Beal Opera 8,5mm, godkänd av UIAA för användning som enkel-, dubbel- och tvillingrep - barrabes.com
Currency

BLOG | TEST | 14 December 2015

Beal Opera 8,5mm, godkänd av UIAA för användning som enkel-, dubbel- och tvillingrep

Beal glider, i och med lanseringen av detta rep, in på marknaden med det hittills lättaste enkelrepet, med endast 48g/m och 8,5mm i diameter.

Repet inkorporerar UNICORE-tekniken som ”sammanfäster” kärnan med manteln för att undvika all form av rörelse mellan de bägge. Enligt märket så sväller repet mindre, är mer flexibelt, skönare att manövrera, håller längre och minskar slitning på karbiner och berg.

Det har även de två skydden Golden Dry, godkänt av UIAA som vattenavvisande, och Thermo Fluid, en behandling med infrarött ljus som stabiliserar och förstärker homogeniteten hos fibrerna i manteln.

Varje rep från Beal har även ett individuellt ID-nummer som står både på vardera ände av repet, samt på dess ID-kort(följer med produkten). Detta kan därmed säkerställa och garantera spårbarhet av produkten.

Vi passade på att testa repet under expeditionen av Rolwaling, Nepal, som Manu Córdova, Jordi Corominas och Jonatan Larrañaga utförde förra hösten.

Det bör understrykas att även om repet är godkänt för tre sorters användning så är dess tillämpning inom sportklättring, som Manu Córdova understryker, inte för oerfarna klättrare. Det är främst ett rep för alpin klättring eller för erfarna sportklättrare som vill använda det i speciella leder. Det är även viktigt att läsa den information som finns på de repbromsar som ni väljer att använda, så att diametern på repet inte är för liten jämfört med vad repbromsen är godkänd för.

Rep 8,5mm OPERA från Beal

INTRODUKTION
Utvecklingen av enkla rep går framåt med en rasande fart. I och med dess användning i allt från sportklättring till hårda alpina leder, har de blivit ett val för alla. Därför ger Beal oss denna nya valmöjlighet, vilket vi kan räkna som ett väldigt komplett rep för alpin klättring. Det sammanflätar de höga prestationer som de mest hängivna sportklättrarna kräver, med hög mångsidighet för de alpinister som vill ha ett rep som ger dem allt.

TEKNISK INFORMATION
 • Diameter: 8,5 mm.
 • Vikt per meter: 48 g.
 • Glidning av mantel: 0 mm.
 • Procent av mantel: 37%.
 • Standard: CE EN 892 (Enkelt, dubbelt och tvilling)

Fångryck enligt Beals garanti:

 • Användning enkel: 7,4kN (med 80 kg).
 • Användning dubbel: 5,5kN (med 55 kg / ett rep).
 • Användning tvilling: 8,8kN (med 80 kg / två rep).

Antal fall enligt Beals garanti:

 • Användning enkel: 5 (med 80 kg).
 • Användning dubbel: 18 (med 55 kg / ett rep).
 • Användning tvilling: 25 (med 80 kg / två rep).

Förlängning efter det första fallet:

 • Användning enkel: 37%.
 • Användning dubbel: 32%.
 • Användning tvilling: 29%.

Statisk förlängning:

 • Användning enkel: 8,4%.
 • Användning dubbel: 8,4% (ett rep).
 • Användning tvilling: 5,1% (två rep).

TESTOMRÅDEN

 • Nepal
 • Vadiello
 • Riglos

ANVÄNDNING SPORTKLÄTTRING
Enligt tillverkarens anvisningar:

VARNING!: Användningen av detta rep enkelt bör inte ske av vilken person som helst, och repet är inte heller anpassat till all utrustning: dess tunna diameter kräver expertkunskap i hur man säkrar. De klassiska repbromsarna bromsar mindre och vissa automatiska repbromsar fungerar eventuellt inte alls.

Repet är därför inte ett bra val för vilken sportklättrare som helst. Rekommenderad användning är för klättrare och säkrare som är experter och har stor erfarenhet. Ett exempel på detta kan vara alpinister som vill ha ett all-around rep att använda till ”allt”.

Det är ett bra val då det ger oss många olika användarmöjligheter. Repet är även en bra tillgång när vi har ett specifikt projekt, till exempel en lång led där repets friktion bör vara minimal, då det är lätt och glider bra mellan iklippta quickdraws.

Tack vare UNICORE systemet märks knappt någon skillnad i hållbarhet mellan modellerna Joker (den nästkommande diametern av samma fabrikant) och OPERA. Det som däremot märks är att OPERA är lättare, ger mindre friktion mellan quickdraws och är endast 8,5mm tjockt, en tjocklek som hittills varit reserverad för dubbla rep. Tills nu har det varit svårt att ens föreställa sig att sportklättra med ett 8,5mm rep.

Hanteringen av repet är behagligt då det är väldigt mjukt och böjligt. Repet kan enkelt och smidigt klippas in, och detsamma gäller knytning och uppknytning av knopar.

Tack vare GOLDEN DRY-behandlingen kan repet behålla sina karaktärer och användarmöjligheter i både extremt fuktiga miljöer och under regniga dagar. Repets hållbarhet varierar därför inte nämnvärt mellan användning under varken torra eller regniga dagar. Behandlingen gör inte bara repet vattenresistent, den minskar också repets benägenhet att absorbera smuts, speciellt vid sektorer där marken är av den sortens sand som lyckas hamna precis överallt.

När det gäller möjligheten att säkra kan det vara den svåraste delen att överkomma.?? Det ska inte användas med automatiska repbromsar, då det i nuläget inte finns någon som är godkänd för användning tillsammans med rep som är smalare än 8,9mm. Vi måste därför använda klassiska manuella eller halvmanuella repbromsar, dessa säkringsdon bromsar betydligt mindre och det är därför viktigt att vara extremt uppmärksam!

När vi testkör repet märker vi att det är väldigt dynamiskt och fallen blir mjuka. Tillsammans med rätt repbroms och stor erfarenhet hos den person som säkrar blir fallen ännu mjukare.

ANVÄNDNING ALPIN KLÄTTRING
Repets största fördel är dess användning inom alpin klättring. Tack vare sin diameter kan OPERA vara ett bra val när vi vill ta oss an våra alpina projekt, speciellt då det ibland kan ge ett visst lugn, beroende på område, att ha med ett rep som du vet går att använda som enkelrep.

Som enkelrep

Efter att ha gått igenom hur repet fungerar i sportklättring, (därför) behöver vi endast lägga till de fördelar som dess smala diameter och bättre glid ger oss på alpina leder som snirklar sig uppåt. Diametern och glidet gör att repet inte nöter så mycket och därmed får vi en bekvämare klättertur. När det gäller säkring så är det rätt rep på rätt plats, då dynamik och framförallt kontrollerad bromsning genom mer klassiska metoder är vanligt förekommande inom alpinismen.

Golden Dry impregneringen gör att repet inte absorberar någon väta, inte ens vid användning i snö, och därför varken fryser det eller blir tyngre. En väldigt användbar detalj är dess mittmarkering, som underlättar de typiskt korta firningarna på platser med många utstickande partier som kan blockera repet.

Bestigning med hjälp av repklämma(rephandtag) är något som vi inte har behandlat än. Det är inte en så vanlig manövrering, men det utförs ibland. Även om det kan verka lite läskigt (i och med att det bara är 8,5mm) så är det en stor fördel att kunna använda repet tillsammans med en repklämma på ett säkert sätt. Det är inte så bekvämt, då repet sträcker ut sig rejält vid kontinuerliga rörelser, men det går att göra. Repet skadas inte heller nämnvärt av repklämmans taggar, tack vare dess starka mantel.

SOM DUBBELREP
Ett rep på 8,5mm har tills nu alltid varit ett dubbelrep, därmed är OPERAs användning som ett sådant uppenbart. Priset är högt och vi bör därför värdera om dessa 500-700 kronor kan kompenseras för med dess mångsidighet, och även om vi kommer att ha behov av alla dess funktioner när vi väl är ute och klättrar.

OPERA är ett perfekt rep för alpin klättring då det väger lika mycket som COBRA II (8,6mm och 48g per meter). Varför anser vi att det är ett perfekt rep? Vårat svar är enkelt: Alla manövreringar som vi utför när vi klättrar kan utföras på ett korrekt sätt, både när vi använder repet som enkelrep och när vi klipper in det dubbelt på vertikala väggar med fasta säkringar (tvilling). Användningen av repet under klättring i isfall och på stora norrklippor är väldigt bekväm. Ett rep som är godkänt för alla sorters användning är helt klart en stor resurs.

Fall i repet när det används som dubbelrep blir väldigt lika fall som uförs i sportklättring och är mycket dynamiska. Detta är en stor fördel på en alpin led i och med att det ger mindre påfrestning på insäkringspunkten som vi faller mot, och fördelar energin längs med hela säkerhetskedjan.

Repets alla fördelar som enkelrep, så som minskad friktion, att det är enkel att klippa och att det inte absorberar väta, återfinns även när repet används som dubbelrep.

SOM TVILLINGREP
Hur många gånger har vi använt ett dubbelrep som tvillingrep utanför dess användingsområde? Under alpin klättring brukar det inte vara något problem då ett rep alltid är mer utsträckt än det andra och därmed arbetar alltid ett rep före det andra. Fallets energi fördelas gradvis mellan de två repen då det är svårt att använda repen helt symmetriskt under klättring. Fördelen med OPERA är att vi dessutom kan klättra leder med fasta ankare och klippa in bägge repen med total säkerhet. Det låga fångrycket låter oss bibehålla den dynamik som vi behöver i fallet även när vi klippt in två rep på samma gång (uppenbarligen blir dynamiken i fallet mindre om vi klipper in två rep istället för ett). Ännu en gång testar vi och försäkrar oss om att vi bibehåller repets fördelar när det gäller friktion (även om den är högre när vi använder dem dubbelt), att den inte absorberar väta, samt de tidigare nämnda kvaliteterna.

FÖRDELAR

 • Möjligt att använda det som enkel-, dubbel-, eller tvillingrep.
 • Mycket mjukt.
 • Bra hållbarhet.
 • Glider bra mellan quickdrawsen.
 • Enkelt att knyta och knyta upp knopar.
 • Dynamiskt.
 • Hållbart.
 • Väldigt bra impregnering.
 • Enkelt att klippa in.
 • Märkning på mitten av repet.


NACKDELAR
Den största nackdelen är att vi endast kan använda repet med mer traditionella repbromsar när vi säkrar, och att vi alltid måste vara extremt uppmärksamma när vi säkrar någon som ledklättrar när repet används enkelt.

SLUTSATS
OPERA är ett väldigt komplett alpinrep och det ger oss många möjligheter för de 500-700 kronor extra som vi får lägga till, om vi jämför med andra rep för alpint bruk.

En av dess fördelar, användning som enkelrep, är att det kan användas för sportklättring på avancerad nivå. För de klättrare som letar efter något mer specifikt för att avklara långa leder där det är viktigt att repet väger lite och ger så lite motstånd som möjligt mellan quickdrawsen.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)