The Universal Grassclimbing Meet 2016 - barrabes.com
Currency

BLOG | REPORTAGE | 02 February 2016

The Universal Grassclimbing Meet 2016

Den 3-5 januari i år möttes fantasterna inom gräsklättring upp vid Båthusberget, Norge för årets Universal Grassclimbing meet. Ett event som handlar om alpinklättring och mixklättring. Under dessa tre dagar kunde deltagarna njuta av fina förutsättningar och kyligt väder.

Klockan är strax efter 09.00 och den lilla parkeringen längs Femundveien vid Djupsjøn är full av bilar med glada klättrare från hela landet. Det är äntligen dags för årets upplaga av Gräsklätterträffen som i år fick namnet ”The Universal Grassclimbing meet 2016”. Hela 18 personer stod med bladbultar, isyxor, warthogs, peckers, etc, i högsta hugg för att racka upp inför lite ”grassy climbing” vid Båthusberget, Norge”.

Det är tredje året i rad som träffen arrangeras av Dalarnas klätterklubb och andra året vid Båthusberget. Första året hölls träffen vid det lite mer lokala Oxberget, i Dalarna, under parollen: ”Don´t get screwed, get hammered”. Dalmasarna fick i och med träffen bekräftat att det faktiskt finns hopp för svensk klättring och nästa steg kändes naturligt, Båthusberget stod på tur. Även denna träff blev mycket lyckad med ett gäng nyturer, och beslutet fattades om att Båthusberget var en superb plats för detta event, med fin grassy climbing och bra boende vid Grövelsjögården på den svenska sidan av gränsen. Åter till årets träff.

Dag 1:
Dag ett var det fria replag som gällde, och lite mjukare inställning till klättrandet, då det var hyfsat kyligt och lite nytt folk var med. Termometern i bilen visade -16 grader när vi parkerade, men inte hindrar väl det en sann gräsklättrare! Väl framme, när alla stod utanför bilarna, höll Kasper ett snabbt introduktionstal om vad som väntade, samtidigt som vi rackade på för att inte börja frysa. I år blev det 1-0 till oss mot kung Bore! Det var väldigt lite snö på anmarschen, vilket fick den att kännas betydligt mycket lättare än förra året. Väl framme vid ”mötesplatsen” nedanför berget rackade de sista på och de gjorda linjerna pekades ut. Sedan var de första replagen iväg.

Det klättrades både nya och gamla linjer på frusen mossa, gräs, is, snö, buskar, ljung, berg, träd m.m. Principen är att ta sig upp och ned till och från toppen på ett så ”säkert” sätt som möjligt. För team East Coast, Åsa och jag, slutade det i en övergivning av klättringen denna dag, vilket av någon underlig anledning hör till vanligheterna vid detta berg och absolut inte är något att skämmas över.

Anledningen till att vi övergav leden var att vi hade börjat ta oss upp för en snöränna till höger om den stora rännan, istället för att bara fortsätta upp i den stora rännan. I vanlig ordning fick jag syn på en spricklinje som såg inbjudande ut, men som tyvärr bjöd på lite väl mycket mentalt motstånd och övergivningen av leden var ett faktum.

Joel Nyberg

Väl nere vid ”mötesplatsen” stod vi och inväntade nästa replag för att kunna röra oss mot baslägret, Grövelsjögården. När vi klev in genom dörren så var afterclimb- hänget igång och det diskuterades utrustning, hur dagen varit och andra världsliga saker inom klättervärlden. Trots kylan verkade alla nöjda och glada.

En av de stora nyheterna för i år var att Håkan, den arga kocken, hade erbjudit sig att laga middagarna. Något som blev riktigt lyckat och maten var av högsta kvalitet!
Efter den utsökta måltiden hölls det tal och diskussioner om allt tänkbart inom klättervärlden, något som var mycket givande. Det utövades tävlingar av olika former, så som att plocka upp cornflakespaket med munnen och bordsbouldringen togs till nya nivåer av västkustgänget.

Innan kvällen spårade ur helt så beslutade grässamfundets ledare Kasper och Markus att det här med fria replag till nästa dag var totalt överskattat och presenterade replagen inför morgondagen enligt följande:

  • Markus och Metall Pär med Ä
  • Anders, Magnus och Ted
  • Åsa och Snow
  • Chris och Mia
  • Håkan och Rafael
  • Amnesi Håkan och Combat
  • Stefan, Erik och Dick
  • Kasper och Joel
  • Johan och Kaj

Dag 2:
Dag två var en stor dag för mig eftersom att det hade utlovats ”summit- garanti” då jag aldrig har tagit mig hela vägen upp tidigare.

Dagen började med frukost i samlad trupp. Alla verkade hyfsat fräscha efter gårdagens bestyr och runt 8-8.30 började de första replagen komma iväg.

Kasper hade en tydlig plan för dagen, ”Solna leden”. I planen ingick ett väl bantat rack mot vad jag är van vid, något som kändes helt rätt av någon underlig anledning (light is right). Det blev tre stycken repor och vi toppade ur på runt 2 timmar, i riktigt god tid. På vägen ner började det blåsa och vädret blev sämre. Vi passerade Stefan och hans replag när de höll på att toppa ur och sedan fortsatte vi mot bilen för att åka hem för att duscha, äta och vila lite innan de andra anlände.

Efter vår siesta började replagen trilla in ett efter ett, maten började tillagas och stämningen var på topp! Stämningen nådde sin höjdpunkt när det sista replaget ankom och vetskapen om att slippa åka tillbaka för att leta efter dem släppte. Alla kunde nu korka upp med gott samvete och avnjuta ännu en god middag med trevligt sällskap. Hur denna kväll slutade kan citeras: ”To no one will we sell, or deny, the truth” -Frozen Turf, alternativt lämnas åt fantasin.

Dag 3:
Dag tre var det dags för städning, betalning och hemfärd. Några av oss söderifrån passade på att besöka Hykjeberget på hemfärden och vi hade verkligen vädergudarna på vår sida! -15 grader, strålande sol och vindstilla hela dagen. Frågan är om jag någonsin kommer att uppleva dessa fantastiska förhållanden igen?

Efter en trevlig dag på Hykjeberget fortsatte resan hemåt och mot nya äventyr.

Tack till DKK, Frozen Turf och övriga inblandade för en mycket lyckad gräsklätterträff! Speciellt tack till barrabes.com/sv som bidrog med priser till kvällsaktiviteterna.

Joel Nyberg

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)