fysiska formen? Vilken är din nivå som skidåkare och vad har du för förväntningar att kunna förbättra den? Åker du snabbt eller långsamt? Vill du ha ett par allroundskidor eller letar du efter att par som passar en specifik typ av snö, nypistat och hårt eller kanske pudersnö? Har du en lugn och avslappnad åkstil eller är du aggressiv i din åkning?

Ta dig en stund och tänk över dessa frågor och besvara dem ärligt. Fundera på vad det är som intresserar dig som skidåkare, vad som oroar dig och om du har några oklarheter. Även om du kanske kommer att vara i kontakt med någon av våra experter, så kan ett genomtänkt val vara skillnaden mellan ett par skidor som fungerar bra och ett par som är perfekta för dig.

Skidåkare i Cerler, Benasquedalen, Pyrineerna. Foto: Aramon Cerler
När de grundläggande frågor väl är besvarade så kan du gå in på de mer konkreta ämnena:

Hur mycket väger du? Hur lång är du? Vilken nivå som skidåkare har du? Hur många gånger per år och var åker du? Vilken typ av skidor och pjäxor har du eller har haft tidigare? Slutligen är pjäxorna viktiga att ha i åtanke. Det måste finnas en balans mellan pjäxa och skida, grundregeln är: hårda skidor, hårda pjäxor.

Utifrån dessa frågeställningar ska vi försöka reda ut de oklarheter som kan uppstå när man ska ta sig genom djungeln av märken och skidtyper som finns på marknaden. Skulle du efter att ha läst texten ha fler frågor och funderingar, så ska du naturligtvis höra av dig till oss. Det finns många skidor att välja mellan och bland alla de skidmodeller som kommit ut på marknaden de senaste åren finns det utan tvekan ett par som fungerar perfekt för varje skidåkare.

Ett sista råd: Skulle du trots allt fortfarande vara osäker, så kan du alltid välja ett par All Mountain!

LÄNGD
Det är vanligt att fastna vid skidans längd när nya skidor ska inhandlas, vi anser att det bästa rådet är att vänta med längdfrågan till sist. När du har gått igenom de frågor som ställs ovan så rekommenderar vi att du väljer skidlängd enligt de rekommendationer som varje märke anger. Dagens breda utbud av modeller med rocker, camber, breda/smala midjor etc, gör att det inte finns några generella regler att följa och du bör därför alltid följa tillverkarens rekommendationer.

Vad gäller dammodeller av skidor så finns det idag ett brett utbud av specifika dammodeller på marknaden. Dammodellerna är anpassade för mindre och lättare åkare, om du är tjej och är längre än 1,70 skulle vi därför rekommendera ett par unisexskidor.

All mountain: populära mångsidiga skidor

Utbudet de senaste året har haft en tendens att gå mot att en stor andel skidor nu fungerar ”allround” och det är egentligen endast de mest avancerade race- och freerideskidorna som fortfarande kan klassas som strikt specialiserade modeller. Mångsidigheten har smittat av sig på nästan hela utbudet: pistskidor som fungerar tämligen bra offpist, freestyleskidor som lovar fina svängar i pisten, freerideskidor som är tillräckligt lätta för att passa för toppturer etc. Specialiserade skidor blir därmed en alltmer udda företeelse.

De senaste åren har fenomenet med speciella dammodeller av skidor slagit igenom. I de flesta fall handlar det om något lättare skidor, med en mjukare längsgående flex och något kortare svängradie. Flesta dammodeller hittar vi i allroundkategorin, men det finns modeller i samtliga kategorier.

Skidåkning i Cerler, Benasquedalen, Pyrineerna. Foto: Aramon Cerler
Kategorier

Alpina skidor brukar idag vanligtvis delas in i kategorierna: pist, all mountain, freeride och freestyle. Gränserna mellan de olika kategorierna kan ibland vara något diffus då t.ex. pistskidor kan likna all mountain-skidor och all mountain-skidor likna skidor anpassade till freeride.

Vi kommer nu gå igenom kategori för kategori och reda ut deras specifika detaljer för att underlätta ditt val så mycket som möjligt. Då kör vi!

SKIDOR SÄSONGEN 2016/2017

RACE Egentligen handlar det om ”race-inspirerade skidor”, då det är svårt att hitta verkliga tävlingsskidor i en vanlig skidaffär. Modellerna i handeln är oftast Race Carver och SL (slalom).

Race Carver är en publikanpassad variant av Super-G tävlingsskidorna, med medel/stor svängradie. SL (slalom) har bra grepp i branta pister och hårt underlag och är ett utmärkt val för dem som gillar aggressiv åkning i korta svängar.

När vi tittar närmare på skidor av typen SL eller Race Carver så är det de modeller som minst har ändrats under de senaste åren, även om man kan hitta skidor med rockerprofil även bland dessa.

I kategorin race-skidor hittar vi enbart avancerade modeller och man måste vara en duktiga åkare för att fullt ut kunna behärska dessa skidor och använda deras prestanda. När det gäller form och utseende kan det ibland vara svårt att se skillnad på en race-skida och en avancerad ”vanlig” pistskida, men ofta kan man se skillnaden på race-modellernas ”sportigare” grafiska design.

Skidor för dig som:

  • Tycker om att åka snabbt nedför röda och svarta pister.
  • Letar efter ett par skidor där du kan utveckla din åkning på hårda underlag.
  • Vill finslipa dina korta svängar till perfektion (SL).
  • Har bra kontroll på medel- och långa svängar i alla typer av branter (Race Carver).


Inte skidor för dig som:

  • Inte är i god fysiska form.
  • Har en ”lugn åkstil”.
  • Har en begränsad budget.


Det finns som alltid undantag från dessa regler.

Fischer the Curv DTX är ett sådant exempel, med en teknologi som tillåter snäva in- och utgångar på svängarna, relativt vida svängar och gott utnyttjande av kanterna. Modellen har race-attityd, me

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)