Hur du väljer klätterskor - barrabes.com
Currency

BLOG | TIPS | 12 March 2018

Hur du väljer klätterskor

Tradklättring, sportklättring eller bouldering. Nybörjare eller veteran. Snörade eller med kardborrband. Plan eller böjd sula. Syntetiska eller i läder. Det finns många saker att ha i åtanke när du väljer klätterskor.

Klätterskorna, balansens vän.
Klätterskor är utan tvekan en av de svåraste produkterna att välja när det gäller klätterutrustning. Att hitta den modell som exakt täcker våra behov, och dessutom passar våra fötter perfekt, är inte en lätt uppgift.
Det är extra svårt för de klättrare som ska inhandla sina första skor och utan tidigare erfarenhet ska försöka hitta rätt i klätterskodjungeln. Det är inte bara svårt att veta vilka skor som passar bäst till vilken klättergren, det kan dessutom bli rejält obekvämt om det är fel modell eller storlek som har inhandlats.

I denna artikel reder vi därför ut följande punkter:

a) Vilken typ av klätterskor behöver vi använda, anpassad till vår nivå, klättringsgren och typ av sten som ska klättras.

b) Vilken storlek är lämplig och vilken läst är den som bäst passar våra fötter.

Genom att kombinera dessa två faktorer kan vi hitta en jämvikt mellan goda prestationer vid klättring och en bra passform. Vi går därför igenom de egenskaper som påverkar dessa faktorer så att du lättare kan hitta den sko som passar just dig och din klättring.

INDEXATT VÄLJA RÄTT STORLEK
När du klättrar fyller fötterna flera viktiga funktioner, de tillåter dig att hålla balansen, stödja dig och ett gott fotarbete gör att du inte behöver anstränga armar och händer lika mycket. Det är därför viktigt att klätterskorna sitter tight och att de inte kan röra sig på foten. De ska kännas som ett andra lager hud så att vi enkelt kan känna stenen under fötterna och på så sätt tillåter oss att stödja på minimala kanter.

Det är viktigt att komma ihåg att klätterskor, i och med att de ska sitta tight på foten, inte är lika bekväma som ett par vardagsskor. För att de ska sitta tillräckligt tight betyder det att våra tår helt ska fylla den främre delen av skorna, vilket generellt betyder att tårna är böjda inuti klätterskorna. Genom tårnas böjning får fötterna mer kraft och tillåter oss att använda oss av allt från minimala kanter till sluttande slopers.

Balans i fotarbetet är essentiellt vid klättring
När vi väljer klätterskor så gör vi det inte på samma sätt som när vi väljer andra skor. Den främre delen av klätterskon ska vara helt fylld av våra tår och detsamma gäller med hälen. Om hälen rör sig inuti skorna vid när vi klättrar tappar vi mycket styrka och riskerar även att överanstränga våra vader.

Även om skor som sitter tight kan hjälpa dig att prestera bättre så betyder det inte att du presterar bättre ju mindre skor du använder. Det stämmer inte. Vi har alla olika smaker, men när vi tvingar oss ner i storlek alltför mycket kan det leda till att det gör ont när vi stödjer oss på foten, något som kan leda till sämre fotarbete och minskad prestation.

Några viktiga råd:


Klätterskor töjer sig alltid något, oavsett om de är tillverkade i syntetmaterial eller läder (klätterskor i läder töjer sig mer än de i syntetmaterial).

För att undvika att skorna blir för stora när de har töjt sig brukar man välja skor som är något tightare än vad som är bekvämt. Det är vanligt att skorna är betydligt mindre bekväma än slutresultatet när man går in dem, men med tiden töjer de ut sig och anpassar sig efter foten.

Eftersom klätterskor är tänkta att sitta tight på foten, men inte göra ont, är de känsliga för den storleksförändring som foten genomgår när den är varm och uppsvullen. Därför rekommenderar vi att inköp av klätterskor sker på slutet av dagen eller efter en rejäl promenad.
När passformen på en klättersko är så tight att det gör ont när vi bara stödjer oss på foten är ett tecken på att vi har valt en storlek som är alldeles för liten. Det lilla som vi vinner i känslighet och grepp på stenen förlorar vi i balans och teknik i fotarbetet. Professionella klättrare väljer ibland att använda sig av extremt skor, men de är just proffs och det är viktigt att tänka efter ordentligt före vi härmar deras beteenden.

Klätterskor ska sitta tight, men de ska inte vara så obekväma att de påverkar vårt fotarbete eller leder till att vi inte kan njuta av klättringen.

Det är givetvis viktigt att tänka på att klätterskor finns som är mer eller mindre tekniska, och därmed mer eller mindre bekväma, något som vi förklarar närmare längre fram i texten.

Skor som sitter som ett andra skinn gäller för de som sportklättrar och bouldrar, oavsett vilken grad de klättrar. Till skillnad från de tidigare nämnda klättergrenarna väljer de som klättrar trad- och aidklättring generellt skor som är mer bekväma och har mer utrymme för foten. Bekväma skor är oumbärliga för långa och krävande leder som kan ta timmar, ibland dagar, att avklara.

FORM PÅ SKON

Det finns olika sorters klätterskor och dess skillnader består främst av deras anpassning till olika typer av sten, grad på led, klättergren etc. Deras anpassning till olika användningsområden ger skorna ett antal olika funktioner och särskiljande drag. Vi kommer därför att beskriva de viktigaste skillnaderna i utformningen av klätterskor och även reda ut hur dessa påverkar prestandan.

Symmetriska klätterskor

Klätterskorna har en rak läst, likt vanliga skor, något som ger bekväma skor som passar bra till tradklättring, multi-pitch klättring och sportleder i det lägre gradregistret.

Symmetriska klätterskor passar även bra till klättrare som är i början av sin klätterkarriär då skorna är bekväma och har tillräcklig kapacitet för den klättring som de utför. En nackdel med symmetriska klätterskor är att de gör det svårt att stå på minimala kanter, crimpers, hål etc, men på de flesta tradleder, och även nybörjar- mediumleder, räcker dock precisionen.

Symmetriska skor har en bekväm passform och det är därmed inte nödvändigt att välja extra små skor, på grund av töjrisk, när du väljer nya klätterskor.

http://www.barrabes.com/sv/la-sportiva-mythos-eco/p-72062 La Sportiva Mythos, ett klassiskt exempel

Asymmetriska klätterskor

Sulan och lästen har en form som överdriver fotens kurvor, med en tå som överför vikten till stortåområdet. Genom att kraften koncentreras till en punkt, så fungerar dessa skor utmärkt på bladtunna lister, hål, ojämnheter på stenen etc. De är betydligt mer obekväma än symmetriska skor, men de är ofta en bra hjälp när man vill klättra leder i gradnivåerna medium till hårda.

Dess passform är tightare och för att de ska fungera bra när man klättrar är det viktigt att hitta rätt storlek, vilket betyder riktigt tight, för att dra nytta av dess funktioner.

Red Chili Stratos, asymmetrisk klättersko, hög precision

SULANS STYVHET

Klätterskor kan delas upp i två kategorier, de som har styv sula och de som har mjuk sula. De bägge kategorierna har både fördelar och nackdelar, beroende på den klättergren vi ska utöva. I slutändan handlar det om att hitta en jämvikt mellan det stöd och den känslighet som du behöver för fotarbetet.

Klätterskor med styv sula

Klätterskor med styv sula används främst vid klättring på vertikala klippväggar och på klippväggar som är väldigt lite, eller inte alls, överhängande. De används vid teknisk klättring som kräver mindre styrka men desto mer tekniskt fotarbete och tillåter användaren att stödja sig på skon under längre tid.

Den här typen av klätterskor tillåter dig att stå på minimala kanter under en längre tid och vi riskerar inte heller överansträngning av vaderna då styvheten i sulan ger ett gott stöd.

En styv klättersko ger oss stöd när vi står på minimala lister.

Skor med styv sula ger ett gott stöd men de saknar ofta den närhet och känsla av underlaget som skor med mjukare sula ofta har.

Klätterskor med mjuk sula

Klätterskor har ibland mjuka sulor då det ger en bättre kontakt med stenen och ett mer känsligt och nära fotarbete. De allra första modellerna med mjuk sula användes på svaklättring där friktion var den viktigaste faktorn. Nu för tiden är de däremot främst tänkta för bouldering, men passar även bra i hårdare sportleder.

Bäst fungerar de i överhängande och krävande leder där det behövs extra känslighet och smidighet för fotarbetet, men där styvhet i skorna och stöd för foten inte är en nödvändighet. Då de skapades främst för svaklättring så finns det ett antal modeller som passar bra för klätterområden där mycket friktion krävs.

Med rätt klätterskor kan fötterna användas som ett andra par händer.

FORM PÅ SULAN

Plana sulor

Fram till för några år sedan hade i princip alla klätterskor plana sulor och likt de flesta skor har de ibland en lätt böjning uppåt. Det är den vanligaste formen av sulor oavsett om de är hårda, mjuka, symmetriska eller asymmetriska. De senaste åren har de börjat produceras med en lätt böjning nedåt, men aldrig en överdriven sådan, för att bättre kunna använda sig av mindre kanter, hål etc.

Red Chili Fusion Lady, plan och asymmetrisk: med lätt asymmetri och lätt böjning

Black Diamond Aspect, plan och symmetrisk klättersko för klassisk klättring.

Böjda sulor

Klätterskor med böjda sulor skapades främst med tanke på bouldering och sportklättring i de övre graderna. De är mer obekväma än skor med plana sulor, något som inte spelar någon roll vid bouldering då skorna inte sitter på lika länge som vid sportklättring. När de började att tillverkas så designades de flesta med en mjuk sula men nu finns det böjda sulor i både mjuk och styv sula.

Skorna är rejält nedåtböjda, liknande en klo, något som fördelar klättrarens vikt och kraft vertikalt mot tårna. I och med sin form möjliggör de användning av minimala hål, lister etc. och ger klättrarna möjligheten trycka ifrån ordentligt även på dessa.

Det är möjligt att de som börjar klättra ser att denna typ av klättersko är populär ute på klippan eller i gymmet och därför köper ett par skor av denna typ. Tyvärr så kan det leda till en större känsla av obehag än en glädje att klättra, därför rekommenderar vi skor med plan sula när dina första klätterskor inhandlas.

Scarpa Stix, hög konkav böjning på sulan, fungerar mycket bra på boulder och klättervägg

Boreal Lynx i dammodell. Klättersko med medel-mycket böj för en hög klättringsnivå.

TYP AV STÄNGNING
Klätterskor skiljer inte bara i form, användningsområde och teknisk tillämpning, utan även i konstruktion och tillverkningsmaterial. Detaljer som ofta är viktigare än de verkar.

Klätterskor kan delas upp efter den typ av stängning som de designats med. Det finns tre generella typer av stängning som vi går igenom nedan.

Klätterskor med kardborrband

Klätterskor med kardborrstängning har fördelen att de enkelt kan tas på och av, något som känns ovärderligt när du snabbt vill ta av dig dina mer eller mindre bekväma skor mellan försöken på projekten eller när när du nått ankaret med svullna fötter. De kan däremot inte justeras lika mycket, något som kan märkas om du har fötter som inte passar perfekt in i skorna. Snörning tillåter en mer exakt justering av passformen och även en bättre anpassning till fötterna.

Klätterskorna tas ofta på och av ett stort antal gånger under träningen, eller utesessionen, därför kan det vara praktiskt med kardborrband för att snabbt och enkelt kunna ta av dem. Oavsett om du är nybörjare, eller har klättrat i flera år, så är skor med kardborrband ett praktiskt alternativ att välja om skorna passar bra på dina fötter.

Five.ten Arrowhead. Klätterskor med kardborrband

Klätterskor med snörning

Klätterskor med snörning kan justeras bättre runt foten och passar därför bra för de som känner att snörning behövs för att skorna ska passa perfekt. Generellt så föredras de av klättrare som inte väljer skor som sitter alltför tight och därmed inte behöver ta av sig dem lika ofta, som till exempel vid multi-pitch klättring eller tradklättring.

Tenaya Tatanka, klätterskor med snörning

Klätterskor av toffeltyp

Även om deras användning har minskat sedan skor med kardborrstängning kom in på marknaden så används tofflor fortfarande frekvent vid bouldring eller på klättergym. Det är samma tanke med dem som med kardborrstängning, att det ska gå enkelt och snabbt att ta på och av dem.

Tofflor som har stretchmaterial vid fotryggen för en bättre passform är dessutom både snabbare, och enklare, att ta på och av än klätterskor med kardborrband.

Boreal Ninja, en klassiker i toffeltyp.

Slutligen kan klätterskorna delas upp beroende på det material som de är tillverkade i.

TILLVERKNINGSMATERIAL

Skor tillverkade i läder

Läder är fortfarande det vanligaste materialet för tillverkning av klätterskor. Som material töjer det sig mer än syntetiska material, något som kan vara både en fördel, i och med att lädret formar sig efter foten, och en nackdel, då vi riskerar att förlora passform när de töjer sig.

Materialet andas generellt mer än syntetmaterial och då vi oftast använder klätterskorna utan strumpor är det därför skönare att ha fötterna i skor av läder, speciellt om vi använder dem timme efter timme.

Red Chili Fusion VCR. Klättersko som vars ovansida är gjord i läder.

Skor tillverkade i syntetmaterial

Syntetmaterial töjer sig mindre än läder och det går därför att välja klätterskor som känns bekväma redan vid inköpet. Däremot så tenderar de flesta syntetmaterial att andas sämre än läder och de kan därför orsaka mer svett, och en starkare lukt, hos vissa personer.

Black Diamond Shadow. Klättersko gjord i syntetiskt material.

HITTA DINA KLÄTTERSKOR HOS BARRABES

När du letar efter ditt nästa par klätterskor så kan behöver du bara gå igenom det breda utbudet av klätterskor som vi har i vår online-butik. Du hittar helt säkert några som ger dig säkerheten som du behöver för avklara ditt nästa projekt.

Alla klätterskomodeller för bouldering och sportklättring

KÖP NU

Alla klätterskomodeller för trad-och multi-pitch klättring

KÖP NU

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)