Lucie Hrozová: första M15- bestigningen i USA. Saphira i Vail, Colorado. - barrabes.com
Currency

BLOG | NYHETER | 22 February 2016

Lucie Hrozová: första M15- bestigningen i USA. Saphira i Vail, Colorado.

Den tjeckiska klättraren Lucie Hrozová åkte till USA i slutet av januari med planen att medverka på isklätterfestivalen i Ouray, Colorado. Hon vann den kvinnliga kategorin och hamnade på tredjeplats generellt, herrar och damer, i det som troligen är den mest kända isklätterfestivalen på jorden.

Foto: Jacek Czyz
Direkt efter tävlingen gav hon sig av mot Vail, som också ligger i Colorado, och i amfiteatern Fang klättrade hon Mustang (M14-) och sedan Saphira, en M15-. Det blev förstabestigningen på detta projekt som bultades av Standa Vrba för två år sedan, och som när graden bekräftats, är en av de hårdaste mixlederna i världen. För tillfället är det den hårdaste som klättrats i USA.

Foto: Jacek Czyz
Tjeckiskan anser att leden är betydligt hårdare än Ironman, en M14+ som hon tidigare klättrat. Därför graderar hon den M15-, något som nu måste bekräftas. Lucie Hrozová är ensam kvinna om att klättra en högra grad än M14-.

”Jag var lite orolig när jag började klättra, då Saphira aldrig tidigare hade klättrats. Å ena sidan har amerikanska klättrare försökt sig på leden under två år utan att lyckas, men å andra sidan var det en stor utmaning och Standa som bultat leden peppade mig mycket.

Foto: Jacek Czyz
Då jag inte kan flyga som Saphira, den mytiska draken från Eragon sagan, så var klättringen en tuff kamp. Till slut lyckades jag klara av leden. Förutom att benen skakade av nerver och rädsla på grund av långa bitar utan insäkring, så frös jag som om jag hade varit i Alaska. Men jag ska inte gnälla för detta: Standa som säkrade mig under 50 minuter och Jacek som filmade, hängandes bredvid, frös mycket mer än jag.

Information från Singing Rock , Lucie Hrozovás sponsor.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)